:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIDWAY
MIDWAY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-06-02
FILM
In Juni 1942, een halfjaar na de Japanse aanval op Pearl Harbour, brak met donderend geraas het oorlogsgeweld los in de Slag om Midway. In deze strijd, te midden van de Stille Oceaan, zijn dramatische en persoonlijke verhalen verweven met wat voor de Amerikanen het keerpunt betekende in WOII. Dankzij het heldhaftige Amerikaanse optreden konden de Japanners stevig in het nauw gedreven worden.

In deze film komen, met uitzondering van Charlton Heston, de grote steracteurs amper in beeld. De bijdrage van Robert Mitchum valt zelfs samen te vatten in enkele regeltjes. Hierdoor komen vele personages en karakters erg vluchtig over en moet de film wat inboeten aan menselijkheid. Langs de andere kant is het epische en geschiedkundige gedeelte, ondanks aangevuld met authentiek beeldmateriaal uit WOII, ook niet erg ver uitgewerkt. Midway wordt op deze manier een halfslachtige oorlogsfilm die voortdurend schippert tussen menselijk drama en een episch oorlogsverhaal, zonder echt uit te blinken in één van beiden. Wat rest is best aangenaam om naar te kijken, ook al klopt niet alles en mag je niet teveel nadenken over, of verwachten van de personages. Deze film is zeker in orde om eens te bekijken op een regenachtige zondagnamiddag, maar ook niet meer dan dat.

BEELD EN GELUID
Deze film heeft een aardige beeldtransfer. Het originele bioscoopformaat van 2.35:1 werd anamorfisch op dvd gezet. De kleuren verraden wel dat het om geen al te recente film meer gaat. Soms gooit een ongezonde hoeveelheid grain lichtjes roet in het eten. Ook is er een duidelijk verschil merkbaar tussen het authentieke oorlogsbeeldmateriaal dat gebruikt werd en de eigenlijke (studio-)filmbeelden. Uiteraard was dit ook het geval bij de allereerste bioscoopversie in 1976.

Het Dolby Digital 2.0 mono geluid is niet echt een mooi voorbeeld van wat een goede soundtrack hoort te zijn. Desondanks de technische limitaties, die niet helemaal te wijten zijn aan de leeftijd van de film, is de kwaliteit nog best aanvaardbaar. Alle dialogen zijn netjes te volgen en de muziek en sound-effects oversturen maar zelden. Vreemd is wel waarom men niet de surroundklank heeft weten te gebruiken voor deze dvd. In 1976 maakte Midway immers gebruik van Sensurround, een allereerste vorm van surround die werd toegepast in bepaalde bioscoopzalen.

EXTRA’S
Op de cover staan nergens extra’s vermeld, toch vonden we na het afspelen van het schijfje een heleboel interessante zaken.

The Making of Midway Documentaire (40 min.)
Vrij grondige documentaire aangevuld met beelden uit de film en enkele opnamens achter de schermen. Er is ook een recente terugblik van enkele acteurs, de producer en componist John Williams aanwezig.

Featurette over componist John Williams (6 min.)
John Williams blikt terug op zijn jaren ’70 periode en vertelt hoe belangrijk deze wel is geweest voor zijn carrière.

Sensurround: The Sounds of Midway Featurette (4 min.)
Uitleg over het gebruik van de eerste surround sound bij bioscoopfilms. Vóór Midway werd dit principe uitgetest bij de rampenfilm Earthquake.

Additional Scenes (10 min.)
Voor de TV-versie werd de film voorzien van enkele extra scènes. Vooral het subplot met het personage van Charlton Heston en diens vrouw werd verder uitgewerkt.

‘They Were There’ Featurette (6 min.)
In deze korte reportage, ingeleid door Charlton Heston, wordt duidelijk gemaakt dat bij de opnamens van de film beroep gedaan werd op oorlogsveteranen die gestreden hebben in de Slag om Midway.

Foto’s
Een korte fotoreportage begeleid door muziek van John Williams.

Bioscooptrailer

CONCLUSIE
Dit is een middelmatige, doch niet geheel onaardige WOII-film over de bekende zeeslag rond de eilanden van Midway. Deze release heeft een aanvaardbare beeld- en geluidstransfer meegekregen en werd voorzien van een handvol leuke extra’s die niet vermeld staan op de cover. Zeker eens het bekijken waard voor al wie fan is van oorlogsprenten.


cover
Studio: Universal

Regie: Jack Smight
Met: Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Robert Mitchum, Glenn Ford, Hal Holbrook, Robert Wagner, Toshiro Mifune

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582029666


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Russisch, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Documentaire Making of Midway,
• Featurette componist John Williams,
• Featurette: Sensurround - The Sounds
of Midway,
• Additional Scenes,
• They Were There: interviews,
• Foto’s,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij