:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 04
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 04
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-14
REEKS
We zijn intussen aan het vierde deel Tom en Jerry aanbeland, met filmpjes uit de periode 1948-1950. Kenmerkend is dat de filmpjes gaandeweg iets korter worden, van gemiddeld 7 minuten of langer tot zes à zes en een halve minuut per stuk. Qua nevenfiguren lopen Spike en Mamy nog steeds de kat en muis (vooral de kat) voor de voeten, en vanaf het filmpje The Little Orphan komt het kleine schattige weesmuisje Nibbles - dat voor het eerst te zien is in The Milky Waif (1946) op meer regelmatige basis terug. Vaak worden er grapjes gerecycleerd; de grap waarbij Jerry doet alsof hij naar iets heel kleins aan het kijken is om vervolgens de nieuwsgierige Tom een peut in zijn oog te verkopen, komt bijvoorbeeld uit Mouse Trouble (1944). Ook het fenomeen van de "clip show", een aflevering gemonteerd uit voorgaande afleveringen, vindt in deze periode zijn ingang met het bekende Jerry's Diary. Een ander fenomeen dat weerkeert is dat Jerry het opneemt voor de kleine diertjes; of het nu Nibbles is (The Little Orphan, Safety Second), een spechtje (Hatch Up Your Troubles), of een baby-eendje (The Little Quacker), Tom wacht een streng dieet. Ook bedrieglijke dromen zijn een steeds weerkerend thema (Heavenly Puss, The Cat And The Mermouse). En ook ditmaal zitten er filmpjes bij die in de prijzen zijn gevallen: The Little Orphan won een oscar, en Hatch Up Your Troubles werd er voor één genomineerd. De censuurcommissie heeft op deze disc merkelijk minder toegeslagen; de verschillende black face gags in filmpjes als Jerry's Diary en Safety Second zijn behouden, en van Saturday Evening Puss, waarvan blijkbaar een versie bestaat waarbij Mamy Two-Shoes is geheranimeerd als een blanke vrouw, vinden we hier gelukkig de originele versie terug. Schandvlek is echter The Little Orphan, waarin duchtig de schaar is gezet, samen met de audio-substituties, die soms toch wel erg goed merkbaar zijn. Voor de rest is dit opnieuw een collectie voor de fijnproevers, met tal van bekende en minder bekende filmpjes, die altijd nog wel eens opnieuw het bekijken waard zijn. En ook dit dozijn filmpjes bevat weer 13 filmpjes in plaats van 12, waarvan de ondertiteling steevast begint met "Tom En Jerry Deel 2", wat ons doet vermoeden dat het oorspronkelijke plan toch was om dubbelzijdige discs te releasen. Maar zo is er meer aan verdiend natuurlijk. Uw filmmaatschappij moet óók leven.

AFLEVERINGEN
1. Polka Dot Puss (1948)
Tom doet voor alsof hij een verkoudheid heeft om Mamy Two-Shoes ervan te overtuigen dat hij niet buiten zou moeten slapen. Met behulp van een pot rode verf dikt Jerry Toms ziekte nog wat aan, en doet hem geloven dat hij een erge vorm van de mazelen heeft. Jerry gaat bovendien Tom behandelen.

2. The Little Orphan (1948)
Dé topper uit deze selectie. Jerry krijgt op Thanksgiving het weesmuisje Nibbles op bezoek. En over Nibbles moet je maar één zinnetje uit zijn handleiding onthouden: "He is ALWAYS hungry!" Laat Mamy Two-Shoes nu toch net een mooie Thanksgiving-tafel gedekt hebben zeker.


CENSUUR: Nadat Tom een brandende pijl in zijn staart krijgt, wordt de scène waarin hij zwartgeblakerd wordt, totdat hij onder de stapel gebroken servies belandt, eruit gesneden.


3. Hatch Up Your Troubles (1948)
Het eitje van een specht valt uit het nest en belandt voor Jerry's deur. Het babyspechtje is echter een nefaste plaag voor al het houtwerk, en Jerry's meubilair moet eraan geloven. Jerry wijst hem de deur, maar als Tom zijn klauwen rond het spechtje probeert te leggen, kan Jerry niets anders doen dan handelen.

4. Heavenly Puss (1948)
Tom krijgt een piano over zijn lijf, overlijdt, en komt aan de hemelpoort. Daar mag hij uiteindelijk niet op de trein stappen omdat hij zijn hele leven lang Jerry zo heeft liggen jennen. Maar de hemelse loketbediende wil wel een oogje dichtknijpen... als Tom tenminste binnen het uur Jerry zo ver kan krijgen een vriendschapsverdrag te tekenen! Anders wacht onverbiddelijk... de hel!

5. The Cat And The Mermouse (1949)
Bij een partijtje vissen verdrinkt Tom bijna, en in zijn hallucinaties ziet hij een zeemeermuis - inderdaad, een bovenlijf van Jerry en een onderlijf van een vis. Deze delicatesse zal Tom echter niet te proeven krijgen, want hij krijgt behoorlijk mot met een slecht gehumeurde zwaardvis.

6. Love That Pup (1949)
Jerry vlucht voor Tom in het hondenhok van het zoontje van de bull-dog Butch. Butch laat er geen misverstand over bestaan dat, als Tom nog één vinger naar zijn zoon uitsteekt, hij hem hoogstpersoonlijk zal uitbenen.

7. Jerry's Diary (1949)
Clip show. Omdat het wees-lief-voor-de-dieren-dag is, laat Tom zijn oorspronkelijk plan om allerlei vallen voor Jerry uit te zetten, varen, en bedenkt hem met een cadeautje, bloemen en een taart. Jerry is echter niet thuis, en Tom maakt van de gelegenheid gebruik om in Jerry's dagboek te neuzen.

8. Tennis Chumps (1949)
Tom neemt het in een tennismatch op tegen een wel erg zeker van zijn stuk zijnde zwarte kater, en Jerry moet helpen zijn materiaal aan te slepen. De tennismatch verloopt hilarisch, en Jerry zou Jerry niet zijn als hij niet zou pogen de twee katten tegen elkaar op te zetten.

9. Little Quacker (1949)
Tom steelt een eendenei uit een nest om een omelet te bakken. Wanneer er echter een eendenkuikentje in het ei blijkt te zitten, verandert hij in zijn gedachten het menu al maar vast in gebraden eend. Jerry kan het kleine, naïeve eendje nog maar net redden van de met zijn hakmes zwaaiende Tom.

10. Saturday Evening Puss (1950)
Mamy Two-Shoes maakt zich gereed om een avondje te gaan kaarten, en dat is voor Tom het signaal om drie straatkatten uit te nodigen voor een wild feestje. Jerry kan niet slapen van het lawaai dat ze maken, en wanneer de maat vol is, gaat hij hen het zwijgen opleggen.

11. Texas Tom (1950)
Tom brengt een luie dag op een ranch door met Jerry te pesten. Zijn aandacht wordt plots getrokken door een mooi kattinnetje, waar hij prompt indruk op probeert te maken. Jerry lokt echter een grote stier naar Tom.

12. Jerry And The Lion (1950)
Wanneer op de radio een bericht wordt omgeroepen dat er een bloeddorstige leeuw ontsnapt is uit het circus, barricadeert Tom alle deuren en ramen. Te laat, want de leeuw, die aan Jerry vraagt om hem te helpen terugkeren naar Afrika, is al binnen. En alhoewel Tom een olifantengeweer (en bijpassend hoedje) ter zijner beschikking heeft, krijgt hij de leeuw niet te zien, maar door de omstandigheden wordt wel telkens de indruk gewekt dat Jerry hem met onmenselijke kracht in elkaar heeft geramd, wat feitelijk het werk van de leeuw is.

13. Safety Second (1950)
Het is de 4de juli, de Amerikaanse nationale feestdag, en Nibbles heeft er echt zin in: hij heeft een gigantische stapel vuurwerk klaar liggen om te laten knallen. Jerry wil hem echter op pedagogisch verantwoorde wijze (lees: niet) met vuurwerk laten omgaan. Maar Nibbles is erg koppig. Gelukkig maar, want vuurwerk is een aardig wapen. Om katten mee af te schrikken, bijvoorbeeld.

BEELD EN GELUID
Ook hier weer kunnen we onze bevindingen die we bij de eerste drie delen hebben gemaakt, grosso modo herhalen. De beeldkwaliteit heeft uiteraard te lijden onder de ouderdom van het bronmateriaal: er zitten veel printbeschadigingen in het beeld, maar algemeen gesproken is de beeldrestauratie min of meer gelukt. De kleuren en het contrastniveau zijn best aardig, maar de openingsgeneriek vertoont nogal eens wat horizontale telecine-verschuivingen. Het monogeluid is nog altijd redelijk stil, en klinkt redelijk vervlakt. De vervorming is al een stuk minder dan op de reeds eerder besproken derde disc, maar desondanks is dit geen materiaal om de capaciteiten van je home theatre mee te testen.

EXTRA'S
Wederom: niks.

CONCLUSIE
Alweer dertien bijzonder geestige filmpjes voor jong en oud. Hiermee is de collectie voorlopig beëindigd, maar Warner belooft nog dit jaar delen 5 tot en met 12 uit te brengen. We zullen ook trachten - als de douane ons niet tegenwerkt - de (ongecensureerde) Aziatische versie te pakken te krijgen, en deze ter vergelijking voor te leggen.

We hebben onze bespreking en score aangepast, nadat we deze versie met de Aziatische hebben vergeleken, en toch gemerkt hebben dat de lijperds van de censuur iets meer de schaar hebben gezet dan we oorspronkelijk dachten.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom, Jerry, Nibbles, Spike/Butch en zoon, Mamy Two-Shoes

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1948-50

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659482


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij