:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 4
KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-10-31
SERIE
We zijn weer vertrokken voor een rondje Hyacinth Bouquet (Patricia Routledge), de grootste snob van Engeland. Ook in dit vierde seizoen kan haar man Richard (Clive Swift), de grootste voetveeg van Engeland, niet deftig genieten van zijn vervroegde opruststelling, want Hyacinth heeft het in haar hoofd gestoken dat ze een buitenverblijf moeten kopen. En Hyacinths smaak komt nu niet dadelijk overeen met Richards budget. Wie dat buitenverblijf wel ziet zitten is buurman Emmet (David Griffin), de meest getormenteerde musicus van Engeland, al was het maar om zo af en toe eens verlost te zijn van Hyacinth en vooral haar pogingen tot zingen. Elizabeth (Josephine Tewson), de grootste zenuwpees van Engeland, hoopt natuurlijk dat ze niet zal worden uitgenodigd om koffie te komen drinken, want dat loopt steevast uit op een ramp. Hyacinths zus Rose (Mary Millar), de grootste sloerie van Engeland, probeert wat te verdienen met deur-aan-deurverkoop van namaakjuwelen, maar haar gedachten zitten zoals steeds bij de mannen. Haar andere zus, Daisy (Judy Cornwell), de meest vieze slons van Engeland, is nog steeds stapelverliefd op haar klomp vlees Onslow (Geoffrey Hughes), de gezapigste werkloze van Engeland, die zichzelf meer en meer tracht te ontwikkelen door tussen twee races door ook eens naar Open University te kijken.

Na dit seizoen zouden er nog twee kerstspecials volgen, een sabattical year en dan nog één seizoen, gevolgd door nog een speciale buiten reeks-aflevering om in schoonheid te eindigen. Maar voor dit vierde seizoen was de inspiratie gelukkig nog lang niet op; we zijn nog steeds getuige van de titanenstrijd tussen Hyacinth en de rest van de wereld om deze laatste goede manieren bij te brengen. Voor deze zeven afleveringen van het vierde seizoen kunnen we grotendeels dezelfde randbemerkingen maken als bij de vorige seizoenen, want veel is er aan het recept niet veranderd. Toch weten de auteurs de immer weerkerende grappen zoals de hond in Onslows autowrak, Elizabeth die koffie morst en zoonlief Sheridan die nog maar eens door zijn budget zit, van de nodige variaties te voorzien. Steevast draait elke aflevering er natuurlijk weer op uit dat Hyacinth voor het aanschijn van iedereen een publieke vernedering moet doorstaan; het is dan ook niet zozeer de climax, dan wel de weg ernaartoe waar je op zit te wachten.

AFLEVERINGEN
1. A Job For Richard
Hyacinth heeft weer wat in haar hoofd gehaald: in de krant staat een vacature voor senior manager bij een bedrijf in diepvriesprodukten, en zij ziet in Richard de geschikte kandidaat. Solliciteren is echter voor het gewone klootjesvolk: Hyacinth trekt met Richard naar de golfbaan om de directeur te tonen wat een doortastend man Richard wel is. Zijn taak is om de golfclub te bevrijden van een onguur type dat er rondwaart. Dat ongure type is Onslow, die in ruil voor zijn "medewerking" van Hyacinth een maandvoorraad bier en chips krijgt... Emmet probeert intussen Elizabeth assertiviteitstraining aan de telefoon te geven, om te leren nee te zeggen tegen Hyacinth.

2. Country Retreat
Midden in de nacht maakt Hyacinth Richard wakker: ze heeft het plan opgevat om een huisje op het platteland te kopen! Richard kan al niet meer slapen als hij aan de financiële consequenties denkt, want Hyacinths smaak blijkt inderdaad wat duur te zijn. Buurman Emmet is euforisch bij het idee dat Hyacinth eerlang gaat verhuizen. Wanneer de Bouquets een eerste huisje met de ronkende naam Honeysuckle Cottage bezoeken, en Hyacinth al aan het fantaseren is over de eerste uitnodigingen, loopt alles in het honderd: de geile en onverstaanbaar brabbelende buurman - de enige onderscheidbare woorden die hij kan uiten zijn "houtworm", "ratten" en "bouwovertreding" - zit achter Hyacinth aan, en Richard zakt door het plafond. Rose is intussen bezig haar memoires te schrijven, wat voor enkele brave echtgenoten een flinke verrassing zal zijn.

3. A Celebrity For The Barbecue
Hyacinth is compleet pissed off omdat één van de buren op de barbecue een lokaal bekende betonhandelaar te gast had. Zij wil daar niet voor onderdoen, en wanneer ze verneemt dat Richard 's morgens al eens de eigenaar van een groot tuincentrum ontmoet wanneer die zijn hond uitlaat, werpt ze hem in de strijd om hem uit te nodigen op één van haar nieuwste "sociale uitvindingen": de indoors-outdoors barbecue. Daisy is intussen wantrouwig geworden omdat Onslow één avondje te lang in het café is blijven plakken met vrienden. Onslow kennende is het echter niet waarschijnlijk dat die een andere vrouw heeft leren kennen. Rose raadt haar zus een drastische make-over aan, en natuurlijk willen de zusjes zichzelf komen presenteren bij Hyacinth.

4. The Commodore
Hyacinth heeft zich bij de vrouwengilde opgedrongen om de spreker, een commodore (een zeilvaarder op lange afstand), af te halen, en hem zijn vòòr zijn voordracht al te laten genieten van een ontvangst zoals je alleen ten huize Bouquet kan ten dele vallen. Terwijl ze Richard al zeevaardersliedjes leert, en hoopt dat Emmet zal pianospelen, begint het noodlot toe te slaan: ze staan op het verkeerde perron om de commodore te ontvangen, Richard krijgt een wielklem wegens verkeerd parkeren, en Hyacinth mobiliseert dan maar manu militari de dominee. En wat de rest van het vrouwenkransje Hyacinth is vergeten (?) te zeggen, is dat de commodore een luidrichtige vrouwengek wordt als hij gedronken heeft.

5. Looking At Properties
Hyacinth is nog steeds vastbesloten om een buitenverblijf te kopen op het platteland, tot groot jolijt van Emmet, voor wie elk moment zonder Hyacinth naast de deur één om te koesteren is; en tot minder groot jolijt van Richard, die aan de financiële consequenties denkt. Tot overmaat van ramp moet Richard erop uit om Daddy uit het politiekantoor te halen; Hyacinth is al gegeneerd genoeg dat er een bobby op haar stoep staat om te melden dat haar vader de Duitse invallers alweer eens te lijf is gegaan met een houten speelgoedgeweertje. Ondanks Richards waarschuwingen om hun bankrekeningstand in het oog te houden, kan Hyacinth het ditmaal niet laten om tot een koop over te gaan...

6. Please Mind Your Head

Hyacinth en Richard hebben nu hun "weekeind-verblijfje": een zolderkamer van een statig herenhuis. Dat het hier maar enkel om de zolder gaat en niet over het hele huis, is een detail dat Hyacinth liefst onvermeld laat. Toch moet ze toegeven dat het wel een héél klein kamertje is. Ze nodigt Emmet en Elizabeth uit om een middagje naar het platteland te komen. Emmet, die zijn vrije dag in duigen ziet vallen, wil Hyacinth beetnemen, en wanneer ze voorstelt om te gaan paardrijden - wat ze helemaal niet kan - laat Emmet haar geen keuze dan écht op de rug van een paard te kruipen...

7. Let There Be Light

In de kerk wordt er een rommelmarkt gehouden, en Hyacinth heeft aangeboden dat Richard naar de kapotte elektriciteit komt kijken. Iedereen ziet Hyacinth liever gaan dan komen, maar ze weten haar toch een taak als parkeerwachter in haar schoenen te schuiven. En Richard? Die heeft de kans niet om te zeggen dat hij eigenlijk niets van elektriciteit weet. Daddy meent intussen de geest van zijn overleden bevelvoerder te zien, en Rose stelt voor om hem naar de dominee te brengen om de duivel uit te laten drijven. Op de vlucht voor Hyacinth wordt het op de duur wel érg druk in de kelder.

BEELD EN GELUID
We krijgen opnieuw een redelijk aanvaardbare transfer, met slechts een 2.0-stereotrack die meer dan goed genoeg het beoogde doel dient. De dialogen zijn helder verstaanbaar, en muziek wordt in deze reeks amper gebruikt. Het beeld oogt soms en beetje soft, en heel af en toe zien we een compressie-artefact, maar voor een meer dan 10 jaar oude bron mag ook dit vierde seizoen van Keeping Up Appearances best gezien worden. De vertaling is redelijk goed gedaan, gegeven de complexiteit van de woordspelingen, maar de echte puristen volgen deze reeks misschien liever zonder ondertiteling. Meer moet dat niet zijn.

EXTRA'S
Spijtig genoeg blijft ook deze release, net als de vorige drie seizoenen, verstoken van welk bonusmateriaal dan ook.

CONCLUSIE
Warner doet goed zijn best om deze Britse comedy, één van de leukere overigens, op dvd uit te brengen, netjes gesorteerd per seizoen. Liefhebbers weten alvast weer waar ze hun centen aan moeten spenderen. En dat is dus niét aan een Mercedes, een zwembad of plaats voor een pony.


coverStudio: Warner

Regie: Harold Snoad
Met: Patricia Routledge, Clive Swift, David Griffin, Josephine Tewson, Geoffrey Hughes, Judy Cornwell, Mary Millar

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
206 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931970563


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij