:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARATHON MAN
MARATHON MAN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-10-26
FILM
Thomas Levy (Dustin Hoffman) is een student aan de unief die al zijn vrije uren gebruikt om te trainen voor een toekomstige deelname aan een marathon. Wanneer hij na een looppartij in Central Park (New York) opnieuw tot rust komt in de schoolbibliotheek ontmoet hij Elsa Opel (Marthe Keller) met wie hij een stormachtige relatie begint. Wanneer een tijdje later Thomas’ broer Henry (Roy Scheider) onverwacht op bezoek komt tijdens een zakenreis gebeuren er vreemde zaken die op het eerste zicht weinig verband met mekaar houden. Door de tijd heen zal Thomas ontdekken dat niet iedereen in zijn omgeving even eerlijk is geweest tegen hem en dat het niet makkelijk zal zijn om nog iemand te vertrouwen. Zeker niet wanneer er ook nog eens dodelijke slachtoffers vallen.

Vanaf het begin slaagt regisseur John Schlesinger (Midnight Cowboy, Sunday Bloody Sunday) erin om een onbehaaglijk mysterieus gevoel over te brengen op de kijker. We blijven een hele lange tijd in het ongewisse en voelen mee met het hoofdpersonage waardoor we diens onrust ervaren alsof het de onze was. Wanneer Hoffman behoorlijk in het nauw gedreven wordt, heerst er een sterk claustrofobisch isolement, het gevoel van één man tegen de rest van de wereld, zonder dat dit alles geforceerd overkomt. Marathon Man heeft de achtervolgingsspanning van The French Connection, de moordende suspense van Psycho en Dressed To Kill en het psychologisch isolement van films als Invasion Of The Body Snatchers en Night Of The Living Dead. Dit geheel vormt werkelijk een explosieve cocktail die nog lang blijft nazinderen. De scène waarbij Hoffman letterlijk en figuurlijk in een hoek van een badkamer gedrumd wordt, is onvergetelijk spannend. Ook een passage waarin iemand gefolterd wordt met tandheelkundige instrumenten doet de koude rillingen over je rug lopen. De cast is om van te snoepen, Hoffman, Scheider en Olivier in één film levert bij Marathon Man echt wel vuurwerk op. Hoffman is zoals steeds erg goed in een underdogrol, Scheider speelt een gladde zakenman met evenveel persoonlijke aansluiting als het maatpak dat hij draagt, terwijl Olvier zo evil is dat hij wel Mefisto in eigen persoon lijkt. De enige vorm van kritiek die je zou kunnen hebben is aangaande de lengte van de film. Sommige scènes zijn erg traag opgebouwd en bepaalde shots houden iets te lang aan om steeds de volledige aandacht bij de kijker op te eisen. De film had gerust een stukje ingekort kunnen worden. Toch zal je aan het einde van de prent onder ogen moeten zien dat dit slechts een heel klein minpunje is, en dat daar heel wat goeds tegenover staat. Dit is dan ook een zeer terechte thriller-klassieker.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld met een 1.78:1 verhouding is door de tand des tijds behoorlijk aangetast. Ondanks het goede oppoetswerk blijven er tal val vuiltjes en vooral erg veel cigarette burns op de print zichtbaar. Ook de scherpte is niet helemaal naar behoren, en op bepaalde ogenblikken is er zoveel grain in het beeld aanwezig dat je zou denken dat je in een mistbank bent terechtgekomen. Waarschijnlijk is de originele filmprint niet in de meest optimale omstandigheden bewaard gebleven. Desondanks blijft alles goed te volgen en doet de beeldkwaliteit nergens afbreuk aan de spanning van de film.

Het originele mono-geluid werd opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1 mix. Het komt er uiteindelijk op neer dat het grootste gedeelte van de film nog steeds mono blijft maar dat de muziek stereo is. De subwoofer wordt nergens merkbaar gebruikt en de surroundkanalen blijven op één geweerschot en een voorbijrazende auto na, compleet buitenspel. De zuiverheid van de geluidstracks is naar behoren. Enkel zijn er een paar passages in de film waarbij de geluidstechnicus iets teveel met de audiocompressie heeft gerommeld, waardoor midden in een dialoog het volume inmekaar zakt als een pudding. Al bij al door de overjarige leeftijd van het bronmateriaal nog een behoorlijke geluidstransfer.

EXTRA’S
Dit gedeelte van de release werd heel mooi verzorgd, we overlopen even samen het aanbod.

Bioscooptrailer: Stijlvol en aanwezig zoals het hoort!

Boekje met achtergrondinformatie: Zeven pagina’s gevuld met nuttige informatie over de regisseur, de toenmalige directeur van Paramount Robert Evans, de producer, de acteurs en enkele leuke productieweetjes.

Repetitie Footage: Regisseur Schlesinger nam vaak geluidsopnamen van gerepteerde scènes mee naar huis, waardoor hij dan inspiratie kreeg voor de uiteindelijke filmtakes. De repetities werden ook gefilmd en op deze DVD zijn een handvol repetities voor het eerst twintig minuten lang te bewonderen.

Remembering Marathon Man: Acteurs en filmmakers blikken terug (featurette opgenomen tijdens 2003) op de film alsof hij gisteren gedraaid werd. Een interessante documentaire vol met interviews met een totale speelduur van bijna een half uur.

The Magic Of Hollywood Featurette: Dit is de uiteindelijke Making Of van de film. De featurette dateert van eind jaren ’70 en duurt om en bij de twintig minuten. De regisseur en acteurs komen aan het woord op en naast de set, en brengen de kijker heel wat bij over de tot standkoming van Marathon Man .

Alle extra’s zijn jammer genoeg enkel ondertiteld in het Engels en het Duits. Erg jammer van het achterwege blijven het Nederlands voor een Benelux release.

CONCLUSIE
Marathon Man is een film vol suspense en onverwachte verwikkelingen die een onvergetelijke claustrofobische sfeer uitademt. De dvd-release van Paramount werd mooi met extra’s verzorgd, terwijl geluid en beeld, alhoewel niet helemaal met een optimaal resultaat, volledig werden opgepoetst. Is it safe? Je mag op je beide oren slapen! Dit is zeker een aanrader voor al wie zin heeft in twee uurtjes indringende spanning.


cover
Studio: Paramount

Regie: John Schlesinger
Met: Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, William Devane

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556566


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Duits Dolby Digital Mono 1.0,
Tsjechisch Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Tsjechisch, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Boekje met achtergrondinformatie ,
• Repetitie Footage,
• Remembering Marathon Man,
• The Magic Of Hollywood Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij