:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KUNG FU - SEIZOEN 1
KUNG FU - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-07-29
SERIE
Kwai Chang Caine is de zoon van een Amerikaanse vader en een Chinese moeder. Nadat zowel zijn ouders als grootouders sterven, wil Caine niks liever dan bij de Shaolin tempel in dienst gaan en een volleerde monnik worden. Na veel geduld, lessen in levenswijsheid, behendigheid en de oosterse gevechtskunst is Caine's training afgelopen en gaat hij de wijde wereld in.

Zo ontmoet hij op een dag één van zijn oude meesters, die als levensdroom had een pelgrimstocht te ondernemen naar de Verboden Stad. Dat was voor de man temeer niet makkelijk omdat hij blind was, toch begon hij aan zijn tocht doorheen China. Op het moment dat hij Caine weerziet trekt er door het stadje echter een stoet van soldaten die het neefje van de Keizer vergezellen. De oude man bevindt zich in het midden van de weg en wanneer hij, volgens het neefje, niet snel genoeg uit de weg is, laat deze hem neerschieten.

Vol woede neemt Caine de speer van de dichtsbijzijnde soldaat en doodt zo de neef van de keizer. Hierna zit er voor Caine niks anders op dan het land te ontvluchten. Even nog gaat hij langs bij de Shaolin tempel, op zoek naar wijsheid. Daarna zet hij koers naar de Verenigde Staten in de hoop er een nieuw leven te kunnen opbouwen.

Dat blijkt echter niet zo simpel, want er werd op Caines hoofd een premie gezet die zelfs de Verenigde Staten bekend is. Caine besluit dus een lange reis aan te vatten doorheen de voor hem nieuwe wereld. Overal komt hij in contact met landgenoten die hem als shaolin priester met veel respect behandelen. Iets waar ze zelf niet moeten op hopen van de meesten blanken, de meesten zijn namelijk fanatiek tegen alles wat niet zoals zij zelf is. Caine probeert de gerechtigheid te laten zegevieren waar hij dat kan, maar daarbij moet hij af en toe ook afrekenen met een premiejager die hem heeft weten op te sporen. Ook gaat Caine op zoek naar zijn familie in het land, aangezien zijn vader Amerikaan was.

De serie Kung Fu is ondertussen alweer meer dan 30 jaar oud. Dat stoort echter compleet niet aangezien de serie zich afspeelt in de 19e eeuw. We kunnen de serie eigenlijk het beste omschrijven als een combinatie van western en martial arts met een vleugje fantasy.

Het geheel heeft namelijk een bij momenten heel mystieke sfeer over zich hangen. Dat maakt de serie nog des te aangenamer om te bekijken. De serie schetst ook zeer levendig de socioculturele verhoudingen en omgang in het Amerika van de 19e eeuw. Het is verbazingwekkend hoe er zoveel haat ten opzichte van een specifieke bevolkingsgroep kon gekoesterd worden.

Het is dan ook niet direct verwonderlijk dat de serie voor meerdere Emmy Awards genomineerd werd en er daar uiteindelijk ook 2 van won voor dit eerste seizoen. Hoofdrolspeler David Carradine zet de rol van de shaolin priester zeer realistisch en overtuigend neer, dat voegt natuurlijk enkel toe aan de kwaliteit van de serie.

Kung Fu is een aanrader voor iedereen die wat meer zoekt in een tv-serie dan zomaar hersenloze actie en flauwe, oppervlakkige dialogen. De vraag is natuurlijk of deze serie het jongere publiek zal weten te boeien, daarop is het antwoord wat minder duidelijk, zeker wanneer we de huidige trend zien in tv wereld. In dat geval dus misschien best eerst even uitproberen vooraleer je tot aanschaf over gaat.

AFLEVERINGEN
Pilot
De Shaolin priester Kwai Chang Caine vat zijn lange reis aan in deze piloot-aflevering die de basis is voor de rest van de reeks. Caine gaat de confrontatie aan met een spoorwegbaas en we krijgen onthullende flashbacks te zien over de jeugd van de Shaolin priester.

King of the Mountain
Caine krijgt een baantje bij een weduwe op een ranch... en begint romantische gevoelens voor haar te koesteren. Maar de komst van een premiejager, met in zijn kielzog wellicht nog anderen, voorspelt niet veel goeds voor de liefde.

Dark Angel
Caine leert de recent blind geworden predikant Serenity Johnson hoe hij zijn andere zintuigen kan gebruiken. Serenity, van zijn kant, gebruikt zijn hervonden bewustzijn om Caines koppige grootvader er van te overtuigen de zwervende monnik te aanvaarden zoals hij is.

Blood Brother
"Ik ben maar op doortocht" verklaart Caine. Maar hij is niet van plan het stadje Kligore in Arizona te verlaten voordat hij het stilzwijgend complot van de inwoners over de verdwijning van zijn Shaolin vriend doorbroken heeft.

An Eye for An Eye
Een familie wil wraak - geen gerechtigheid - voor de soldaat die hun dochter verkrachtte. Zelfs Caine lijkt niet bij machte om de spiraal van geweld te doen stoppen.

The Tide
Een man met een prijs op zijn hoofd kan heel wat ambities losweken. Een vrouw wil Caine oppakken om met de premie van $10.000 haar gevangen vader los te kopen, terwijl een verdachte moordenaar gewoon rijk wil worden.

The Soul is the Warrior
Caines zoektocht naar zijn halfbroer Danny, leidt hem naar een ranch waar zijn verwant ooit werkte. Daar moet de priester tijdens een confrontatie zijn koelbloedigheid demonstreren door blootvoets door een kuil met ratelslangen te stappen.

Nine Lives
Na de dood van de mascotte van het mijnkamp, gaan Caine en een mijnwerker op zoek naar een andere kat. Bij hun zoektocht raken ze ingesloten op de bodem van een schacht die razendsnel vol water loopt.

Sun and Cloud Shadow
Caine onderhandelt tussen een landeigenaar en Chinese mijnwerkers, maar de grootgrondbezitter voegt een onaanvaardbare clausule toe aan de overeenkomst. Een karatemeester is van plan om Caine te vatten.

Chains
Caine ontsnapt uit het legerkamp waar hij gevangen zat, vastgeketend aan zijn celgenoot, een beer van een vent... en achtervolgd door een niet aflatende sergeant die zijn zinnen heeft gezet op de premie van $10.000 die op Caines hoofd staat.

Alethea
Zien is geloven, of niet ? Jodie Foster vertolkt een gastrolletje als het jonge meisje waar Caine vriendschappelijk mee omgaat, maar wiens getuigenis in een moordzaak de priester uiteindelijk op het schavot doet belanden.

The Praying Mantis Kills
Een bende moordlustige herrieschoppers wil Caine te grazen nemen, nadat hij hen heeft aangewezen als bankrovers. En de visie van een jongen op mannelijkheid wordt bijgestuurd door de stilzwijgende heldhaftigheid van Caine.

Superstition
Enkele onterecht veroordeelde dwangarbeiders zitten gevangen in een mijn. Maar een nog groter obstakel verspert hen de weg: hun angst voor de oude Indiaanse vloek die op het kamp zou rusten. Een angst die Caine helemaal vreemd is.

The Stone
Een Braziliaan, expert in capoeira, de nationale vechtstijl, beschuldigt Caine ervan een diamant te hebben gestolen. Straatboefjes bieden Caine al hun spaargeld voor het doden van de barpianist die hun moeder de bons gaf.

The Third Man
Geluk in het kaartspel, ongeluk in... het leven. Een gokker die het voor de wind gaat, vertrouwt zijn winst toe aan Caine. Maar het geld wordt gestolen en de gokker vermoord. Caine wil het mysterie rond de beide gebeurtenissen ontsluieren.

The Ancient Warrior
Caine vergezelt Ancient Warrior, een oude indiaan die wil begraven worden in het heilige land van zijn voorvaderen. Maar de begraafplaats ligt pal in het midden van een gewelddadig stadje vol Indianenhaters. De naam van het stadje: Purgatory.

BEELD EN GELUID
Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds dvd's die in pan & scan worden uitgebracht, anders gesteld er wordt van het widescreen beeld een stuk afgeknipt aan de zijkanten en dan verschoven. Dat is natuurlijk een praktijk waar we het helemaal niet mee eens zijn en die we onverbiddelijk afstraffen.

De laatste tijd lijkt men dit echter minder en minder gaan toe te passen en in de meeste gevallen gewoon de widescreen transfer te behouden. Nu bestaat er echter ook nog een ander uiterste, namelijk van een programma dat origineel in 4:3 gefilmd werd boven en onderkanten afknippen om zo een widescreen transfer te bekomen. Dat is spijtig genoeg ook met Kung Fu het geval. Hierbij maken we echter wel een aantal bedenkingen. Zelf was het ons namelijk bij een eerste keer kijken maar een paar keer opgevallen dat er iets mis leek te zijn met de beeldcompositie, in vele gevallen echter zag datgene wat we in widescreen te zien kregen er echter heel indrukwekkend uit. Hieronder enkele voorbeelden met uitleg van wat er net gebeurd is bij het op DVD zetten van Kung Fu.Allereerst zie je hierboven een vergelijking tussen de originele verhouding en de dvd verhouding. We doken hiervoor terug in onze archieven om ergens nog een oude VHS tape op te zoeken en als vergelijkend materiaal te gebruiken, het valt hier dus wel degelijk op dat er boven en onder een stuk van het beeld ontbreekt. Het verlies is er, maar in dit geval is het nog aanvaardbaar.Zoals hierboven te zien is, valt het op sommige momenten echt op dat er geknipt is, geen enkele cineast zou het namelijk in zijn hoofd halen om iets dergelijks op film te zetten.

Langs de andere kant zijn er eigenlijk meer voorbeelden zat, waarbij de widescreentranfser de serie eigenlijk enkel ten goed komt en toevoegt aan het bioscoopgevoel dat de serie sowieso al heeft.Dit verandert echter niks aan het feit dat wat hier gedaan is compleet onaanvaardbaar is, zelfs al lijkt de serie er in de meeste gevallen meer door tot zijn recht te komen. Wij hopen van harte dat Warner zijn beslissing herziet en volgende seizoenen wel in het originele beeldformaat op de markt brengt.

Dan nu echter nog wat over de kwaliteit van het beeld. Hierover zijn we eigenlijk zeer tevreden. Wel dient hierbij gezegd te worden dat we bij het zien van de intro niet veel goede hoop hadden, deze is namelijk vrij slecht van kwaliteit, veel beschadigingen en ruis zijn aanwezig. Gelukkig verbetered dit allemaal wanneer de eigenlijke episode start. Grain en beschadigingen blijven wel aanwezig, maar in veel mindere mate en zeker en vast veel minder storend dan bij de intro het geval is. De transfer oogt overigens erg scherp met een mooi verzadigd kleurenpalet. Ook zwartniveaus zijn optimaal, eigenlijk zijn de grain en de beschadigingen de enige elementen die de ouderdom verraden, want algemeen gezegd kunnen we wel stellen dat dit een erg goede beeldkwaliteit is voor een serie van meer dan 30 jaar oud.

Als geluidstrack krijgen we de originele mono geluidstrack voorgeschoteld. Veel kunnen we natuurlijk niet verwachten van een dergelijke track, buiten het feit dat hij helder is en geen ruis bevat, wat ook meteen het geval is. Soms klinkt het geheel wel al eens dof en af en toe is het volumeverschil een beetje groot, maar algemeen gezien voldoet de track wel ruimschoots.

EXTRA’S
From Grashopper to Caine: Creating Kung Fu
In deze meer dan 20 minuten durende documentaire wordt het ontstaan van de serie volledig uit de doeken gedoen. Dit aan de hand van fragmenten en recent opgenomen interviews met cast en crew. Erg interessant, moet je zeker gezien hebben nadat je de serie bekeken hebt.

The Tao of Caine: Production and Beyond
Deze 2e documentaire, weer een goede 20 minuten lang, spitst zich toe op de productie van de serie en alles wat daar mee te maken heeft. Ook weer door middel van fragmenten en interviews.

Waar er bij de beeldtransfer serieus wat is misgelopen, gaat het hier eigenlijk erg goed. Dat men voor een serie als deze na 30 jaar de moeite heeft genomen om 40 minuten documentaire te produceren, speciaal voor de dvd, is enkel bewonderenswaardig te noemen. We zagen trouwens al dat datzelfde het geval was op de dvd's van het eerste seizoen van ER. Wat dat betreft mag Warner de goede lijn zeker voortzetten wat betreft inhoud en aanwezigheid van de extra's.

CONCLUSIE
Kung Fu is een serie die niet iedereen zal weten te boeien, eenmaal de serie je echter in haar macht heeft zal je ze graag zo snel mogelijk uitkijken. Bij de beeldtransfer werd er geknipt. Dat keuren we niet goed, alhoewel er meerdere momenten waren waarop dit een positief effect leek te hebben op de uitstraling van de serie. Ze waren in ieder geval talrijker dan de momenten waarbij het echt opviel dat er wat ontbrak. Verder vinden we ook 2 uitstekende documentaires op de dvd's terug. Ieder zal voor zich moeten uitmaken in welke mate de aanpassing van het beeldformaat een invloed uitoefent op het al dan niet aankopen van de serie.

OPMERKING
In tegenstelling tot zowel regio 1 als andere landen in regio 2, werd Kung Fu in de Benelux niet uitgebracht als 1 boxset, maar in 3 verschillende volumes die apart te koop zijn. Elk van deze volumes bevat een schijfje dat zowel 2 lagen als 2 zijden heeft!


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: David Carradine, Philip Ahn, Keye Luke en Radames Pera

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
72-73

Leeftijd:
12

Speelduur:
792 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931285834/41/58


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Tsjechisch, Roemeens, Bulgaars, Kroatisch, Sloveens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• The Tao of Caine: Production and Beyond
• From Grashopper to Caine: Creating Kung Fu

Andere recente releases van deze maatschappij