:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 07
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 07
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-09
REEKS
We zijn nog steeds bezig om een zo volledig mogelijk overzicht te maken van de Tom en Jerry-collectie, die Warner dit jaar uitbrengt, en we zijn beland bij deel 7. Inhoudelijk gaat het hier om een redelijk mooie selectie, vooral wie, zoals wij, gecharmeerd zijn door het kleine grijze weesmuisje Tuffy, die zijn opwachting maakt in Little School Mouse, Mice Follies en het legendarische Touché Pussy Cat! In Two Little Indians duiken er zelfs twee dergelijke schattige kleintjes op die een middagje Indiaantje komen spelen bij Jerry. Twee laagtepunten van de dvd zijn het uit oude gerecycleerde filmpjes bestaande Life With Tom, waarbij één van de filmpjes origineel gecensureerd was, en dezelfde cut is uiteraard hier gemaakt, en het ronduit flauwe Neapolitan Mouse, waarbij de scenaristen de trappers kwijt zijn. Maar de hilarische hoogtepunten hebben gelukkig op deze disc de overhand, met onder meer schitterende klassiekers zoals Hic-cup Pup en Downhearted Duckling.

AFLEVERINGEN
1. Two Little Indians (1953)
Ditmaal niet één, maar twee Tuffy-achtige wezentjes komen om door Jerry een middagje onderhouden te worden. De twee willen per sé indiaantje spelen, en onder meer Tom scalperen...

2. Life With Tom (1953)
Alweer een clip show: Tom komt erachter dat Jerry een boek over hun capriolen heeft geschreven, en is zéér ontstemd, totdat hij erachter komt dat hij de helft van de royalties krijgt.

CENSUUR: Dit compilatiefilmpje bevat een fragment uit The Little Orphan uit Deel 4 en is op dezelfde plaats gecensureerd.

3. Puppy Tale (1954)
's Nachts wordt er een zak met puppies in het water gegooid. Jerry vist de zak op en er zitten een zestal jonge puppies in. Eén van de zes vermurwt Jerry's hart, en hij neemt het diertje mee naar huis. Die promt de aanval op Toms melkbak inzet.

4. Posse Cat (1954)
Tom maakt deel uit van een ploeg kolonisten die een ranch proberen te bouwen. Zijn dagelijkse taak bestaat erin om te luieren, en paraat te springen wanneer de bel gaat om te komen eten. Maar ditmaal pakt het anders uit: geen eten vooraleer de muis gevangen is.

5. Hic-cup Pup (1954)
Spike probeert de kleine Tyke te laten slapen. Helaas, elke keer wanneer Tyke op ruwe manier wakker gemaakt wordt, krijgt hij de hik. Tom krijgt nog maar eens de waarschuwing om Tyke gerust te laten, of...

6. Little School Mouse (1954)
Tuffy moet op school bij meester Jerry leren hoe hij het beste katten ontwijkt. Tuffy heeft echter een nogal nonchalante houding tegenover Tom, waardoor hij het gevaar niet altijd ziet komen.

7. Baby Butch (1954)
Butch (de zwarte straatkat) probeert zich als baby te verkleden om ten huize Tom en Jerry de ijskast gaan leeg te roven. Er ontstaat een heroïsche strijd over een ham.

8. Mice Follies (1954)
Jerry heeft de keuken onder water gezet, en met behulp van de koelmotor van de diepvries verandert hij de keuken in een schaatspiste, waar hij samen met Tuffy naar hartelust kan spelen. Tom laat dat natuurlijk niet over zich gaan; hij vindt in een kast een paar schaatsen in zijn maat.

9. Neapolitan Mouse (1954)
Waarschijnlijk het onnozelste Tom en Jerry-filmpje uit de hele rij, en een omineuze afspiegeling van hoe de reeks zou evolueren. Tom en Jerry bezoeken Napels, waar ze rondgeleid worden door een (Italiaanse) muis die een grote fan van hen is, en ze worden achternagezeten door drie Napolitaanse honden.

10. Downhearted Duckling (1954)
Het generische eendje zit nog maar eens met een depressie: hij heeft net het sprookje van Het Lelijke Eendje gelezen, en zit nu met een minderwaardigheidscomple. De beauty-kuren van Jerry kunnen hem niet van zijn zelfmoordgedachten afbrengen: hij biedt zich vrijwillig aan bij Tom om opgegeten te worden.

11. Pet Peeve (1954)
Spike en Tom zitten te schransen in de keuken, wanneer ze toevallig een conversatie tussen de heer en de dame des huizes afluisteren. Het houden van een kat (voor mevrouw) én een hond (voor mijnheer) is te duur, dus één van de twee moet eruit. Omdat mevrouw argumenteert dat katten tenminste nog muizen vangen, gooien de mensen het op een akkoordje: de eerste die een muis kan vangen, mag blijven!

12. Touché, Pussy Cat! (1954)
Tuffy wordt door zijn oom naar Jerry gestuurd, opdat die er een Muisketier van zou kunnen maken. Dit loopt uiteraard niet van een leien dakje, en na zowat op elke proef gezakt te zijn, wil Jerry Tuffy terugsturen. Maar dan wordt Jerry aangevallen door Tom, en krijgt Tuffy de kans te bewijzen wat hij waard is.

13. Southbound Duckling (1955)
Het eendje wil per sé met zijn wilde soortgenoten naar het zuiden reizen. Jerry probeert hem aan het verstand te brengen dat hij een tamme eend is, en dus geen trekvogel! Tom klasseert echter de eenden op een andere manier: diegene die op zijn bord liggen, en diegene die niet op zijn bord liggen, maar waarvan hij wel hoopt dat ze er op terecht zullen komen.

BEELD EN GELUID
Net als bij deel 8 moeten we hier een onvoldoende uitdelen voor het beeld; niet omdat dat zo slecht is, want de beeldband is mooi opgepoetst en de kleuren zijn levendig, maar omdat filmpjes 11 tot en met 13 duidelijk uitgevoerd zijn in pan & scan, wat vooral pijnlijk is voor het filmpje Touché Pussy Cat, waarbij hier en daar een deel van de grap gewoon uit het beeld valt. Over de kwaliteit van de originele Engelse monotrack hebben we niet veel op te merken; niet echt dynamisch, maar wel getrouw aan het origineel.

EXTRA'S
...zijn nogmaals niet te vinden.

CONCLUSIE
De échte Tom en Jerry-filmpjes uit de jaren '40 en '50 zijn nog altijd de beste, zeker beter dan de afschuwelijk slechte ondingen uit de periode Gene Deitch, te vinden op deel 10, en ook beter dan de al iets minder schabouwelijke delen 11 en 12, van de hand van Looney Tunes-goeroe Chuck Jones.


cover
Studio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom en Jerry

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1953-55

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659512


Beeldformaat:
1.33:1 gedeeltelijk pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij