:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 08
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 08
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-08-25
REEKS
Na een woeligere periode kwam half de jaren '50 de productie van de Tom en Jerry-cartoons weer helemaal in handen van William Barbera en Joseph Hanna. Als we deze cartoons vergelijken met de beginperiode is er echter al heel wat veranderd. Inhoudelijk zijn alle raciale stereotypen zoals Mamy Two-Shoes en grappen daarover verdwenen onder de noemer van de politieke correctheid, en Tom en Jerry wonen nu meestal bij een blank middenklassegezin. Inhoudelijk een stuk braver dus, en het duo Hanna-Barbera tapt al eens graag uit hetzelfde vaatje: sommige grappen worden gerecycleerd uit oude filmpjes, en tot driemaal toe zullen ze gewoon een cinemascope-remake maken van reeds bestaande filmpjes; The Egg And Jerry is daar het eerste (beruchte) voorbeeld van. Vanaf Tom And Cherie worden tenandere alle filmpjes oorspronkelijk op 2.35:1 geschoten, maar een aparte klaagzang over het feit dat dit hier niet gebeurd is, reserveren we voor de Beeld en Geluid-sectie. Inhoudelijk zitten er toch nog wel een paar visuele nieuwigheden in de filmpjes, zoals Jerry The Dancing Mouse en Tom The Dancing Cat in Mouse For Sale, de briljante animatiestijl van het semi-experimentele Designs On Jerry en de onvergetelijke Uncle Pecos uit Pecos Pest, de muis die zelfs Tom de (snor)haren ten berge kan doen rijzen. Andere thema's zoals Tom die een vader-zoon moment tussen Spike en Tyke komt verstoren zoals in Pup On A Picnic en Barbecue Brawl, teren in grote mate op een routine van gelijkaardige grappen uit vorige reeksen filmpjes. De Mousketeers, en dan vooral het grijze muisje Tuffy, maakt wel nog eens een gesmaakte rentree in het geweldig grappige Tom And Cherie. Het vernieuwende van de filmpjes is er na tien jaar af, en inhoudelijk lijden de scenario's wat onder de strubbelingen binnen de animatiestudio's, maar deze filmpjes mogen er zeker nog wel zijn.

AFLEVERINGEN
1. Pup On A Picnic (1955)
Spike en Tyke gaan picknicken, en Jerry heeft zich - achtervolgd door Tom - in de picknickmand verstopt. Telkens als de honden Tom alweer met een hand in de mand betrappen, volgt er een pandoering van jewelste!

2. Mouse For Sale (1955)
Volgens een krantenadvertentie valt er veel geld te verdienen met het verkopen van witte muizen. Tom verft Jerry wit, en strijkt een niet onaardig bedrag op. Zijn bazin vindt echter het geld, en gaat het over de balk gooien. Maar ze koopt ook wat voor Tom. Raad eens wat?

3. Designs On Jerry (1955)
Tom heeft een hele ingewikkelde constructie bedacht voor een avant-gardistische muizenval. De muis van op zijn blueprint komt tot leven, en gaat Jerry waarschuwen. Nadat ze met de al even zeer getekende kat hebben afgerekend, veranderen ze in het plan een paar cruciale getalletjes...

4. Tom And Cherie (1955)
Jerry de Mousketeer is verliefd op een vrouwtjesmuis, en zit haar voortdurend brieven te schrijven. Zijn pupil Tuffy mag (moet) die dan gaan afleveren, maar hij ontmoet onderweg telkens pussycat Thomas, die altijd zin heeft in een potje schermen.

5. Smarty Cat (1955)
Compilatieaflevering, waarbij Tom drie katten uitnodigt om bij hem thuis filmpjes te komen zien, waarin vooral Spike het te verduren krijgt. Jerry mag niet meekijken, en die haalt uit wraak Spike naar de voorstelling.

6. Pecos Pest (1955)
Uncle Pecos, de oom van Jerry, passeert langs zijn neef, op weg naar de televisiestudio's waar hij zijn eerste optreden mag geven. Hij heeft een hill-billy-riedeltje op zijn gitaar voorbereid, maar helaas voor hem breekt er op het essentiële ogenblik telkens een snaar. En zoals iedereen weet, worden de beste snaren gemaakt van kattensnorharen...

7. That's My Mommy (1955)
Een pas uit het ei gekomen baby-eendje aanziet Tom als zijn moeder; Tom denkt hierbij onmiddellijk aan een hele reeks interessante recepten met eend. Jerry probeert het eendje van de ondergang te redden, maar het eendje wil per sé bij zijn "mama" zijn.

8. The Flying Sorceress (1956)
Tom solliciteert voor een baan als gezelschapsdier bij een oude dame. Tot zijn grote schrik verneemt hij dat het dametje een heks is, die een kat nodig heeft voor de heksensabbat. De nieuwe job heeft echter ook zo zijn voordelen; zo kan hij een uitstapje maken met de vliegende bezem van de heks, en Jerry daar eens goed mee treiteren.

9. The Egg And Jerry (1956)
Heruitgave van het filmpje "Hatch Up Your Troubles" (1948)" uit deel 4 in Cinemascope-formaat. Dit is de eerste van een reeks van drie remakes in widescreen-formaat.

10. Muscle Beach Tom (1956)
Een dagje aan het strand betekent voor Tom vooral de vrouwtjeskatten imponeren, als het even kan ten koste van Jerry. In de buurt is er echter een fitnesskamp voor katten (je moet het maar verzinnen), en één van die macho-types aldaar wil Toms meisje inpikken.

11. Downbeat Bear (1956)
Er is een beer uit het circus ontsnapt. Het dier is ongevaarlijk, maar als je ergens muziek opzet, grijpt de beer de eerste de beste partner die hij kan vinden, en begint er mee te dansen. Tom en Jerry zijn net in een hevig gevecht verwikkeld of de radio aan dan wel uit moet, wanneer de beer binnensluipt.

12. Blue Cat Blues (1956)
Tom is het leven moe en wil zich voor de trein gooien, nadat de liefde van zijn leven, een knappe wijfjeskat, uiteindelijk is getrouwd met kater Butch. Tom heeft nochtans een hoop veil gehad om haar hart te winnen, maar Butch zag het telkens grootser.

13. Barbecue Brawl (1956)
Spike en Tyke houden nog maar eens een (verstoorde) barbecue, die door Tom en Jerry in de war wordt gestuurd nadat Jerry zich tussen de kolen heeft verstopt.

BEELD EN GELUID
Dat we bij oudere filmpjes zoals deze, uit de periode 1955-1956 geen primaire kwaliteit moeten verwachten, zal wel haast niemand verbazen. Ons ook niet, en daarom tillen we niet té zwaar aan de reel marks op het begin en het einde van elk filmpje. De echte problemen bij deze filmpjes starten bij Tom And Cherie: vanaf dan zijn alle filmpjes in cinemascope-formaat (2.35:1) geschoten. Echter, de versie die we hier krijgen voorgeschoteld is een pan & scan-versie (1.33:1), op begin-en eindcredits na, en dit is in dit geval ronduit rampzalig. Bij enkele van de filmpjes is de clou van de grap er langs de zijkant afgevallen, of hoor je de figuurtjes lachen maar zie je ze niet staan. We kunnen niet anders dan een dikke rode kaart trekken voor de beeldkwaliteit, waarbij de zéér storende pan & scan alle andere merites van het beeld, zoals de stabiele kleuren en de minieme hoeveelheid ruis, naar beneden trekt. We zouden meteen niet-anamorfische versie al tevreden geweest zijn, en dat zoiets mogelijk zou zijn bewijst het negende filmpje op de disc, The Egg And Jerry, een remake van Hatch Up Your Troubles uit deel 4 van de Tom en Jerry-collectie, want die staat wél in 2.35:1 op het schijfje. Meer dan een degelijke monotrack verwachten we niet op releases van een dergelijke ouderdom, maar op deze hier zijn er wel een paar zaken aan te merken, en dan voornamelijk het niet constant zijn van het volume. Wanneer er eens dialoog is, wordt de muziek iets té opvallend naar de achtergrond verdrukt, en dit geeft een zeer tegennatuurlijk effect. Bij de start van een filmpje klinkt de muziek soms ook even off-key, alsof de dieselmotor nog niet helemaal is warmgelopen. Samengevat: gezien de ouderdom is de mindere geluidskwaliteit nog aanvaardbaar, maar het pan & scan-procédé dat wordt toegepast op 9 van de 13 filmpjes is ronduit dwaasheid.

EXTRA'S
Zoals traditioneel zijn er op deze disc geen extra's te vinden.

CONCLUSIE
Als je op zoek bent naar een disc waarbij je aan de filmleek duidelijk wil illustreren wat er zo slecht is aan pan & scan, dan ben je bij deze disc aan het goede adres; het Tom en Jerry-patrimonium wordt in elk geval zwaar onrecht aangedaan.


cover
Studio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom en Jerry

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
3,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955-56

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659529


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan en 2.35:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij