:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUNAWAY JURY
RUNAWAY JURY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-09-14
FILM
Leden van de jury wreken, men doet niet liever in Amerikaanse rechtbanken. Dat is dan ook de rode draad in deze Runaway Jury. "Trials are too important to be left to juries" zijn immers de woorden van Rankin Fitch (een op dreef zijnde Gene Hackman). Fitch is een consultant ingehuurd door de verdediging van een grote wapenhandelaar. Deze laatste werd aangeklaagd door een weduwe wiens man omkwam in een vuurgevecht op z'n werk toen hij doorsloeg nadat hij z'n C4 gepresenteerd kreeg. Een rechtzaak die de volledige wapenlobby in Amerika kan doen wankelen is natuurlijk veel te belangrijk om zomaar door de eerste de beste jury te laten beslissen. De aanklager Wendell Rohr wordt vertolkt door Dustin Hoffman, die in de huid mag kruipen van de machteloze rol van de underdog. Iets wat hem sinds jaar en dag op het lijf geschreven is en waarmee hij hier bewijst nog steeds een klasbak van een acteur te zijn. Een klassieke rechtbankthriller verdediging versus aanklager dacht u? Nee hoor, want John Grisham stuurt ons in z'n boeken meestal de verkeerde kant op en ook nu is dit het geval. Een derde, onbekende partij probeert eveneens de jury en bijgevolg het proces te beïnvloeden!

Gene Hackman, Dustin Hoffman, John Cusack en Rachel Weisz in een verfilming van besteller-auteur John Grisham? Dat moet wel vuurwerk opleveren, niet? Nee dus, want in de rij van succesvolle Grisham-verfilmingen leverde deze Runaway Jury het meest ongeloofwaardige scenario tot nu toe. Nog niet stoppen met lezen en deze prent links laten liggen echter, want de film op zich is allesbehalve slecht. Krachtige vertolkingen, spannende scènes, leuke dialogen en een goeie regie laten je snel de ongeloofwaardigheid van het verhaal vergeten. Runaway Jury staat zelfs garant voor een avondje zorgeloos filmplezier door je een alternatieve rechtbankthriller te bezorgen vol bizarre twists, turns en dubbele bodems die je zorgeloos over je heen laat gaan. Geen klassieker, wel een bijzonder leuke prent!

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de 20th Century Fox dvd's is meestal van hoog niveau en alhoewel het geen echte topper is maakt deze Runaway Jury daar geen uitzondering op. De kleuren zijn realistisch en natuurlijk, weinig printbeschadigingen en vrijwel geen enkel spoor van grain. Het contrast is echter wel aan de donkere kant maar dat kan ook een artistieke keuze geweest zijn van de regisseur om zo de donkere en oneerlijke rechtbanksfeer iets meer naar voor te laten komen op beeldvlak. Op geluidsvlak is er eveneens weinig reden tot klagen. Het is een goeie, dynamische track en alhoewel het een voornamelijk dialooggedreven film is maakt de prent toch adequaat gebruik van je 5.1-systeem. De volledige film zit vol met achtergrondgeluiden, van rechtbankgetater tot verkeersgeluiden, je surroundspeakers staan niet stil, en da's meer dan wat we van de meeste dialooggedreven prenten gewoon zijn.

EXTRA’S
We mogen opnieuw niet klagen want er zijn een aanzienlijk aantal extra's voorzien op deze single disc dvd. Beginnen doen we met het audiocommentaar door de regisseur Gary Fleder. Geen baanbrekend werk, maar informatief op de juiste plaatsen zonder eentonig te worden. Verder zijn er twee verwijderde scènes met optioneel commentaar door de regisseur. Vervolgens twee scènes die voorzien worden van commentaar door achtereenvolgens Dustin Hoffman en Gene Hackman. Die twee waren blijkbaar op dreef want ze blikten samen twee van de zeven featurettes in: Exploring the scène en Off The Cuff, achtereenvolgens een analyze van hun eerste scène samen en een negen minuten durende conversatie tussen beiden. de resterende 5 featurettes duren allemaal tussen de 5 en de 12 minuten en variëren van nutteloos tot bijzonder interessant. Ze kregen volgende titels met zich mee: The Making of Runaway Jury, The Ensemble: Acting, Light and Shadow: Cinematography, A Vision of New Orleans: Production Design, en Rhythm: The Craft of Editing, Alle extra's zijn optioneel Nederlands te ondertitelen.

CONCLUSIE
De minst geloofwaardige John Grisham-verfilming tot nu toe, maar daarom zeker en vast niet de slechtste. De acteerprestaties en het vlotte tempo houden geheel zonder moeite overeind en laten je met plezier een oogje toeknijpen voor het ongeloofwaardige plot en de gaten erin. Op technisch niveau blijft deze dvd meer dan overeind en ook op vlak van de extra's waren we aangenaam verrast. Zeker en vast een leuke aanwinst voor de collectie!


cover
Studio: Fox

Regie: Gary Fleder
Met: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Bruce Davison, Bruce McGill

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016151


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar
• 2 verwijderde scènes
• 2 scèneverslagen
• 7 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij