:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEST WING, THE - SEIZOEN 3
WEST WING, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-07-29
SERIE
Sinds de dag dat The West Wing in de Verenigde Staten op de buis verscheen, was de serie een succes. Dat mag blijken uit de talloze nominaties voor Emmy Awards, die ze overigens meestal ook in de wacht sleepten. The West Wing volgt de dagelijkse huishouding in het Witte Huis, de ambstwoning van de President van de Verenigde Staten. In het geval van de serie is dat Josiah Bartlet.

Samen met zijn staf van bekwame medewerkers probeert hij het land in goede banen te leiden en waar hij kan ook nog eens wat te realiseren waarvan de gewone man de voordelen kan ondervinden. Daarbij komen dan nog eens een aantal crisissen waarin geen juiste oplossing voor handen lijkt te zijn. Het is dan aan de medewerkers om die oplossing te bedenken.

Aan het einde van het vorige seizoen maakte president Bartlet bekend dat hij aan multiple sclerosis leidt. Het nieuws ging als een schokgolf door het land en alle nieuwszenders hadden het er non-stop over. Het feit dat verkiezingen er aan zaten te komen, maakte het er allemaal niet makkelijker op. Er moest op korte termijn besloten worden of de president zich herverkiesbaar zou stellen of niet.

Nadien moest natuurlijk de campagne van start gaan, dit gaat natuurlijk gepaard met de nodige problemen, aangezien tegenstandanders van de presisdent natuurlijk steeds met m.s. als tegenargument komen aandraven. Het Bartlet kamp laat zich echter niet van de wijs brengen en zet verbeten de strijd voort, met succes.

Naast deze hele verkiezingsstrijd en het feit of de president al dan niet nog aan de macht zou mogen blijven, is er onder andere de crisis in Haïti die nog opgelost dient te worden. Naarmate het seizoen vordert, neemt ook de dreiging van het terrorisme toe, uiteindelijk blijken buitenlandse mogendheden hier rechtstreeks voor verantwoordelijk te zijn. Reacties van de pers blijven niet uit en wanneer CJ op een persconferentie hierover haar eigen mening geeft, begint ze niet veel later doodsbedreigingen te ontvangen. Hierop besluit president Bartlet dat ze beschermd moet worden door de geheime dienst

Dit alles is nog maar een handgreep uit alles wat er in dit 3e seizoen aan bod komt. The West Wing is een revolutionaire serie, temeer omdat ze twee van de basisregels van televisie breekt. Ten eerste is er de regel dat veel dialoog nooit interessant is en nooit zal kunnen boeien. De conversaties in The West Wing bewijzen net het tegendeel, want ze zitten vol met zeer slim gevonden woordspelingen, humor en soms zelfs een vleugje ironie. De tweed stelregel is dat politiek nooit een serieus onderwerp kan zijn voor een TV-Serie. Ook hier bewijst The West Wing het tegendeel. Politiek kan zeer interessant zijn, als het op de juiste wijze gebracht wordt.

De serie geeft een dieper inzicht in wat er net allemaal komt bij kijken om een supermacht als de Verenigde Staten te leiden. De Bartlet administratie lijkt bij tijden wel de droom-regering te zijn. Maar net wanneer die illusie te groot wordt, komt de menselijke kant naar boven en deze zet ons dan weer met beide voeten op de grond, niemand of niets is perfect.

Het seizoen begint trouwens met een speciale aflevering die bedenker Aaron Sorkin schreef naar aanleiding van de gebeurenissen op 9/11. In deze afleveringen wordt dieper ingegaan op begrippen als fundamentalisme en terrorisme. Er wordt een verklaring gezocht voor het waarom van zulke daden. Een erg speciale aflevering wat ons betreft.

AFLEVERINGEN
Isaac and Ishmael
Een speciale aflvering waarin Josh een groep scholieren wat meer inzicht probeert te geven in terrorisme en alles wat daarmee geassocieerd wordt. Deze aflevering heeft niets te maken met de normale verhaallijn.

Manchester (Part 1)
President Bartlet heeft nog maar net aangekondigd dat hij zich herverkiesbaar zal stellen en alweer moet hij zich met andere zaken gaan bezig houden. De gijzelingssituatie op Haïti dreigt uit de hand te lopen. Ondertussen wordt C.J. constant op de hielen gezeten door reporters.

Manchester (Part 2)
De staf van het Witte Huis en de consultanten van de verkiezingscampagne zijn het constant oneens over de meest idiote dingen. Ondertussen stormt het ten huize Bartlet, want Abbey is het er niet mee eens dat Jed zich herverkiesbaar stelde, het duurt natuurlijk niet lang vooraleer de pers hier wat van te horen krijgt.

