:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 2
STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-08-27
SERIE
Op stardag 48315.6 is het ruimteschip USS Voyager tegen wil en dank meer dan 70.000 lichtjaar naar de andere kant van de melkweg getransporteerd. Helemaal afgezonderd van starfleet en de Federation, zonder hoop op bevoorrading of extra bemanning. Captain Janeway (Kate Mulgrew) en haar bemanning zeten koers naar huis, een reis die ze waarschijnlijk nooit zullen overleven. Alsof dat niet erg genoeg is moet ze ook nog proberen om de Maquis die ze op de hielen zat te integreren in de bemanning van haar schip. Beide partijen hebben echter niet veel keuze, want rondom is er namelijk alleen onbekende ruimte. Een heel nieuwe ontdekkingsreis wordt aangevat, the final frontier wordt weerom verlegd in Star Trek Voyager.

Dit verhaaltje geldt natuurlijk nog altijd voor het 2e seizoen van de 4e Star Trek-reeks. Deze keer krijgen we de volle 26 afleveringen in tegenstelling tot het kortere 1e seizoen van 15 afleveringen. Dat kunnen we eigenlijk alleen maar toejuichen, want het 2e seizoen is een echt pareltje aan de Star Trek-kroon geworden; we durven het zelfs één van de beste uit de hele reeks noemen, maar dat moet ieder natuurlijk maar voor zichzelf uitmaken. In ieder geval neemt de algemene verhaallijn enkele totaal onverwachte wendingen en krijgen we weerom te maken met een aantal oude bekenden. Vanzelfsprekend zitten de Kazon daar ook tussen, maar verassend genoeg slagen ook de Q erin om Captain Janeway te dwarsbomen.

AFLEVERINGEN
The 37’s
Als ze een oude Ford-pick-up in de ruimte zien zweven, landt de Voyager op een planeet. De bemanning ontdekt een groep mensen die in 1937 van de aarde ontvoerd is.

Initiations
Als een jonge Kazon niet slaagt in zijn poging om zijn naam als strijder te verdienen door Chakotay te doden, wordt Chakotay de vrijheid aangeboden in ruil voor het doden van de jonge Kazon.

Projections
Na een ongeluk bemerkt de dokter dat hij geen onderscheid kan maken tussen realiteit en illusie, met name als hij lieutenant Reginal Barclay treft die hem adviseert zichzelf te redden door de Voyager te vernietigen.

Elogium
In de ruimte levende levensvormen verstoren de ontwikkeling van Kes’ lichaam waardoor ze naar het “elogium” gestuwd wordt, de enige keer in hun leven dat Ocampas vruchtbaar zijn. Indien Kes ooit een kind wil, zal het nu moeten gebeuren.

Non Sequitir
Als Harry Kim ontwaakt in het San Francisco van de 24ste eeuw is hij verward omdat zijn vrienden niet verbaasd zijn dat ze hem zien. Nog erger is het dat uit de registers van Starfleet blijkt dat hij nooit een bemanningslid van de Voyager geweest is.

Twisted
Een vervormende ruimtegolf brengt het interieur van de Voyager in de war en verandert de inrichting van de kamers, zalen en dekken naar willekeur. Dit terwijl de golf een verpletterende kracht uitoefent op het schip en uiteindelijk iedereen aan boord zal doden.

Parturition
Ondanks wrijvingen omdat een jaloerse Neelix een gevecht aangaat vanwege Paris” verliefdheid op Kes, stuurt Janeway beide officieren samen op een missie naar een gevaarlijke planeet.

Persistence Of Vision
Janeway krijgt van de dokter de opdracht zich te ontspannen, maar ze is verward als ze bemerkt dat ze na het verlaten van het holodeck visioenen krijgt uit haar holo-programma. Als andere bemanningsleden soortgelijke hallucinaties ondervinden, wordt een meer onheilspellende kracht ontdekt.

Tattoo
Terwijl de dokter probeert empathie te ervaren door zichzelf te besmetten met een sterke dosis Levodiaanse griep, ontdekt Chakotay op een vreemde maan een teken dat hij uit zien tienerjaren op aarde herkent.

Cold Fire
Ondanks een vijandige reactie uit een door Ocampa’s bezet ruimtestation, maakt de Voyager contact met hen en hun metgezel, een vrouwelijke Caretaker (cfr. Seizoen 1), die het vermogen bezit om de bemanning naar de aarde terug te brengen.

Maneuvers
Janeway wordt door een signaal van de Federation in de val gelokt en zij ondekt dat de onbetrouwbare overloper Seska samenwerkt met de plaatselijke leider van de Kazon-Nistrum. Dit is het begin van een angstige strijd die eindigt in een schok voor Chakotay.

Resistance

Tijdens een missie worden twee van Janeways officieren ontvoerd door vijandige Mokrasoldaten en de kapitein wordt verstopt door een excentrieke man die denkt dat de kapitein zijn dochter is.

Prototype
Als Torres een gedeactiveerde alienrobot vindt, slaagt zij erin de eenheid weer tot leven te wekken. Als ze ontdekt dat de robot slechts één van velen in een lange rij is, spant ze zich in om de robots de mogelijkheid te geven meer exemplaren van zichzelf te maken. Dat heeft echter rampzalige gevolgen.

Alliances
Als ze door de dood van drie bemanningsleden gedwongen wordt om meer als een Kazon te gaan denken, gaat Janeway onderhandelingen over een bondgenootschap aan met de leider van de plaatselijke Kazon-clan. Daarbij wordt op Voyager een verrader ontmaskerd.

Treshold

Na een wetenschappelijke doorbraak is Paris in staat met een space shuttle sneller te vliegen dan de theoretische limiet van Warp 10. Dat zorgt echter voor zowel mentale als fysieke neveneffecten die zowel Paris als Captain Janeway in gevaar brengen.

Meld
Tuvok is, na een zinloze moord aan boord van Voyager, niet in staat de onlogische aard van de daad te begrijpen en hij voert een Vulcan mindmeld uit met de aanvaller in de hoop die beter te begrijpen. Tuvok wordt er echte niet beter van, integendeel, de anders erg bange Vulcan wordt erg gewelddadig.

Dreadnought
Torres ontdekt een intelligent Cardassiaans massavernietigingswapen in het Delta Kwadrant en werkt koortsachtig aan het ontwapenen ervan vooraleer het zijn doel bereikt: een dichtbevolkte planeet.

Death Wish
Als bij wonder weet een lid van het Q-Continium aan boord van de Voyager te komen. De verbazing is groot als blijkt dat hij zelfmoordneigingen heeft. Als de alom bekende Q op de Voyager arriveert, kan Janeway niet anders dan voor rechter spelen tussen 2 partijen.

Lifesigns

Als een experimentele behandeling voor een vrouwelijk Vidian succes lijkt te hebben, voelt de dokter zich tot de vrouw aangetrokken, ook al weet hij dat het herstel slechts tijdelijk kan zijn.

Investigations
Neelix zoekt naar een betere inhoud voor zijn dagelijkse briefings aan de hele bemanning. Hij wijdt zich aan onderzoeksjournalistiek en onthult dat Tom Paris Voyager gaat verlaten. Verder onderzoek jaagt de verrader onder de bemanning uit zijn schuilplaats.

Deadlock
Als Voyager door een Plasmawolk vliegt begint het schip langzaam maar zeker op alle vlakken defecten te vertonen. Groot is de verbazing als blijkt dat het schip gedupliceerd is.

Innocence
Als Tuvoks shuttle op een onbewoonde maan neerstort, treft hij er 3 angstige kinderen aan die er zijn achtergelaten door de plaatselijke beschaving om te sterven.

The Thaw
Bij hun pogingen om drie kolonisten tot leven te wekken die een catastrofe overleefd hebben door in stasis te blijven gedurende lange tijd, verbinden Torres en Kim zich met diezelfde machine om uit te zoeken waarom de kolonisten nog steeds in stasis zijn. Al snel beseffen ze dat de machine een gruwelijke realiteit heeft gecreëerd voor de kolonisten.

Tuvix

Als Tuvok en Neelix door een transporterstoring samensmelten, worden zij één wezen: Tuvix. De oorspronkelijke twee kunnen worden teruggebracht door het nieuwe wezen op te offeren, maar Tuvix wil niet sterven.

Resolutions
Als Janeway en Chakotay worden gebeten door een insect dat hen besmet met een dodelijke ziekte, moeten zij achterblijven op een planeet met een milieu dat voorkomt dat de ziekte terminaal wordt. Tuvok krijgt de opdracht om samen met de bemanning de toch naar het alfa-kwadrant voort te zetten.

Basics – Part 1
Uit een boodschap van Seska verneemt Chakotay dat de Kazon-Nistrum leider Cullah zijn kind heeft meegenomen. Voyager zet koers om hulp te verlenen maar loopt in een val waardoor het schip in handen van de Kazon komt en de bemanning achtergelaten wordt op een primitieve planeet.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van het 2e seizoen is wat kwaliteit betreft nagenoeg identiek aan die van het 1ste seizoen. Bijgevolg zijn schaduwdetail en zwartniveau goed en ook contrast en kleurenverzadiging zijn van goede kwaliteit. Ruis leek ons wel iets minder opvallend aanwezig te zijn. Een transfer die kortom meer dan voldoende is voor een tv-serie. Wat ons tijdens dit 2e seizoen vooral opviel is dat het geluid een pak beter klinkt dan op seizoen 1. Er wordt nog actiever gebruik gemaakt van de surroundkanalen en het LFE-kanaal. Het geheel is nog steeds nagenoeg ruisvrij en de dialogen klinken mooi gecentreerd. Prima audiotrack voor een tv-serie die origineel Dolby Surround gecodeerd is.

EXTRA’S
Special Text Trivia Version of "The 37’s": een ondertitelingstrack bij de eerste aflevering van het 2e seizoen. Allerlei leuk en interessante weetjes worden gepresenteerd door middel van de voor de fans vertrouwde LCARS Menu System readouts over de eigenlijke videobeelden. Braving the Unknown: Season Two: een van de documentaires die we op iedere set zullen terugvinden. Net als bij zijn voorganger gaat ook deze in op het productieaspect van de serie. Dit door middel van interviews en fragmenten uit de serie zelf. Voyager Time Capsule: Tuvok: na een close-up van Captain Janeway is het nu de beurt aan Tuvok. Aan de hand van recente en originele interviews en fragmenten uit de afleveringen kom je heel wat meer te weten over zowel acteur als personage. Saboteur Extraordinaire: Seska: de evolutie van het personage Seska is op zijn minst merkwaardig. Begonnen als Maquis, dan lid van een Starfleetbemanning en uiteindelijk een Cardassiaanse spion op een Kazonschip. Een van de vele ontwikkelingen in de verhaallijn waarvan ook nu nog de acteurs en schrijvers zelf verbaasd staan. A Day in the Life of Ethan Philip: een alien spelen in een sciencefictionserie lijkt misschien een leuke opdracht, Ethan Philips die Neelix speelt, denkt daar na de lange make-upsessies soms anders over. Red Alert: Visual Effects Season Two: een Star Trek-reeks zou maar weinig te betekenen hebben zonder de nodige special effects. In deze featurette gaat Ronald B. Moore dieper in op de gebruikte technieken, gaande van maquettes tot CGI modellen. Photo Gallery: een 40tal productiefotos daterende van het 2e seizoen.

Real Science with André Bormanis: de voortzetting van de featurette aanwezig op de 1ste boxset. André Bormanis gaat weer kort in op de bestaande natuurwetten en paradoxen waarmee in dit seizoen gespeeld wordt. Trailers: 3 stuks; eentje voor de attractie Borgvision 4D, eentje voor The Next Generation en ten slotte eentje voor Deep Space 9. Designing the USS Voyager: exclusief voor de Europese release van Star Trek Voyager is deze extra featurette geproduceerd over het ontwerpen van het model van de USS Voyager. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende stadia, gaande van schetsen op papier tot het eigenlijk model dat we in de serie te zien krijgen.

Ook nu weer weet Paramount ons een mooie serie special features aan te bieden die bijna alle elementen van de productie aanraakt. Hier en daar had het gerust nog wat uitgebreider mogen zijn, maar kort samengevat hebben we geen reden tot klagen.

CONCLUSIE
Inhoudelijk kunnen we deze set alvast een beetje beter vinden dan de voorgaande sets. Op het vlak van beeld- en geluidstransfer blijft alles op hetzelfde goede niveau, hetzelfde kan trouwens gezegd worden van de extra’s. We kijken alvast uit naar het 3e seizoen.


coverStudio: Paramount

Regie: diversen
Met: Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Jennifer Lien, Robert Duncan McNeill, Ethan Philips, Robert Picardo, Tim Russ en Garrett Wang

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
6

Speelduur:
1144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865500217


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Special Text Trivia Version of “The 37’s”
• Braving the Unknown: Season Two
• Voyager Time Capsule: Tuvok
• Saboteur Extraordinaire: Seska
• A Day in the Life of Ethan Philips
• Red Alert: Visual Effects Season Two
• Photo Gallery
• Real Science with André Bormanis,
• Trailers
• Designing the USS Voyager

Andere recente releases van deze maatschappij