:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERMINATOR 2 - JUDGMENT DAY (ULTIMATE EDITION)
TERMINATOR 2 - JUDGMENT DAY (ULTIMATE EDITION)
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-20
FILM
Terminator uit 1984 betekende de grote doorbraak voor James Cameron en Arnold Schwarzenegger. Toen speelde de Oostenrijker een meedogenloze machine, gestuurd uit de toekomst naar 1984 om Sarah Connor te vermoorden. Zij zal ooit een zoon hebben die na een nucleaire ramp de leider wordt van de rebellen, vechtend tegen de overmacht van SkyNET, een vorm van artificiële intelligentie die alles onder controle heeft. Maar vanuit de toekomst stuurt Sarahs zoon John een rebel om zijn moeder te beschermen. Het einde kennen jullie waarschijnlijk al.

Terminator 2 pikt de draad op als John Connor (Edward Furlong) bijna 10 jaar oud is en onder voogdij van Janelle en Todd is geplaatst nadat zijn moeder Sarah Connor (Linda Hamilton) in een gesticht is opgesloten. Na al die jaren stuit haar verhaal over het einde van de wereld nog steeds op ongeloof bij de instanties. SkyNET stuurt opnieuw een terminator naar het verleden, deze keer gaat het om een geavanceerd model, de T-1000 (Robert Patrick). Ook deze keer stuurt John een beschermer, de T-800 (Arnold Schwarzenegger). De twee terminators gaan op zoek naar John die zich van geen gevaar bewust is.

BEELD EN GELUID
Artisan heeft zich werkelijk overtroffen. Trof je bij de eerste kale versie van de Terminator 2-dvd nog wat minpuntjes in de beeldkwaliteit zoals ruis aan, dan is dat euvel ondertussen verholpen. Af en toe merk je nog wel wat ruis, maar heel minimaal. Ook het contrast is wat verbeterd in vergelijking met de originele release. Het beeld is over het algemeen heel zuiver en vrij van krassen, vlekken en stofjes. Zowel de donkere avond- en nachtscènes als de heldere dagscènes zien er uitstekend uit. Het beeld blijft constant scherp en heel gedetailleerd. Echt de moeite. Bij het geluid kan je zelfs kiezen uit drie audiotracks: Dolby Surround 2.0, Dolby Digital 5.1 EX en DTS 5.1 ES. Vermits ik geen DTS-compatibele versterker heb, kon ik deze laatste track niet uittesten. Dan maar de Dolby Digital-track inschakelen waar er zelfs een extra achterste middenkanaal voorzien is dat ondersteund wordt door aangepast audiomateriaal. Ook zonder dit extra kanaal klinkt deze track meer dan overtuigend. Tijdens de vele actiescènes (heden en toekomst) klinkt elk geweer- of laserschot zo echt dat je de indruk krijgt je middenin de scène te bevinden. De dialogen blijven constant helder en verstaanbaar. Het geluidsniveau blijft gedurende de hele film op hetzelfde niveau zonder dat je het volume moet aanpassen.

EXTRA'S
Deze dvd van Artisan is overladen met extra's. Je neemt best rustig de tijd om alles te bekijken. De release zou oorspronkelijk alleen op een dvd-18 verschijnen, maar door de grote vraag ontstond er een productieprobleem waardoor beslist is om eveneens een dubbele dvd-9 te produceren. Beide versies zijn identiek. op de dvd-18 bevindt de film zich op kant A en de extra's op kant B, heb je een dubbele dvd-9, dan staat de film op het eerste schijfje en de extra's op het tweede. De geanimeerde menu's ogen heel mooi, overzichtelijk en zijn makkelijk te navigeren.

Vermits ik een dubbele dvd-9 ontvangen heb, begin ik met de eerste schijf (kant A op dvd-18). Die herbergt twee versies van de film: de bioscoopversie (136 min.) en de special edition (152 min) met extra toegevoegde scènes die voor de bioscoopversie verwijderd zijn. Een overzicht van deze scènes vind je terug in het bijgeleverde boekje van 32 pagina's. Maar er bevindt zich eveneens een derde versie van de film op deze dvd, weliswaar als easter egg (verborgen extra), dier de kijker zelf moet zoeken. Het gaat hier om de extended special edition van 155 minuten met enkele bijkomende scènes waaronder de T-1000 die John Connors slaapkamer doorzoekt en het alternatief einde. Hoe kan je deze versie opstarten? Welnu, er zijn twee manieren (zie screenshot). Ga naar het hoofdmenu en selecteer special edition; rechts van het menu heb je vijf vakjes, nu druk je afhankelijk van je dvd-speler achtereenvolgens 8 2 9 9 7, of 8 enter 2 enter 9 enter 9 enter 7 enter. Er verschijnen in die vijf vakjes de woorden "The Future Is Not Set" waarop het menu verandert waardoor je de extended special edition kan afspelen. De ogen van de terminator lichten allebei in het rood op. De tweede manier is de eenvoudigste: start één van beide versies op en kies via het on screen menu van je dvd-speler "Title 3", dat brengt je eveneens naar de extended special edition.

Bij elke filmversie kan je ook een audiocommentaar selecteren. Die bestaat uit interviews met vele acteurs en leden van de filmploeg, netjes aaneen gepraat door Van Ling, producer van deze dvd. Voorts vind je op deze eerste schijf bio- en filmografiëen van de acteurs en leden van de crew, en via een DVD ROM-extra kan je op je pc de film samen met het script en de storyboards bekijken. En nog wat: kies je in het hoofdmenu "sensory control", dan kan je niet alleen de audiotracks selecteren, maar via een verborgen THX-logo op het hoofd van de terminator heb je eveneens de mogelijkheid om aan de hand van de THX Optimode audio en video af te stellen volgens de THX-normen.

En nu de tweede schijf (kant B op dvd-18), die is ingedeeld in drie grote delen: Information Programs, Visual Campaigns en Data Hub.

Information Programs bevat de volgende documentaires: "The Making Of Terminator 2 Judgment Day" (30 min.), een standaarddocumentaire over het maken van de film die interviews met acteurs en leden van de filmploeg bevat. "T2: More Than Meets The Eye" (22 min.) is een documentaire over de special edition-versie waarop James Cameron en anderen uitleg verschaffen bij de toegevoegde scènes. "The Making Of Terminator 2 3D: Breaking The Screen Barrier" (23 min.) is een documentaire met interviews over de opnames van de speciale 3D-versie, alleen te zien in het Universal Studios-pretpark.

Visual Campaigns bevat heel veel teasers en bioscooptrailers: 1 teaser trailer, 2 bioscooptrailers, 1 trailer voor special edition-versie, 2 Japanse teasertrailers, 3 Japanse bioscooptrailers.

Data Hub bevat volgende extra's: "Interrogation Surveillance Archives" met 60 korte videoclips, "Tactical Diagrams" met de originele storyboard-sequenties, "Source Code" met het complete originele script van 574 pagina's. "Data Core" waarin je de productie van de film kan bekijken van script tot uiteindelijke afwerking, een verzameling van de extra's op deze dvd, maar dan geordend per hoofdstuk. Ofwel selecteer je één bepaald topic uit een lijst van 50 hoofdstukken, ofwel kies je de optie om deze 50 hoofdstukken gezamelijk van begin tot einde te bekijken.

En ten slotte zijn er drie easter egg's (verborgen extra's). Twee daarvan heb ik al eerder vermeld (extended versie en THX-setup op de eerste schijf/kant A). De derde verborgen extra bevindt zich in de Data Hub-rubriek. Als je hier ongeveer 30 à 40 seconden wacht, krijg je links onderaan een vierkantje dat oplicht. Selecteer je dit vakje, dan krijg je in willekeurige volgorde een Swelltone-trailer (multi-angle), Join The Resistance (tekst) en de T-1000 die doorheen het menu komt en roept "get out". Leuk.

VERPAKKING
Artisan heeft ervoor gezorgd dat deze release een waar collector's item is, niet alleen door een kwalitatief hoogstaande dvd bomvol extra's af te leveren, maar ook door de metalen hoes die zich rond het dvd-doosje bevindt. Helaas is de metalen cover niet echt stevig en bestaat de kans dat hij tijdens het transport schade oploopt (lichte deukjes en dergelijke). Let ook op met vingerafdrukken want die zijn niet makkelijk te verwijderen, een minpuntje, dat wel, maar dat kan de pret zeker niet bederven, het is tenslotte de inhoud die telt.

CONCLUSIE
Een geweldige en indrukwekkende dvd-release, tot nu toe één van de beste zoniet de beste dvd in regio 1 dit jaar. Beschik je al over de vorige en tevens kale Terminator 2-dvd, dan mag je zeker geen seconde aarzelen om die te verwisselen. Het is nu afwachten of deze schitterende dvd in België en Nederland eveneens een identieke release krijgt.


coverStudio: Artisan

Regie: James Cameron
Met: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Earl Boen, Joe Morton, S. Epatha Merkerson, Castulo Guerra, Danny Cooksey, Jenette Goldstein

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1991

Leeftijd:
R

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
012236115021


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf NTSC

Geluid:
Engels DTS 5.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
geen
Extra's:
Disk 1/Kant A:
• Originele bioscoopversie
• Special Edition
• Special Extended Edition (Easter Egg)
• Audiocommentaar door cast en crew
• Filmografiëen
• THX Optimode (Easter Egg)
• DVD-ROM Extra's
Disk 2/Kant B:
• The Making Of Terminator 2
• Terminator 2: More Than Meets The Eye
• The Making Of Terminator 2 3D
• 60 videoclips
• Compleet origineel script
• Storyboard sequenties
• Teaser Trailers
• Bioscooptrailers
• Easter Eggs
• Data Core
• Boekje met 32 pag.
• Metalen doosje
• THX certificaat

Andere recente releases van deze maatschappij