Ways and Means
De procureur belast met het onderzoek naar Jed's al dan niet verwijgen van zijn ziekte voor het volk zet het juridische spelletje dat daar mee gepaard gaat in gang. Ondertussen gaan Josh en Toby de strijd aan met het congres over een taxenbeleid op onroerend goed.

On the Day Before
Wanneer de president zijn veto uitspreekt over een wetsvoorstel, moet de hele staf het onderste uit de kan halen om het veto niet binnen de kortste keren ongedaan te zien maken.

War Crimes
Donna liegt wanneer ze voor het commitee verschijnt dat de president onderzoekt. Ondertussen veroorzaken dingen als het tribunaal voor oorlogsmisdaden en het uit omloop nemen van de penny als betaalmiddel de nodige kopzorgen.

Gone Quiet
Wanneer van een duiikboot die op een spionagemissie was plots niks meer vernomen wordt, moet de president beslissen of hij de regering van het land in kwestie inlicht of een geheime reddingsoperatie laat uitvoeren. Elke optie heeft lijkt even slecht. Ondertussen komt Abbey te weten dat haar voorgaande rechtszaken als dokter Jed wel eens in problemen zouden kunnen brengen.

The Indians in the Lobby
Vol ongenoegen dat hij Thanksgiving zal moeten doorbrengen in Camp David in plaats van New Hampshire, doet de president niks anders dan iedereen lastig vallen met informatie over het bereiden van een gevulde kalkoen.

The Women of Qumar
C.J. is woedend wanneer ze verneemt dat de Verenigde Staten een handelsakkord over wapens hebben gesloten met een land in het Midden Oosten waar vrouwen mishandelen legaal is. Ondertussen zit Josh in de problemen over de verwoording van een wetsvoorstel dat volgens feministe Amy Gardner prostitutie legaliseert.

Bartlet for America
Sam en Josh proberen Leo uit de vuurlijn te halen waarin hij onvermijdelijk terecht zal komen wanneer ook hij moet getuigen in de zaak tegen President Bartlet. Eén van de leden van het comité is er namelijk enkel op uit om Leo de grond in te boren ten voordele van zijn eigen carrière.

H. Con-172
Leo krijgt een aanbod in verband met de hele M.S. affaire, zelfs al is dit aanbod in zijn eigen voordeel, dan nog ziet hij het niet zitten dit aan de president te vragen. Ondertussen verzint Josh allerlei flauwe excuses om een date met Amy Gardner te versieren.

100,000 Airplanes
Op de avond van de State of the Union, is het een regelrechte chaos op het Witte Huis, de opiniepeiling na de redevoering van de President zal aangeven of hij nog enige kans maakt in de verkiezingsstrijd.

The Two Bartlets
Sam en Toby trekken naar Iowa om er de presidentiële campagne voor herverkiezing te starten. Ondertussen plant Josh samen met Amy een reisje naar Tahiti.

Night Five
C.J. vraagt Leo om hulp om een reporter die in Congo vast zit, vrij te krijgen. Donna krijgt een baan aangeboden bij een internetbedrijf en Toby en Andy zijn het oneens over het bij naam noemen van islamitisch fundamentalisme in een komende presidentiële speech.

Hartsfield's Landing
Op de dag van de voorverkiezingen in New Hampshire, promoveert Josh Donna tot dé persoon die er moet voor zorgen dat Bartlet in Hartsfield's Landing de verkizeing wint. Dit vanzelfsprekend tot groot ongenoegen van Donna zelf.

Dead Irish Writers
Sam probeert een senator die hij helamaal niet kan luchten te overtuigen om een op het eerste zicht nutteloos project te blijven sponsoren. Amy probeert Josh te manipuleren om zo veranderingen te kunnen doorvoeren.

The U.S. Poet Laureate
Jed begaat een eerste flater wanneer hij op TV één van zijn tegenstanders in de verkiezingsstrijd dom noemt, een gegeven waarva, de pers maar niet genoeg lijkt te krijgen. Josh ontdekt dat hij op het internet een fansite heeft staan.

Stirred
De Bartlet administratie probeert een antwoord te zoeken op de vraag wie er al dan niet als kandidaat vice president met Bartlet de verkiezingscampagne zal voeren. Ondertussen helpt de president Charlie een handje bij het invullen van zijn belastingsaangiftes.

Enemies Foreign and Domestic
Een Russische firma is mogelijk in Iran een faciliteit aan het neerzetten die zwaar water produceert, één van de elementen nodig voor een atoombom. C.J. begint levensbedreigingen te ontvangen nadat ze tijdens een persvoorstelling commentaar gaf over 2 Saoedische meisjes die omkwamen in een brand. De president staat er op dat C.J. bescherming krijgt van de geheime dienst.

The Black Vera Wang
De Bartlet administratie is in hoogste staat van paraatheid wanneer ze vernemen dat er een mogelijke aanval geplant is op een Amerikaanse militaire installatie. C.J. gaat met haar nichtje winkelen, ondanks de bescherming van de geheim dienst weet de stalker toch nog in de nabijheid te komen.

We Killed Yamamoto
Jed, Leo en Fitzwallace hebben de handen vol met de dreiging van het terrorisme. Donna verblijft ondertussen in North-Dakota waar ze er als afgevaardigde van het Witte Huis een partijbijeenkomst bijwoont met als doel het woord North uit de naam van de staat te verwijderen.

Posse Comitatus
President Bartlet worstelt met zijn eigen gedachten in verband het al dan niet uit de weg laten ruimen van de minister van landsverdediging van Qumar, die achter de geplande aanslagen in de VS leek te zitten. C.J. haalt opgelucht adem wanneer haar stalker eindelijk opgepakt wordt. Niettemin eindigt de avond in tragedie.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van dit 3e seizoen is in grote mate te vergelijken met die van vorige seizoenen. Dit wil zeggen dat het beeld nog steeds wat soft overkomt, alhoewel we hoe langer hoe meer de indruk krijgen dat dit zo bedoeld was. Filmgrain is deze keer gelukkig niet meer of in zeer beperkte mate van de partij, kleuren ogen fris en het contrast is voldoende goed. Ook schaduwdetail en zwartniveau zijn vrij goed. Detail in het beeld is soms wel een beetje laag waardoor alles nogal de indruk krijgt erg vlak en doods te zijn. Dit is wel niet steeds het geval, in sommige scenes viel het ons echter gewoon op.

Spijtig genoeg wordt dit alles overschaduwd door één groot minpunt. Het 3e seizoen van The West Wing werd namelijk opgenomen in breedbeeld met een verhouding van 1.78:1, speciaal zo voorzien voor de HDTV standaard die in de Verenigde Staten erg populair aan het worden is. Het goede nieuws is dat we op deze release wel een breedbeeldtransfer gekregen hebben. Het slechte nieuws is dat deze niet anamorfisch is! Voor mensen met een 4:3 scherm dus geen probleem, maar mensen met een breedbeeldscherm verliezen dus aan kwaliteit en zullen aan alle 4 zijden van het scherm zwarte balken te zien krijgen. Dit alles in tegenstelling tot de op de verpakking aangegeven anamorfische transfer! Hopelijk krijgen we bij seizoen 4, dat in september op dvd verwacht wordt, wel een anamorfische transfer te zien.

Over de Dolby Digital 2.0 geluidstrack valt niet te klagen. Dialogen, die toch wel erg belangrijk zijn de in serie, zijn goed te verstaan en het geheel is ruisvrij. Het surroundkanaal wordt heel af en toe aangesproken en dan wel uitsluitend voor muziek. Dus zeker geen uitzonderlijk meesterwerk deze track, maar het belangrijkste is dat de dialogen goed tot hun recht komen. Meer kunnen we hier bijna niet verwachten.

EXTRA’S
Na de extra-loze boxset van seizoen 2 hoopten we dat hier bij seizoen 3 verandering in zou komen. Spijtig genoeg is dat niet het geval. Nog steeds niks te bespeuren. Dat het beter kan staat buiten twijfel als we kijken naar de recente releases van seizoen 1 & 2 in regio 1. Daar zijn er onder andere audiocommentaren en Making of - dovumentaires voorzien. Tijd dat Warner Europa aan de alarmbel trekt en verandering brengt in deze erg kale schijven op het gebied van extra's.

CONCLUSIE
Voor de inhoud hoeft men zich zeker niet in te houden om over te gaan tot aanschaf van deze boxset. Het complete ontbreken van extra's en de niet-anamorfische beeldtransfer echter maken deze set al heel wat minder aantrekkelijk. Indien je over een regiovrije speler beschikt kan je best even afwachten wat de regio 1 release gaat worden. Heb je die niet wacht je best nog wat af vooraleer je deze set aanschaft, de normale prijs is namelijk veel te hoog voor wat we hier gepresenteerd krijgen.


coverStudio: Warner

Regie: diversen
Met: Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, Richard Schiff, John Spencer en Bradley Whitford

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931336499


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround  2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Noors, Zweeds, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij