:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 02
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 02
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-05-28
REEKS
Na deel 1 vervolgen we onze weg door de Tom & Jerry-anthologie met dit tweede deel, waarop we vooral filmpjes uit de periode 1944-1946 terugvinden. Na het bekijken van het 24ste filmpje op rij moeten we toch eerlijkheidshalve toegeven dat de scenaristen met sommige grappen in herhaling beginnen te vallen (zoals de manier waarop Toms tanden geregeld uitvallen), maar het geheel blijft nog steeds zo'n aaneenschakeling van pure slapstick, dat alleen de grootste zuurpruimen hier niet mee kunnen lachen. Wat wel opvalt is dat de filmpjes hoe langer hoe gewelddadiger worden naarmate de tijd vordert - met Mouse Trouble als niet echt stichtend voorbeeld - en met deze vroege collectie zaten de makers nog steeds niet op kruissnelheid. Deze tweede collectie bevat nochtans al enkele pure klassiekers, zoals Mouse In Manhattan, de onfortuinlijke avonturen van Jerry in New York, en onze favoriet uit dit era, The Bodyguard (niet te verwarren met het Kevin Costner-vehikel). En het uit animatiewerk zelf zijn stilaan alle beginnersfoutjes verdwenen. De visuele gags zijn soms erg sterk, en overklassen wat ons betreft de Disneyfilmpjes uit dezelfde periode ruimschoots.

Ons verhaal over de censuur van Tom & Jerry - zie de bespreking van deel 1 - blijft natuurlijk gelden, alhoewel deze hier minder speelt, ook al omdat Mamy Two-Shoes slechts in twee van de twaalf filmpjes figureert. De grap uit Mouse In Manhattan waarbij Jerry een negergezicht krijgt toebemeten wanneer hij in een pot schoensmeer wordt gedoopt, is echter ongecensureerd doorgekomen, een soortgelijke grap uit The Milky Waif is verdwenen. Als we bovendien de volgorde van de filmpjes onder de loep nemen, kunnen we niet zeggen dat dit de volledige Tom en Jerry-collectie is, want het filmpje The Million Dollar Cat uit 1944, dat chronologisch tussen The Zoot Cat en The Bodyguard hoort, is spoorloos verdwenen. De verschillende bronnen vergelijkend, lijkt het er meer en meer op dat voor de bron van deze Tom & Jerry-serie dezelfde masters zijn gebruikt als waar Cartoon Network London over beschikt. Deze bevatten beduidend minder censuur dan de Amerikaanse versie, maar toch nog te veel om door de beugel te kunnen. Ook bij deze score voor de inhoud dus rekening houden met het feit dat we twee punten hebben afgetrokken voor censuur.

AFLEVERINGEN
1. The Zoot Cat (1944)
Tom is stapelverliefd op een vrouwtjeskat, maar die vindt hem maar een eikel. De kleren maken echter in dit filmpje de man, want als Tom uit een hangmat een chique kostuum knipt, is zelfs zij niet meer te houden.

2. The Bodyguard (1944)
Jerry redt Spike uit de wagen van het hondenasiel. Spike belooft dat hij in ruil Jerry altijd zal beschermen; al wat Jerry moet doen is fluiten, en Spike staat klaar om Tom op de meest creatieve manieren in elkaar te rammen.

3. Puttin' On The Dog (1944)
Jerry vlucht in een hondenasiel; Toms enige mogelijkheid om de muis achterna te zitten, is zich als hond verkleden. Hij zet een valse hondenkop op, en de vertoning kan beginnen.

4. Mouse Trouble (1944)
Tom heeft een boek besteld over muizen vangen, en probeert één voor één de tips uit die erin worden aangeraden. Jerry weet echter elke keer de kansen in zijn voordeel te keren.

5. The Mouse Comes To Dinner (1945)
Mamy Two-Shoes heeft een prachtige tafel gedekt; tijd voor Tom en Jerry om het geheel te herschapen in een enorme chaos. Tom heeft de niet al te briljante inval om een vriendinnetje uit te nodigen, en hij wil haar zonodig imponeren.

6. Mouse In Manhattan (1945)
Jerry is het plattelandsleven beu, en schrijft een afscheidsbriefje aan Tom waarin hij zegt dat hij naar New York verhuist. De grootstad is echter een plek met vele valstrikken voor een klein muisje.

7. Tee For Two (1945)
Tom kan goed golfen - dat denkt hij toch van zichzelf - maar de openingsscène waarin het golfveld herschapen is in een slagveld, doet anders vermoeden. Jerry treitert Tom door het balletje alsmaar uit de hole terug te gooien.

8. Flirty Bird (1945)
Tom heeft wel trek in een sandwich met muis, maar helaas voor hem heeft een roofvogel hetzelfde idee. Om de vogel af te leiden, verkleedt Tom zich amateuristisch als wijfje van dezelfde soort. De affectie van de mannetjesvogel zal hem echter blijven achtervolgen.

9. Quiet, Please (1945)
Spike wil een dutje doen, en heeft Tom plechtig beloofd zijn ingewanden er uit te trekken als hij nog één keer lawaai durft te maken. Jerry wil van de situatie profiteren, maar dat is zonder Tom en een héle grote fles slaapmiddel gerekend.

10. Springtime For Thomas (1946)
Het is lente, en de katers worden krols. Jerry kan Tom niet meer aanmoedigen om hem te achtervolgen, want Tom heeft enkel nog oog voor een sexy kattin in de tuin van de buren. Maar slimme Jerry heeft daar wat op gevonden: hij nodigt een rivaal uit, rechtstreeks geïmporteerd uit de dichtstbijzijnde vuilnisemmer.

11. The Milky Waif (1946)
In dit filmpje krijgen we voor de eerste keer babymuisje Tuffy (die hier nog Nibbles heet) te zien, die te vondeling wordt gelegd bij Jerry. Nibbles heeft altijd honger, en zijn lievelingskostje is melk. Net datgene waar Tom een schaal vol van voor zijn neus heeft staan...

12. Trap Happy (1946)
Tom krijgt Jerry maar niet gevangen, en doet daarom beroep op de Ajax Exterminatin' Company, die dadelijk een andere kat sturen. De andere kat heeft een enorm zelfvertrouwen, en denkt Jerry met niet al te veel moeite te kunnen vangen. De sukkelaar!

BEELD EN GELUID
Ook hier weer worden we geconfronteerd met bronmateriaal van meer dan een halve eeuw oud, dus printbeschadigingen, zichtbare splice marks, occasioneel een missende frame en dergelijke moet U er voor lief bijnemen. Toch heeft Warner een verdienstelijke poging gedaan om het oude materiaal op te poetsen, en dat is er aan te merken. We kennen echter één puntje minder voor het beeld toe in vergelijking met deel 1, omdat, zeker in de eerste drie filmpjes van de dvd, het beeld meer beschadigingen vertoont. De aspect ratio klopt ongeveer (1.33:1 versus 1.37:1 origineel), alhoewel we op de begintitels soms links en rechts een lettertje weg is gevallen. Toch verstoort dit de beeldcompositie niet. De 1.0-monotrack is effectief in zijn eenvoud, maar biedt uiteraard niet het minste dynamiek. Anderzijds vinden we dat dat voor dergelijke cartoons sowieso geen must is. Oordeel: een half puntje meer dan deel 1, omdat er minder geluidsfragmenten zijn gesubstitueerd. Ook hier is een Nederlandse dubbing voorzien waar eerlijk gezegd onze tenen van krommen.

EXTRA'S
Niet te vinden.

CONCLUSIE
Wie deel 1 heeft aangeschaft, zal wel op hetzelfde elan voortgaan en dit deel 2 ook willen; de producenten van de dvd's zijn namelijk ook op hetzelfde elan voortgegaan. Voornaamste minpunt is het ontbreken van The Million Dollar Cat, maar misschien duikt die wel op één van de volgende delen op.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: euh... Tom en Jerry. Had u soms Bugs Bunny en Daffy Duck verwacht?

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1944-46

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659468


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij