:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DELIVERANCE
DELIVERANCE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-02
FILM
Een energiemaatschappij besluit een stuwmeer aan te leggen waardoor er grote natuurgebieden verloren dreigen te gaan. Vier mannen besluiten een laatste maal een bedreigde rivier af te varen die ze alleen kennen als een lijn op een kaart. Deliverance, gebaseerd op de roman van James Dickey, stroomt voorbij zoals de Chattooga River in Georgia (waar de film opgenomen is) op het ritme van een meesterlijk verhaal. Even meesterlijk is de beschrijving van de verandering in het karakter van elk personage naarmate de spanning toeneemt, aangrijpend vertolkt door Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty en Ronny Cox. Regisseur John Boorman laat ons de ondraaglijke spanning van het overleven beleven en trekt ons mee in de onweerstaanbare kracht van een kolkende stroomversnelling.

BEELD EN GELUID
De film dateert uit 1972 en dat is beetje te merken op de dvd-release. Het anamorfe 2.35:1-beeldformaat ziet er best geslaagd uit, alhoewel je af en toe wat beeldruis en minieme printbeschadigingen opmerkt. Tevens zijn sommige scènes wat dof van kleur en is het contrast in enkele avond/nachtscènes niet optimaal afgesteld. Het beeld bevat overigens voldoende scherpte en detail. De soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (384 kbps) en klinkt eerder gedateerd. Alle kanalen worden wel benut, maar er ontbreekt kracht. De surrounds krijgen geregeld wat effecten te verwerken, zoals het tsjirpen van vogels en het geruis van de rivier. Muziek en dialogen komen vanuit de voorste kanalen, doch eerder een beetje ruw en soms wat schril.

EXTRA'S
De dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Een onderhoudende en bij momenten spannende film, onder meer bekend om de beroemde scène "Duelling Banjos". Het geluid op deze dvd stijgt iets boven de middelmaat uit, terwijl de beeldkwaliteit goed is. Er zijn geen extra's aanwezig en dat is jammer. Deliverance is gezien de lage prijs in Warners Best Buy-reeks toch de moeite waard om in huis te halen.


cover
Studio: Warner

Regie: John Boorman
Met: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931154451


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1,0
Italiaans Dolby Digital Mono 1,0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij