:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 03
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 03
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-08
REEKS
We zijn intussen alweer aanbeland aan het derde deel van de legendarische strijd tussen de oer-vijanden van weleer, de zelfingenomen kater Tom en het spitsvondige muisje Jerry, die niets liever doen dan elkaar op de meest sadistische manier de hersens in te slaan. Zeker in dit derde deel volgen de klassiekers, die iedereen in zijn jeugd wel eens heeft gezien, elkaar op. Ontegenzeglijk hoogtepunt in deze reeks is wel het met een Oscar voor beste korte animatiefilm bekroonde The Cat Concerto, waarin op de maat van de muziek de oerstijve hark Tom een serieus klassiek concert probeert te geven, hierbij voortdurend gehinderd door Jerry. Alleen al deze cartoon laat duidelijk zien waar de magie van deze cartoons vandaan komt: de timing is perfect, de humor universeel en de animatie schitterend, alhoewel je op de duur wel weet dat, telkens Tom in onzachte aanraking met een strijkijzer komt (waar komen overigens al die strijkijzers vandaan???), zijn smoelwerk vervolgens een dimensie minder heeft. De dierenbescherming zou er alleszins niet mee kunnen lachen, en enkele puristen hebben vroeger de cartoons werkelijk verketterd als zijnde een slecht voorbeeld. Toch denken we dat de kans gering is dat in een gemiddeld huishouden een kat en een muis elkaar onzacht gaan bewerken met golfclubs. Verder is een derde, niet te onderschatten bijrol weggelegd voor de bull-dog Spike - die wel al eens de neiging heeft om van naam te veranderen, want de ene keer heet hij Killer en de andere keer Butch, die de volgende trede in de ladder der rivaliserende diersoorten inneemt. Een klassieker die de driehoeksverhouding tussen de dieren mooi beschrijft is The Truce Hurts, waarin de gezworen erfvijanden een vredesverdrag sluiten, en dit uiteindelijk weer verbreken in een discussie over het eigendomsrecht over een meterslange biefstuk. Maar zelfs de minder bekende cartoons uit deze collectie zijn stuk voor stuk pareltjes van animatie; de manier waarop de animatoren in The Invisible Mouse bijvoorbeeld de bewegingen van de onzichtbare (!) Jerry volgen, is iets waar hedendaagse cartoonisten nog wat van kunnen leren.

Zoals we reeds in de besprekingen van deel 1 en deel 2 meldden, zijn de filmpjes zwaar langs de censuurcommissie moeten passeren. Alle denigrerende referenties naar de zwarte medemens worden immers niet langer als politiek correct beschouwd, en moesten veelal sneuvelen, alhoewel ze dat in filmpjes als Mouse Cleaning eenvoudigweg niet konden, omdat dan de plot als een kaartenhuisje in elkaar zakt. Als er dus iets ontploft waardoor Tom en/of Jerry een zwart gezicht en/of dikke lippen kregen, moest het er liefst uit. En nog een grotere steen des aanstoots was het sappige taaltje van Mamy Two-Shoes, de zwarte dame die altijd het huis beheert, Tom op geregelde tijden afrost, en oh zo bang is van muizen. Mamy is in de filmpjes uit de vorige twee delen vaak opnieuw overdubd, wat de filmpjes enorm aan charme doet verliezen. We hebben nochtans de indruk dat voor dit tweede deel Mamy veelal aan de schaar is ontsnapt, getuige daarvan de soms deplorabele staat van de geluidsband (zie verder). Ergerlijker is dat op deze dvd twee filmpjes daadwerkelijk ingekort zijn, namelijk A Mouse In The House en The Truce Hurts, en aangezien twee keer de pointe van een grap verloren gaat, is dit zeer goed te merken, zelfs voor de niet-kenner. Hierdoor wordt de score voor inhoud wat ons betreft een stuk naar beneden getrokken. Verder merken we op dat de ondertiteling van elk filmpje start met "Tom en Jerry, deel 2", wat ons doet vermoeden dat het de oorspronkelijke bedoeling van Warner was geweest om de filmpjes per twee dozijn in plaats van per dozijn uit te brengen. Dit dozijn in kwestie bevat overigens 13 en geen 12 filmpjes, het is maar dat U het weet.

AFLEVERINGEN
1. Solid Serenade (1946)
Tom heeft weer een vrouwtjeskat op het oog, en de enige hindernis die de twee geliefden overbrugt is een niet al te goed geluimde Spike (die in dit tekenfilmpje Killer heet). Onderbuur Jerry is minder gelukkig dat hij wakker wordt gemaakt, en bindt de strijd aan met het geluidsoverlast, en laat Spike vrij!

2. Cat Fishin' (1946)
Tom wil gaan vissen, met Jerry als aas, en heeft zijn oog gezet op een vette sappige baars / snoek / barracuda (probeer dat in een tekenfilm maar eens te herkennen). Op het meertje geldt bovendien een visverbod, en Spike moet de premissen bewaken...

3. Part Time Pal (1946)
Mamy Two-Shoes waarschuwt dat Tom de laan uitvliegt als Jerry nog eens tot in de ijskast geraakt. Ongelukkig genoeg voor hem valt Tom in een vat met cider, en zolang hij dronken is, wil hij niets liever dan Jerry's vriend zijn, en offreert hij hem al het eten op een presenteerblaadje.

4. The Cat Concerto (1946)
In deze honderd percent terecht oscarwinnende kortfilm, zowat de beste Tom en Jerry ooit, wil Tom een klassiek concert spelen, en dat terwijl Jerry de muis zijn optrekje heeft ín de piano. In een meesterlijke overeenkomst tussen muziek en beeld probeert Jerry het concert te saboteren, maar kan Tom altijd op het laatste nippertje de brokken lijmen. Tot de grote finale eraan komt...

5. Dr. Jekyll & Mr. House (1946)
Jerry heeft het voorzien op de melkvoorraad van Tom. Daarom mengt Tom allerlei vergiften in de melk; het verhoopte resultaat is enigszins verrassend, want in plaats van als een blok dood te vallen, verandert Jerry in een onstopbare krachtpatser.

6. Salt Water Tabby (1947)
Niets is relaxerender als een dagje aan het strand... tenzij je Tom en Jerry bent, natuurlijk. Tom wil per sé Jerry verdrijven die de picknickmand van een mooi kattinnetje aan het plunderen is. Maar op het strand vind je veel plastieken speelgoed dat ook als dodelijk wapen kan dienen...

7. A Mouse In The House (1947)
Voor Mamy Two-Shoes is het genoeg: de keuken wordt geterroriseerd door een muis, en ze heeft twee vadsige katers in huis, die zich de godganse dag volproppen en melk zuipen. Daarom neemt ze een kordate beslissing: de kat die de muis vangt, blijft; de andere wordt onverbiddellijk de deur uitgeschopt. Jerry weet de rivaliteit tussen Tom en zijn tegenstrever, Butch, maximaal uit te buiten.

CENSUUR: Wanneer Tom en Butch in de ontploffende oven kijken, worden hun gezichten zwartgeblakerd. Deze negergezichten vonden echter geen genade in de ogen van de censors.

8. The Invisible Mouse (1947)
Bij een achtervolging verschuilt Jerry zich in een scheikundedoos, en valt in een pot met onzichtbare inkt. En de onzichtbare muis maakt Tom zowat stapelgek; Tom probeert allerlei middeltjes uit om Jerry terug zichtbaar te maken.

9. Kitty Foiled (1947)
Jerry en een kanariepietje redden elkaar om beurten uit de klauwen van Tom. Wanneer Tom eindelijk de kanarie te pakken heeft, kan die aan een pistool geraken, en door een lamp kapot te gooien laat Jerry Tom denken dat hij is neergeschoten. Gevolgd door één van de meest overacte sterfscènes uit de filmgeschiedenis.

10. The Truce Hurts (1947)
Na de zoveelste vechtpartij sluiten Tom, Jerry en Spike/Butch een plechtig ondertekend vredesverdrag. Vanaf nu zijn ze altijd lief voor elkaar, delen alles eerlijk (nu ja) onder elkaar, en helpen elkaar in nood. Zo is er aan de tekenfilmpjes uiteraard geen ruk te beleven, dus wordt het tijd voor een portie onenigheid. En die komt er wanneer er een stuk vlees uit een koelwagen valt...

CENSUUR: Ook hier, wanneer er een bestelwagen door de modder rijdt, en Tom, Jerry en Butch er een zwart gezicht aan overhouden, heeft de censor weer toegeslagen.

11. Old Rockin' Chair Tom (1947)
Jerry is weer eens bezig Mamy Two-Shoes te terroriseren, en omdat Tom niet echt een grote hulp is bij het muizenvangen, heeft Mamy een andere, jongere kat onder de arm genomen, Lightning, die Jerry onmiddellijk buitenschopt en ook Tom als ouderling aan de kant schuift. Muis en kat zijn gedwongen samen te werken om de nieuwkomer eens de levieten te lezen.

12. Professor Tom (1948)
Tom probeert (compleet met professorenbaret) een jong katje te leren dat muizen de vijand zijn, en dat hij Jerry moet vangen. Het katje heeft er echter geen boodschap aan, en vindt het veel leuker om met Jerry tegen zijn leermeester samen te spannen.

13. Mouse Cleaning (1948)
Mamy heeft net het huis schoongemaakt, wanneer Tom met zijn modderpoten komt binnenwaggelen. Mamy geeft hem een strenge waarschuwing: als er ook maar één vlekje te bespeuren valt wanneer ze terugkomt van boodschappen, zal Tom ervan lusten. Uiteraard heeft Jerry dat begrepen...

BEELD EN GELUID
We verwachten bij een release van een dergelijke ouderdom natuurlijk geen prima kwaliteit, want de omstandigheden waarin het bronmateriaal in dit geval is bewaard geweest, is soms om van te janken. Desondanks ziet deze derde reeks cartoons er totnogtoe het minst goed uit. Er zitten wel erg veel printbeschadigingen en splice marks in, de belichting is niet altijd even stabiel, en ruis vormt ook een probleem. Pluimen kunnen we dan weer uitdelen voor de goeie kleuren en de virtuele afwezigheid van telecine-verschuivingen, zelfs niet in de diverse opening credits, normaal bij cartoons toch een probleem. Het beeld is gezien de ouderdom dus nog acceptabel, wat we van het monogeluid van deze dvd echter niet kunnen zeggen. Om te beginnen staat de geluidsband veel te stil op de discs, waardoor een flinke draai aan de volumeknop van de versterker zich opdringt. Dit heeft echter tot gevolg dat het geluid vaak erg wordt vervormd en metallisch klinkt. Zelfs iemand die het gesnater van Mamy Two-Shoes doorgaans goed kan begrijpen, dagen we bij deze uit om eens een letterlijke, Engelse transcriptie te maken van haar scheldtirade uit de tekenfilm Mouse Cleaning. Nu valt dit doorgaans mee, omdat Tom en Jerry toch liever met daden laten spreken dan met woorden, maar ditmaal had het toch een beetje meer mogen zijn.

EXTRA'S
Net als de vorige twee discs schitteren de extra's door hun afwezigheid.

CONCLUSIE
De Tom & Jerry-filmpjes worden van de weeromstuit beter per deel, en blijven uiteraard amusant om zien, maar zelfs al worden de filmpjes vandaag niet langer als politiek correct beschouwd, het verknippen van deze filmpjes uit de jaren '40 is en blijft een vorm van geschiedenisvervalsing. De technische kwaliteit van deze disc is net of net niet acceptabel. Maar U lacht zich gegarandeerd toch nog een breuk, en daar komt het uiteindelijk toch op aan, niet?


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom, Jerry, Spike (of hoe 'ie ook mag heten), Mamy Two-Shoes, een hoop keukengereedschap

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1946-48

Leeftijd:
AL

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659475


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij