:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUNAWAY TRAIN
RUNAWAY TRAIN
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-08-24
FILM
Manny (rol van Jon Voight) is een gewelddadige gevangene die opgesloten zit in een afgelegen gevangenis in Alaska. Het jarenlange getreiter van de gevangenisdirecteur beu, besluiten Manny en medegevangene Buck (Eric Roberts) een gewaagde ontsnappingspoging te ondernemen. U heeft wellicht al genoeg films gezien om te weten dat zulks nooit van een leien dakje verloopt. Manny en Buck zetten een eerste grote stap op weg naar de vrijheid door mee te glippen op een vrachttrein. Wanneer de machinist echter het slachtoffer wordt van een hartaanval zitten ze in de val op de trein, alleen en voortsnellend in de richting van een regelrechte ramp. Tot Manny en Buck een derde passagier op de trein ontdekken, de spoorwegmedewerkster Sara (Rebecca DeMornay).

Runaway Train is een spannende thriller die de tand des tijd grotendeels heeft doorstaan. Het verhaal dat diende als basis voor het script is van de hand van de grote Akira Kurosawa. Kurosawa had de intentie om het script zelf te verfilmen maar uiteindelijk zag hij van deze plannen af nadat een aantal zware sneeuwstormen roet in het eten kwamen gooien. De Rus Andrei Konchalovksy (die later ondermeer ook nog Tango & Cash regisseerde) bleek echter een waardige vervanger. Hij hield aan deze film een nominatie voor de Gouden Palm vast. Meer dan het verhaal / scenario zijn de knappe acteerprestaties het grootste pluspunt bij Runaway Train. Jon Voight verdiende een Oscarnominatie (best actor in a leading role) voor zijn vertolking van de agressieve Manny. Hij kon deze nominatie echter niet verzilveren. Wel won hij voor deze rol een Golden Globe (Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama). We lopen niet warm van de acteerprestaties die Eric Roberts normaal aflevert maar me moeten toegeven dat de nominaties (Oscarnominatie "Best actor in a supporting role" en Golden Globe nominatie "Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture") die hij overhield aan zijn rol in Runaway Train niet onverdiend zijn. Hoeft het gezegd dat Runway Train dan ook het hoogtepunt uit zijn carrière is.

BEELD EN GELUID
Het beeld (in het correcte 1.85.1 formaat) ziet er ondanks de ietwat fletse kleuren redelijk uit. Grain, vuil en edge enhancement zijn geregeld waar te nemen doch niet echt storend. De transfer geeft over het algemeen goed de sfeer van de setting van de film weer. De Dolby Digital 2.0 track klinkt ietwat gedateerd: Runaway Train had zeker baat gehad bij een Dolby Digital 5.1-upgrade om de actiescènes beter tot hun recht te laten komen. De aanwezige track biedt weinig spreiding waarbij de nadruk overduidelijk ligt op de frontspeakers (lees: centerspeaker). De dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA'S
Een trailer.

CONCLUSIE
Runaway Train is een leuke, degelijke thriller die garant staat voor 107 minuten vermaak. Op het gebied van beeld en geluid scoort deze dvd-release redelijk. Ondanks het gebrek aan extra’s is deze dvd, mede door de scherpe prijs, een aanrader voor liefhebbers van het betere actie-thriller werk.


cover
Studio: MGM

Regie: Andrei Konchalovksy
Met: Jon Voight, Eric Roberts, Rebecca DeMornay

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015734


Beeldformaat:
1.85.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Pools, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij