:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 2
SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-27
SERIE
Superman (Tyler Hoechlin) heeft in seizoen 1 bezoek gekregen van John Henry (Wolé Parks) en zijn dochter Natalie (Tayler Buck), twee schipbreukelingen uit een andere dimensie. Uit één van die dimensies komt er echter ook een Bizarro, een anti-Superman, de boel op stelten zetten. Superman kan hem al snel onder bedwang houden, maar de grootste bedreiging komt dit seizoen van sekteleidster Ally Alston (Rya Kihlstedt), een soort van welzijnsgoeroe die meent dat we niet 'volledig' zijn, en die als remedie ziet dat iedereen moet versmelten met zijn dubbelganger uit het Bizarro-universum. Wie ze al zeker in haar greep heeft, is Lucy Lane (Jenna Dewan), de zus van Lois (Elizabeth Tulloch), die als een blok valt voor de zoete praatjes van Ally. Het verenigen van de werelden zou echter catastrofale gevolgen hebben, en Superman heeft er dan ook alles voor over om het kristal dat zulks kan bewerkstelligen, te vernietigen. Dit lukt, maar Ally heeft spijtig genoeg nog andere ideetjes om haar kosmische ramp te voltrekken.
Clarks zoon Jordan (Alex Garfin), die net als zijn vader superkrachten heeft, zit in een tweestrijd of hij zijn gaven moet opbiechten aan zijn vriendinnetje Sarah Chavez (Inde Navarrette), de dochter van Lana Lang (Emmanuelle Chriqui) en haar man Kyle (Erik Valdez). Het is echter niet het goede moment, want Kyle heeft een buitenechtelijke relatie achter de rug met een barmeid, en dit straalt negatief af op de campagne die Lana voert om burgemeesteres van Smallville te worden. Jordans broer Jonathan (Jordan Elsass) is dan weer verslingerd geraakt aan X-K, een op kryptoniet lijkende drug die superkrachten veroorzaakt, en Jonathan ziet hiermee een gedroomde kans om zijn sportcarrière die op apegapen ligt een nieuwe boost te geven. Wanneer hij echter betrapt wordt, weigert hij de naam van zijn dealer te noemen - het is overduidelijk zijn vriendinnetje Candice (Samantha Di Francesco), en hierdoor vliegt hij ei zo na van school. Maar dan kondigt het einde van de wereld zich nog maar eens aan, en moet de familie aan één zeel trekken om te voorkomen dat de hele wereld de slaaf wordt van Ally. Het X-K wordt intussen door ijzervreter generaal Anderson (Ian Bohen) aangewend om een nieuw legioen superhelden te creëren, maar eens Ally er de hand op legt, zijn de gevolgen niet te overzien...
Superman & Lois is een stuk donkerder dan alle vorige Superman-incarnaties, en feitelijk krijgt onze held in zijn cape weinig te doen, want het gewicht van de reeks is erg in de richting van zijn zoons verschoven. Is dit een zegen of een vloek? De afleveringen zijn boeiend genoeg, maar soms een beetje aan de verwarrende kant, waarbij al eens van de hak op de tak wordt gesprongen. Veel meer dan op pure actie wordt er ingezet op de persoonlijke problemen van de leden van het gezin Kent. Het is wellicht voor sommigen even schrikken dat je iets anders krijgt voorgeschoteld dan wat je verwacht, maar slecht is deze Superman & Lois zeker niet te noemen.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
16. What Lies Beneath
Superman redt de bemanning van een onderzeeër, maar zijn nieuwe verbindingsofficier bij defensie, generaal Anderson, is not amused omdat het om een Noord-Koreaans exemplaar gaat. Lois betrapt Jonathan met zijn vriendinnetje Candice in half ontklede toestand in bed. Lana voert campagne voor kandidaat-burgemeester Daniel Hart (Nathan Witte), maar haar man Kyle is daar niet happig op. Hun dochter Sarah is net terug van zomerkamp en ze krijgt de nodig aandacht van Jordan. John Henry en zijn dochter Natalie, schipbreukelingen uit een andere dimensie, moeten proberen hun draai te vinden in hun nieuwe thuis.
17. The Ties That Bind
Clark heeft last van visioenen, en hij bezoekt Tal-Rho (Adam Rayner) in zijn gevangenis, in de hoop dat die klaarheid kan scheppen. Die beweert dat hij kan helpen, maar daarvoor naar zijn fort moet worden gebracht. Daar activeert hij een hologram van Clarks moeder Lara (Mariana Klaveno), die verklaart dat Clarks visioenen te maken hebben met een kosmologische gebeurtenis die te maken heeft met de mysterieuze trillingen die uit de mijn komen. Lois komt onder vuur te liggen omdat ze in een oud interview Ally Alston, een sekteleidster aan de schandpaal heeft genageld door enkele getuigen onder druk te zetten. Eén van de slachtoffers van de sekte was Lois' zus Lucy. Hart besluit intussen zich terug te trekken uit de race voor de burgemeesterssjerp; Lana neemt zijn plaats in, omdat ze zich al zodanig in de materie heeft ingewerkt. Jordan is in alle staten wanneer hij te weten komt dat Sarah op kamp gekust heeft met een ander meisje.

18. The Thing In The Mines

Clarks visioenen worden zo erg dat hij koudweg uit de hemel komt tuimelen en crasht. Samen met John besluit hij de mijn te onderzoeken. Dan breekt er een wezen uit dat een behoorlijke portie schade aanricht, en Clark en John besluiten hem het hoofd te bieden. Jonathan probeert Jordan te kalmeren over Sarah door te stellen dat ze tenminste de waarheid heeft opgebiecht, en Jordan overweegt of hij haar moet vertellen over zijn gaven. Uiteindelijk geeft hij haar een halssnoer dat aan zijn grootmoeder heeft toebehoord. Jonathan zelf komt te weten dat zijn vriendin Candice drugs verkoopt. Lois' vader Sam (Dylan Walsh) bezoekt zijn dochter om vergiffenis te vragen dat hij zo vaak de afwezige vaderfiguur was, de reden volgens hem waarom het bij Lucy is misgelopen.
19. The Inverse Method
Lois gaat frontaal in de tegenaanval tegen Ally Alston, in de hoop een spoor op te kunnen vangen van haar zus Lucy, die onder invloed van de sekteleidsterstaat. Ze stuurt Chrissy (Sofia Hasmik) undercover naar één van haar "meetings", maar ze wordt ontmaskerd. Het ding dat uit de mijnen is komen kruipen is een soort van zombieversie van Clark zelf, en het lijkt dat het ding Superman de baas is. John moet hem te hulp schieten, maar zijn ijzzeren harnas is zo goed als kaduuk. Jordan probeert een winkeldiefstal in de winkel van een vriendin te verhinderen, maar gebruikt daarbij per ongeluk zijn superkrachten zodanig dat het op de veiligheidscamera te zien is. Jonathan probeert de Yellow Mist-drugs van Candice uit, met desastreuze gevolgen. Uit schrik dat burgemeester Dean (Eric Keenleyside) de zelfmoordpoging van Sarah gaat uitspelen in zijn campagne, wil Kyle zijn dochter beschermen, en hij grijpt terug naar de fles.

20. Girl... You'll Be A Woman, Soon

Sarah geeft een feestje voor haar 15de verjaardag, maar het loopt helemaal uit de hand, met als grootse finale dat Kyle opbiecht dat hij een buitenechtelijke relatie heeft. Ally doet een poging om Chrissy in te lijven in haar sekte. Clark zoekt naar zijn kwaadaardige dubbelganger, maar hij krijgt van generaal Anderson niet een hanger die de strijd in zijn voordeel zou kunnen beslechten. Sam traint zijn twee kleinzoons, en bij Jonathan beginnen zich krachten te manifesteren.

Disk 2:
21. Tried And True
Clark heeft zijn dubbelganger gevangengenomen, en die beweert dat Clark de hanger van Ally moet vernietigen, of ze kan zich veranderen in een soort van god. Generaal Anderson begint Clark te wantrouwen, en laat hem arresteren. Kyle probeert de brokken te lijmen met zijn vrouw, maar die wilt dat hij het huis uit gaat na zijn slippertje. Jonathan heeft blijkbaar helemaal geen krachten, maar maakt op aanstoken van zijn vriendinnetje gebruik van X-K om indruk te kunnen maken op het rugbyveld. Generaal Lane probeert Lois en Lucy met elkaar te laten verzoenen, maar de kloof blijkt te diep.
22. Anti-Hero
Clark wordt door generaal Anderson bij Tal-Rho opgesloten totdat hij bekent waar zijn dubbelganger is. De twee doen echter een ontsnappingspoging, en de generaal zet X-K in om hen terug te vinden. Jordan dreigt van school gestuurd te worden nadat hij wordt betrapt met een tas met 20 X-K-flacons in. Die zijn eigenlijk van Candice, maar hij wil zijn vriendinnetje niet verraden.

23. Into Oblivion

Jonathan is van school getrapt en moet thuisonderwijs volgen. Om zijn dagen te vullen, werkt hij in de superette. Hij wordt geconfronteerd met de dealer van Candice, die zijn geld voor de flacons X-K wil innen. Ally probeert met enkele getrouwen over te steken naar een parallelle dimensie, maar een deel van hen overleeft dat niet. Superman kan er drie redden, en het is maar de vraag of Lois' zus Lucy bij de slachtoffers is. John en Natalie zijn op zoek naar een eigen stek, want Natalie vindt het nog steeds vervelend dat Clark lijkt op de man die haar moeder heeft vermoord.
24. 30 Days And 30 Nights
Superman is Ally gevolgd naar de parallelle wereld, en is al een maand missing in action. John neemt een deel van zijn taken over, maar ook bij Jordan begint zich de drang te manifesteren om zich als held te bewijzen. Lois is aanvankelijk tegen, maar moet zijn hulp wel aanvaarden wanneer zij en haar vader een illegaal X-K-laboratorium willen ontmantelen. Jonathan bekent dat Candice de dealer was, maar pleit verzachtende omstandigheden omdat ze het geld nodig had voor een peperdure behandeling voor haar vader. Lana schijnt de verkiezingen te winnen, maar omdat Jordan niet bij Sarah is om de overwinning te vieren, breekt ze met hem.

25. Bizarros In A Bizarro World

Op de Bizarro-wereld, een vierkante planeet waar vortdurend een rode schijn rond hangt, wordt Clark verheerlijkt als held, maar ook zijn zoon Jonathan heeft dezelfde gaven, en het duo opereert samen.Toch blijft Clarks eerste initiatief voorkomen dat Ally zich samenvoegt met haar dubbelgangster, en daarvoor ontbreekt een medaillon.

Disk 3:

26. Truth And Consequences
Terug in de gewone wereld blijkt Jon-El, de dubbelganger van Jonathan, ook mee teruggekeerd te zijn, en hij is net als Ally gebrand op het kristal om zich met zijn dubbel te laten samensmelten. Jordan tracht er een stokje voor te steken. Jon-El gooit het dan maar over een andere boeg en hij kidnapt Lana met de bedoeling Superman uit zijn kot te lokken. Clark beseft dat het moment rijp is om Lana over zijn ware identiteit in te lichten.
27. Lies That Bind
Het feit dat Clark zijn geheime identiteit heeft opgebiecht aan Lana, veroorzaakt schokgolven. Lana is in alle staten en neemt vooral Loïs kwalijk dat ze nooit iets heeft gezegd. Generaal Lane wil het portaal afsluiten met dynamiet, maar Clark meent dat ze daarmee de mensen op de andere wereld in de steek laten, en hij wil de hanger vernietigen. Daarvoor heeft hij wel de hulp nodig van Tal-Rho. Natalie heeft een exoskelet ontworpen dat nuttig kan zijn in de strijd, maar om het te activeren heeft ze X-K nodig, en samen met Jonathan en Jordan probeert ze er in de mijn aan te geraken.

28. All Is Lost

Nu Ally in de andere wereld is, loopt haar sekte in onze wereld leeg. Het is maar de vraag hoe lang Lucy haar nog trouw blijft. Vijf jaar geleden leerden ze elkaar kennen bij een signeersessie, en Lucy is een pion in Ally's plan opdat die Supermans krachten zou absorberen. John komt te weten dat Natalie een exoskelet heeft gebouwd, en wil het vernietigen, maar het is ondoordringbaar. Jordan vraagt aan Lana of hij zijn geheim met Sarah kan delen, maar die wil van de familie Kent niet weer weten. Dan begint Ally de werelden in elkaar te doen versmelten.
29. Worlds War Bizarre
Ally heeft de krachten van Superman leeggezogen en begint de twee werelden in elkaar over te laten gaan. Met behulp van John vliegt Superman naar het Fortress of Solitude om zijn moeder om raad te vragen, maar zijn conditie blijft zorgelijk. Lana moet intussen beslissen of ze de informatie waarover ze beschikt publiek moet maken, of moet verzwijgen om geen paniek te veroorzaken, met als bijkomend gegeven dat Superman deze keer de wereld niet zal kunnen redden. Lana-Rho en Jon-El nemen het op tegen Jordan en Natalie, en Sarah is er getuige van hoe Jordan zijn krachten gebruikt.

30. Waiting For Superman

Het samensmelten is nog een kwestie van uren. Tal-Rho komt met een gewaagd plan: Superman in de zon duwen, zodat zijn batterijen weer worden opgeladen. En in de finale breidt onvermijdelijk het kringetje uit dat weet dat Clark Superman is.

BEELD EN GELUID

Waar seizoen 1 nog werd uitgebracht op Blu-ray, heeft Warner de Beneluxmarkt voor hogedefinitie eens te meer in de steek gelaten. We zijn uitgeweken naar de regiovrije Amerikaanse versie die Engelse ondertiteling heeft. Er is dit seizoen meer geld gegaan naar de speciale effecten, en het beeld ziet er dan ook een stuk beter uit, vooral harder, maar ook donkerder. Artefacts van betekenis zijn er deze keer niet, maar het contrast is soms een beetje aan de zachte kant. Vraag blijft of vijf afleveringen per schijf zo'n goed idee is. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack haalt in de actiescènes goed uit, maar je moet er wel rekening mee houden dat er in deze serie evenveel praatscènes zitten waarin de effectiviteit van de HD-geluidstrack miniem is. Toch is dit een goede mix met veel bas, een paar flinke schrikmomenten dankzij de surrounds en vooral zeer duidelijke dialogen.
EXTRA'S
Twee featurettes deze keer: Fractured: The Heart of Bizarro (9:59) gaat over de dubbelrol die Tyler Hoechlin in deze film speelt, met onder meer een toelichting hoe deep fake-technologie werd gebruikt om de tweede Superman op het doek te toveren. The DC Heroes: Path to Glory (17:22) kadert nogmaals Superman & Lois in het verdere Arrowverse, dat nu al op zijn laatste benen loopt. Seizoen 3 verschijnt eerlang op Blu-ray, maar eens te meer niet hier.

CONCLUSIE

Het tweede seizoen van Superman & Lois is op kruissnelheid gekomen, maar het is iets helemaal anders dan wat u van DC-reeksen zou verwachten. De Blu-ray is in orde, maar verschijnt niet in Europa met Nederlandse ondertiteling.


coverStudio: Warner

Regie: Gregory Smith, David Ramsey, Melissa Hickey, Diana Valentine, Amy Jo Johnson, Elizabeth Henstridge, Sudz Sutherland, Ian Samoil, Louis Shaw Milito, David Mahmoudieh, Elaine Mongeon, Sheelin Choksey
Met: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Jordan Elsass, Alex Garfin, Erik Valdez, Inde Navarrette, Wolé Parks, Dylan Walsh, Emmanuelle Chriqui, Tayler Buck, Sofia Hasmik, Rya Kihlstedt

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
U.S.A.

Jaar:
20221

Leeftijd:
NR

Speelduur:
638 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
883929782772


Beeldformaat:
2.20:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Fractured: The Heart of Bizarro"
• Documentaire "The DC Heroes: Path to Glory"

Andere recente releases van deze maatschappij