:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 06
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 06
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-07-29
REEKS
We zijn inmiddels aanbeland bij het zesde deel van Warners Tom en Jerry-Collectie, en bij de cartoons uit de periode 1952-1953. Joseph Hanna en William Barbera beginnen af en toe in herhaling te vallen met de gags die ze in hun filmpjes verwerken. Zo is Fit To Be Tied een zoveelste herhaling van het thema van The Bodyguard uit de Tom & Jerry Collectie deel 2: de hond Spike biedt zijn diensten aan aan Jerry om hem te beschermen tegen Tom; alleen is het fluiten vervangen door een belletje. Toch krijgen we keer op keer weer onweerstaanbare classics voorgeschoteld, die vijftig jaar na hun creatie nog altijd vers smaken. Ook wordt er iets te veel teruggegrepen naar fragmenten uit oudere filmpjes, zoals in Smitten Kitten en The Cruise Cat, een goedkope manier om extra minuten tekenfilm te produceren. De invloed van de cartoons van de concurrerende studio's wordt wel hoe langer hoe meer merkbaar; vooral op de surrealistische manier waarop de karakters middels een fysische misvorming te kennen geven dat ze heel erg schrikken (grote ogen, kin die op de grond valt, etc.) steekt af tegen de oudere filmpjes. We vergelijken deze selectie van 13 filmpjes nog maar eens met de Aziatische versie, en naast de gebruikelijke vaststelling dat Mamy Two-Shoes weer een andere stem heeft meegekregen, zijn deze cartoons nogal redelijk ongeschonden. Meer nog: het filmpje Just Ducky, dat uit de Aziatische chronologische collectie zonder aanwijsbare reden verdwenen was, zit hier gewoon weer op zijn plaats. Jammer dat de échte Tom en Jerry-fan, waartoe we onszelf toch mogen rekenen, weer op kosten gejaagd wordt als die alle filmpjes ongecensureerd wil hebben; en dan hebben we het nog niet over de nakende regio 1-release gehad. Soit, we zijn blij dat Warner deze classics eindelijk vrijgeeft aan het publiek. En als U per sé wil weten waarom we zo'n boon hebben voor Tom & Jerry, dan moet U maar eens naar het eerste filmpje uit deze collectie, The Two Mousketeers, kijken, die gerust als standaard kan dienen voor wat er allemaal in een behoorlijke cartoon hoort te zitten. Een ander hoogtepunt dat U niet mag missen is Jerry And Jumbo, waarin Jerry met behulp van Jumbo de olifant en een pot verf Tom tot aan de rand van de waanzin drijft.

AFLEVERINGEN
1. The Two Mouseketeers (1952)
Dé absolute klassieker die U gezien moet hebben! Jerry en Tuffy dwalen door Parijs als twee muis-ketiers, en belanden op een zeer smakelijk uitziend banket. Tuffy (die altijd honger heeft, dat herinnert U zich nog wel) wil zich eens goed laten gaan, en trekt zich niets aan van Tom die het eten bewaakt. Touché, Pussycat!

2. Smitten Kitten (1952)
Een niet zo bijster geslaagde clip show waarin we fragmenten te zien krijgen waarin Tom telkens het hoofd op hol wordt gebracht door het vrouwelijk geslacht.

3. Triplet Trouble (1952)
Mamy heeft beloofd om op drie schattig uitziende katjes te passen. Schattig, tot ze haar rug heeft gedraaid, want de beestjes terroriseren zowel Tom als Jerry. De kat en de muis moeten samenwerken om de drie eens een lesje te leren.

4. Little Runaway (1952)
Een uit het circus ontsnapt zeehondje belandt in het huis van Tom en Jerry. Wanneer Tom verneemt dat er voor het terugbrengen van het dier een beloning van tienduizend dollar is uitgeloofd, zijn alle middelen goed om de zeehond te vangen.

5. Fit To Be Tied (1952)
Jerry haalt een spijker uit Spikes voet, en uit dankbaarheid geeft die hem een belletje: als hij in de problemen zit, moet hij maar bellen... Tom krijgt regelmatig slaag, maar dan verschijnt er in de krant een berichtje dat alle honden voortaan aan de leiband moeten.

6. Push-Button Kitty (1952)
Mamy is Toms luie aanpak in het muizenvangen beu, en bestelt een robotkat die op zeer efficiënte wijze het huis muisvrij maakt. Tom voelt zich overbodig en pakt zijn biezen, terwijl Jerry de robotkat tracht te slim af te zijn.

7. Cruise Cat (1952)
Tom is gepromoveerd tot mascotte van een cruiseschip. Zijn eerste en enige taak: het schip muizenvrij houden. Lastig, wanneer Jerry vrolijk op de kade komt aangeflaneerd, met de duidelijke intentie om naar Hawaii te vertrekken.

8. The Dog House (1952)
Spike maakt zijn levensdroom waar: een eigen huis (hondenhok), maar door Tom en Jerry's vechtpartijen, lukt het hem maar niet het huis af te krijgen, want Tom krijgt het telkens in de vernieling.

9. The Missing Mouse (1952)
Tijdens een achtervolging krijgt Jerry een klad witte verf over zijn lijf. En net op dat ogenblik wordt er op de radio een bericht omgeroepen dat er uit een geheim laboratorium een uiterst explosieve witte muis is ontsnapt...

10. Jerry And Jumbo (1953)
Er valt een jong olifantje uit de trein, en hij komt uitgerekend bij Tom en Jerry terecht. Jerry heeft wel zin om samen met het olifantje Tom een potje te treiteren: hij schildert het olifantje alsof die eruit ziet als een reusachtige muis, en zaait niets dan verwarring in Toms al niet al te verlichte geest.

11. Johann Mouse (1953)
Ten huize van Johan Strauss woonde er een muisje, Johann Mouse, die niet aan de drang kon weerstaan om te beginnen walsen als de meester speelde. Wanneer Strauss echter op reis gaat, probeert Tom piano te leren spelen om de muis uit zijn hol te lokken. En dat gaat goed. Iets te goed zelfs.

12. That's My Pup (1953)
Voor Spike is het moment gekomen om zijn zoon de lessen des levens bij te brengen. Eén ervan is dat, wanneer honden blaffen, katten uit schrik behoren in een boom te kruipen. Hij heeft zijn oog laten vallen op Tom om zijn zoontje te trainen. Telkens als Tyke begint te keffen, moet Tom de boom in. Willen of niet.

13. Just Ducky (1953)
Het immer weerkerende eendje komt in dit filmpje net uit het ei, en wanneer die mama eend en zijn vijf broertjes/zusjes naar het water volgt, ontstaat er een klein drama wanneer blijkt dat hij niet kan zwemmen! Jerry heeft daar toevallig weet van gekregen, en geeft de kleine zwemles. Tom meent echter dat een eend niet moet kunnen zwemmen als die alleen maar dient als ingrediënt voor zijn soep...

BEELD EN GELUID
De monotrack klinkt zoals op de vorige releases weer weinig dynamisch, maar dit is geheel eigen aan de ouderdom van de filmpjes. Op het overdubben van Mamy Two-Shoes na hebben we er weinig vóór of tegen in te brengen. Het beeld is weer netjes opgepoetst, wat zich vooral vertaalt in een levendig fris kleurenpalet. Naargelang het filmpje moet U toch wel rekening houden met enkele printbeschadigingen, en bij het begin en einde van elke cartoon is er mogelijk wat telecine-wobble aanwezig. Desondanks is de technische kwaliteit voor een meer dan 50 jaar oude cartoon meer dan aanvaardbaar.

EXTRA'S
Van extra's blijven we ook ditmaal weer verstoken.

CONCLUSIE
Deze zomer worden de Tom & Jerry-fans toch wel aangemaand om diep in hun geldbeugel te tasten, want voor de zesde maal op rij krijgen we een voor cartoonliefhebbers onmisbaar document. Alhoewel: de discs zijn niet overdreven duur, en staan garant voor anderhalf uur lol van de bovenste plank.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom en Jerry

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1952-53

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659505


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij