:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 05
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 05
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-07-27
REEKS
Hoe meer we de Benelux-versies van de Tom en Jerry-Collectie beginnen te vergelijken met de eerder op deze site besproken Aziatische collectie, hoe een groter punthoofd we krijgen als we proberen de vergelijking te trekken. In dit vijfde deel, waarvan de filmpjes gesitueerd moeten worden tussen 1950 en 1952, vinden we weer dertien klassieke cartoons terug, waarin vooral Mamy Two-Shoes het heeft moeten ontgelden bij de censuurcommissie, en is overdubd in filmpjes als The Framed Cat en Sleepy-Time Tom, die, zoals ze hier op staan, echt helemaal nergens meer naar klinken. Soms is de dialoog van Mamy zelfs gewoon weggelaten, zoals in het filmpje Nit-Witty Kitty sterk te merken is in de scène waarin Mamy op hetzelfde briljante (?) idee als Jerry komt om Toms geheugenverlies te herstellen middels een flinke klap op de schedel. Anderzijds is het op de Aziatische versie sterk gecensureerde His Mouse Friday, waarin een bende kannibalen zich de vraag stellen of kat op de barbecue ook smaakt (NVDR: dat smaakt inderdaad!), op deze collectie ongeschonden terug te vinden. En de scenario's? Ach, de ganse reeks is opgebouwd op niet meer dan twee of drie centrale basisgegevens, maar dat maakt de filmpjes er zeker niet slechter op. Eén van de altijd weerkerende motieven is dat de bulldog Spike zweert Tom murw te slaan als hij ook nog maar één vinger naar zijn zoontje Tyke, zijn bot of zijn pas gerenoveerde hondenhok uitsteekt, en vanzelfsprekend heeft Jerry dat maar al te goed begrepen. En hopla, we zijn weeral vertrokken voor zeven minuten actie in filmpjes als The Framed Cat en Slicked-Up Pup. Een andere is bijvoorbeeld Jerry die zijn mede-diertjes (allemaal schattige wezentjes) uit de klauwen van Tom redt: of het nu een vis is (Jerry And The Goldfish), een kanarie (The Flying Cat) of het steeds weer terugkerend generische standaard-eendje (The Duck Doctor). Simpele thema's, maar goed uitgewerkt; het duo Hanna-Barbera heeft in deze periode de sterkste filmpjes afgeleverd, vaak geëvenaard maar nooit overtroffen, zelfs niet door henzelf in hun latere werk.

AFLEVERINGEN
1. Tom And Jerry In The Hollywood Bowl (1950)
Tom dirigeert in de prestigieuze Hollywood Bowl een klassiek concert. Jerry wil echter met de eer gaan lopen, en de twee dirigenten snijden elkaar om beurten de pas af.

2. The Framed Cat (1950)
Tom heeft een kippenpootje gestolen, en vooraleer Mamy erachter komt, weet hij de schuld op Jerry te schuiven. Jerry zint op wraak: hij pikt het bot van bulldog Spike in, en legt die op de nietsvermoedende, slapende Tom. Spike zweert dat hij Tom zal fileren als hij hem nog eens met zijn bot betrapt...

3. Cueball Cat (1950)
Tom wil een potje biljarten, maar in één van de zes holes heeft Jerry net zijn gezellig slaapkamertje ingericht. Er ontstaat een hevig duel, waarbij de biljartballen in het rond vliegen en alle wetten van de kinematica tarten.

4. Casanova Cat (1951)
Tom probeert de wijfjeskat Toodles, die net een groot fortuin heeft geërfd, te versieren, en hij laat een vastgebonden Jerry onder dwang allerlei circuskunstjes opvoeren. Wanneer Jerry de kans schoon ziet, laat hij een straatkat binnen in de suite van Toodles, zodat de twee rivalen elkaar kunnen gaan beconcurreren.

5. Jerry And The Goldfish (1951)
Tom hoort op de radio een Franse chef-kok een heerlijk recept voor een visgerecht reciteren. De enige vis in huis is een lief schattig goudvisje, die prompt door Tom achtereenvolgens kennis moet maken met de kookpot, een braadpan, een grill, een broodrooster en een snelkoker. Zal Jerry dit zomaar laten gebeuren? Wat denkt U?

6. Jerry's Cousin (1951)
Jerry heeft problemen om Tom onder de duim te houden, en hij roept de hulp in van zijn neef Muscles, een gespierde muis die in de wijk waar hij woont de schrik van alle katers is. Tom wacht een pak slaag. Een groot pak slaag.

7. Sleepy-Time Tom (1951)
Tom is de hele nacht blijven doorzakken met drie maten, en Mamy Two-Shoes is razend omdat hij feitelijk Jerry had moeten vangen. Tom vangt echter in zijn toestand liever een uiltje, ware het niet dat Mamy hem bedreigt dat zij hem zal buitenzwieren als hij tijdens het muisvangen in slaap durft sukkelen.

8. His Mouse Friday (1951)
Tom spoelt aan op een onbewoond eiland, toevallig hetzelfde als waar Jerry een strandvakantie houdt. De uitgehongerde Tom ziet in Jerry wel een lekker koteletje, en op de vlucht voor Tom verkleedt de muis zich als een pygmee. Hij laat Tom geloven dat het eiland bevolkt is door kannibalen - euh, kat-nibalen.

9. Slicked-Up Pup (1951)
Bulldog Spike heeft net zijn zoontje een verfrissend bad gegeven, wanneer Tom, die Jerry aan het achtervolgen is, de pup alweer met modder bespat. Spike is razend en belooft Tom alweer een rammeling die hij niet licht zal vergeten als er nog maar één spatje vuil op zijn zoontje terecht komt. Jerry weet dus weeral wat hem te doen staat!

10. Nit-Witty Kitty (1951)
Na een klap op zijn hoofd denkt Tom dat hij zelf een muis is. Jerry leest in een boek dat de enige remedie een tweede klap op zijn kop is, maar helaas heeft Mamy hetzelfde boek gelezen. En wat leren we daaruit? Dat je voor je geestelijke evenwicht altijd moet zien om een even aantal klappen op het hoofd te krijgen!

11. Cat Napping (1951)
Tom en Jerry voeren een heroïsch gevecht om de controle over een hangmat. En alhoewel de hangmat in kwestie met elke ronde meer verslijt, houdt Tom er toch aan vast...

12. The Flying Cat (1951)
Tom heeft het op een kanarie gemunt, die zich samen met Jerry in een vogelhutje op een hoge paal heeft verschanst. Met een omgebouwde korset maakt Tom voor zichzelf een paar vleugels om de vogel te kunnen belagen.

13. The Duck Doctor (1952)
Het is jachtseizoen, en Tom heeft een klein eendje naar beneden geschoten. Jerry doet zijn best om het diertje de nodige medische zorgen te geven, maar elke keer als er alweer een vlucht eenden over het huis passeert, wil het eendje terug wegvliegen. Niet zo'n verstandig idee met Tom op de loer!

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de eerste vier delen krijgen we een standaard Engelse monotrack voorgeschoteld, die, gezien de ouderdom, aanvaardbaar is, maar waarbij de censuur-dubbing zó slecht uitgevoerd is, dat we niet anders kunnen dan er punten voor aftrekken. Het beeld is mooi opgepoetst en vooral de kleuren zien er prachtig uit. Probleem bij deze disc zijn enkele cartoons die erg veel printbeschadigingen vertonen, met Sleepy-Time Tom als symptomatisch voorbeeld. Vergeet ook het volume op deze discs niet luid genoeg te zetten!

EXTRA'S
Nada.

CONCLUSIE
Nog maar eens dertien leuke Tom en Jerry-classics voor alle leeftijden, die in sommige opzichten beter en in andere slechter is dan de Aziatische versie.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom en Jerry (wie anders?)

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1950-52

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659499


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij