:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REPLICANT
REPLICANT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-08-05
FILM
Jonge, alleenstaande vrouwen met kinderen zijn in Replicant niet veilig. Ze zijn immers het geliefkoosde slachtoffer voor The Torch (Jean-Claude Van Damme), een maniakale en uiterst gewelddadige seriemoordenaar. Politieagent Jake Riley (Michael Rooker) zit al een hele tijd op de zaak, maar hij en zijn collega’s slagen er maar niet in om dit kwaad te stoppen. Op een gegeven moment geeft hij er dan ook de brui aan en besluit op pensioen te gaan. Maar dat is echter buiten The Torch gerekend welke Riley laat weten dat hij hem nooit zal laten rusten! Wanneer een geheime organisatie Riley aanzoeken om bij hen te komen werken, krijgt hij een nieuwe manier aangereikt om The Torch te klissen. De organisatie is er namelijk in geslaagd om aan de hand van DNA van de bloeddorstige moordenaar een replica te maken. Samen met de Replicant (nog eens Jean-Claude Van Damme) gaat Jake Riley achter The Torch aan...

Replicant is een geslaagde actiethriller van de hand van Hong Kong-legende Ringo Lam (Prison on Fire, Full Contact), met in de hoofdrollen onze eigenste actieheld Jean-Claude Van Damme. Regisseur Lam werkte eerder al samen met Van Damme voor het redelijke Maximum Risk uit 1996. Voor Replicant slaagde Ringo Lam erin om uit Van Damme een degelijke acteerprestatie te persen en we durven zélfs stellen dat de charmante Belg hier het beste acteerwerk uit zijn hele filmcarrière neerzet. Ringo Lam’s regie is prima en de man tovert ondanks het relatief lage budget enkele waarlijk spectaculaire en snoeiharde actiescènes uit zijn hoge hoed. Het verhaal zit redelijk goed in elkaar en bevat enkele leuke vondsten. Replicant was overigens het laatste lichtpunt in de carrière van Jean-Claude Van Damme. Daarna liep door overdadig drank- en drugsgebruik alles spectaculair in het honderd, wat resulteerde in goedkope videotheekbrol à la The Order en Derailed.

Hoewel Replicant onterecht het grote zilveren scherm niet haalde, kreeg de film veelal positieve reacties van de fans (welke Van Damme nog steeds veel heeft). Zelfs de critici waren over het algemeen te spreken over deze film. Replicant was bovendien genomineerd voor twee “DVD Exclusive Awards”. Eentje voor beste ‘direct-to-video’-productie en de andere voor beste acteur (Van Damme). Er heeft trouwens héél eventjes een Replicant-sequel in de steigers gestaan, maar dit feest is uiteindelijk niet door gegaan. Toch blijken Ringo Lam en Jean-Claude Van Damme erg graag met elkaar te werken. Zo werkten ze na Replicant samen aan maar liefst drie projecten: The Monk, After Death en The Savage. Maar spijtig genoeg liep bij deze projecten niet alles zoals gehoopt. Zo verzeilde The Monk na een boel promotie en vergaderingen in Cannes in ‘development hell’ (vakterm voor aan te duiden dat een filmproject op een dood punt is aanbeland) en werd na verloop van tijd zelfs volledig afgeblazen. After Death - welke zo een beetje een comebackfilm voor Van Damme moet worden - werd Wake of Death, waarna Lam door creatieve meningsverschillen (lees: het stond hem waarschijnlijk niet aan) het project de rug toekeerde. De regie is nu in handen van de waarschijnlijk minder getalenteerde Philippe Martinez (Citizen Verdict). Met The Savage liep het dan wel weer goed af. De film onderging ook wel een verandering van titel (The Savage werd In Hell), maar daar zien we geen graten in. Het resultaat van deze meest recente Lam/Van Damme-samenwerking is ondertussen vlotjes te krijgen op video en dvd en wederom zijn de reacties over het algemeen positief...

Concluderend: Replicant is niet zomaar de zoveelste dommekracht actiefilm, maar Van Damme probeert eindelijk eens iets nieuws. Zo is de film eigenlijk meer een thriller, dan een gewone actieprent en Van Damme probeert voor de verandering eens te acteren, in plaats van alleen maar met zijn benen in de lucht te zwieren. Kortom, dit moet je gezien hebben!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld is scherp, met een uitstekende zwartniveau en een zeer goed contrast. Ook met het schaduwdetail zit het snor. Het beeld bevat rijke kleuren en oogt realistisch. Dramatische digitale compressiefouten hebben we niet bemerkt en de gebruikte filmprint is op zijn beurt erg proper. Op een enkel moment duikt er eens een minieme hoeveelheid grain op, maar dat mag geen naam hebben. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een erg levendige en agressieve soundtrack, met veel detail en uitstekend geplaatste geluidseffecten. Ook de filmmuziek komt zéér goed tot zijn recht, zonder het geheel te overheersen. De heldere dialogen zijn steeds goed te verstaan en klinken natuurlijk. Ruis, kraakjes of andere geluidsstoringen hebben we niet opgemerkt. Er is voor de geïnteresseerden ook nog een Engelse Dolby Digital 2.0-track aanwezig.

EXTRA’S
We starten met de originele bioscooptrailer. Daarna zijn we vol verwachtingen gaan zitten voor de audiocommentaar, ingesproken door Jean-Claude Van Damme en Michael Rooker. Maar man, wat een teleurstelling! Van Damme mompelt heel occasioneel eens iets in de micro, maar hetgeen dat dan van zijn tong afspringt is dikwijls zo oninteressant en slaapverwekkend verteld dat je de ‘fast forward’-knop meermaals wilt gebruiken. Gelukkig is Michael Rooker wat meer bij de pinken! Rooker verteld enkele leuke anekdotes en verschaft voldoende info over het maken van de film. Vervolgens treffen we maar liefst 8 weggeknipte scènes, goed voor bijna 20 minuten beeldmateriaal. Deze fragmenten zijn er naar alle waarschijnlijkheid uitgehaald om het tempo niet naar beneden te halen, maar niet tegenstaande zijn er scènes bij die Michael Rooker’s personage wat extra zouden uitdiepen. Ook zit er een gruwelijkere versie bij van één van de moorden die The Torch pleegde. Ook interessant om te zien is de 41 afbeeldingen tellende storyboardgallerij. We treffen ook nog enkele pagina’s cast & crew-info aan, in de vorm van korte bio- en filmografieën, en een beknopte fotogalerij met 10 politiefoto’s van de slachtoffers van The Torch. Behoorlijk grimmig, maar een leuke en originele toevoeging! Tenslotte zit er in de keepcase nog een insert, met een woordje van regisseur Ringo Lam.

CONCLUSIE
Replicant is een degelijke actiethriller en is tot op heden (we laten In Hell, Wake of Death en Kumite even buiten beschouwing, wegens nog niet gezien of nog niet afgewerkt) het laatste goede dat onze landgenoot wist voort te brengen. De dvd van Artisan bevat een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een handvol bonusmateriaal, wat de blaam dat deze het grote scherm niet haalde toch al een beetje verzacht. Gooi de schandalig kale Benelux-versie buiten, want this is the only way to go! Een absolute must voor de fans van the Muscles of Brussels.


cover
Studio: Artisan

Regie: Ringo Lam
Met: Jean-Claude Van Damme, Michael Rooker, Catherine Dent, Ian Robison

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2001

Leeftijd:
R

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
012236119944


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Spaans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Audiocommentaar,
• Weggeknipte scènes,
• Storyboards,
• Cast & crew-info,
• Fotogalerij,
• Insert

Andere recente releases van deze maatschappij