:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHICKEN RUN
CHICKEN RUN
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-05-19
FILM
Nick Park, geestelijke vader van Wallace & Gromit, brengt ons Chicken Run. Voor wie nu al het spoor bijster is: Nick Park is een klei-animatieartiest die doorbrak met korte animaties over de belevenissen van een uitvinder en zijn hond. In deze reeks zijn er A Grand Day Out, The Wrong Trousers en A Close Shave di allemaal een Oscar voor beste korte animatie wonnen. Nick Park brengt zijn werk met veel oog voor detail in een goed gestructureerd verhaal, overgoten met een aaneenschakeling van visuele grappen en taalkundige spitsvondigheden.

Het verhaal speelt zich af op een kippenboerderij waar het pluimvee instaat voor de produktie van eieren. Het staat er onder toezicht van het echtpaar Tweedy, waarvan de vrouw duidelijk de touwtjes in handen heeft en de man er nogal sullig bijloopt. Het kippenverblijf moet je als een gevangenenkamp uit de Tweede Wereldoorlog zien en de Tweedys met hun honden als de bewakers. De kippen doen de ene ontsnappingspoging na de andere en worden daarbij geholpen door Ginger. Heel veel materiaal dat ze tijdens hun pogingen gebruiken wordt door Mac gebouwd. Babs zorgt dan weer voor de domme opmerkingen. Fowler is de haan van dienst en constant bezig over zijn vroegere werk bij de RAF waarmee hij op zijn manier probeert om de kippen aan te sporen tot discipline, maar daar luisteren de hennen amper naar. Dan heb je nog Nick en Fetcher, de ratten die aan allerhande spullen kunnen geraken en die hun naam ook niet gestolen hebben.

Deze stop-and-motion-film heeft veel overeenkomsten met The Great Escape voor wat betreft de ontsnappingspogingen: er wordt een tunnel gegraven, men verkleedt zich als mevrouw Tweedy en als Ginger gesnapt wordt, sluit men haar op in de kolenbak en gooit ze een Brussels spruitje tegen de muur van haar cel zoals Steve McQueen dat eerder met een baseball-bal deed in The Great Escape. En daar stopt het niet, want er zijn scènes die zo uit andere films komen: een ontsnapping uit de taartmachine met Indiana Jones-kenmerken; een opmerking van Mac over te weinig vermogen lijkt als twee druppels water op een welbekend zinnetje van Scotty uit Star Trek; de commentaren van Nick en Fetcher op de pogingen van de hennen heeft veel weg van Stadler en Waldolf uit The Muppets. De woordspelingen vliegen je om de oren en je moet deze film minstens enkele keren bekijken om alles te vatten, want er zijn visuele grappen die zich op de achtergrond afspelen en makkelijk aan de aandacht ontsnappen tijdens een eerste kijkbeurt.

Deze film is tot in de puntjes verzorgd. De pracht van de animatie getuigt van vakmanschap, geduld en een grote aandacht voor detail. Nick Park en zijn ploeg van Aardman hebben hier een product afgeleverd dat op nummer één staat in zijn genre. De muziekscore is van zeer grote klasse en klinkt zoals in de beste oorlogsfilms  en ondersteunt de actiescènes zeer goed.

BEELD EN GELUID
Een zeer verzorgde dvd op het vlak van beeld en geluid. De transfer is contrast- en kleurrijk zonder compressieproblemen, met een vol en zuiver geluid. De geluidsmix is zeer verzorgd met een goed gebruik van alle kanalen eneen uitstekende verstaanbaarheid van de dialogen tussen de geluidseffecten en de muziek score door. De DTS-track klinkt wel fijner en subtieler.
Even opmerken dat de Vlaams gedubde track een mix van streekdialecten bevat wat soms grappig is, maar waarbij wij ons de vraag stellen of de kleinsten ze wel verstaan.

EXTRA'S
Omdat deze dvd maar liefst drie Dolby Digital- en drie DTS- tracks bevat, is de release wijselijk over twee schijven verdeeld met de extra's op het tweede schijfje: 1 bioscooptrailer en 9 tv- spots, 2 documentaires waarin je een blik achter de schermen gegund wordt, 12 korte cast- & crewinterviews, kort interview met Rocky & Mel Gibson, een promo-featurette, een production & process featurette, panic button: enkele paniekreacties van de kippen,
Animal Welfare tv-Spot: een boodschap betreffende dierenmishandeling, DVD-ROM: een interactieve blik op de film waarmee je zelf sommige handelingen kan doen zoals bewegingen van de mond op tekst zetten, film montage doen en nog veel meer; zeer boeiend en leerrijk voor wie wat meer over de technische kanten wil weten. Alle extra's, de 9 tv-spots uitgezonderd, hebben Nederlandse ondertitels (uitschakelbaar).

CONCLUSIE
Dit is een must-have in je collectie.cover
Studio: A-Film

Regie: Peter Lord, Nick Park
Met: Mel Gibson, Julia Sawalha, Jane Horrocks, Lynn Ferguson, Imelda Staunton, Timothy Spall

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
8716777000434


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 9 tv-Spots
• 2 Documentaires
• Cast- & Crewinterviews
• Interview met Rocky & Mel Gibson
• Promofeaturette
• Production & Process Featurette
• Panic Button
• Animal Welfare tv-spot
• DVD-Rom-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij