:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUIET AMERICAN, THE
QUIET AMERICAN, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-11-05
FILM
Thomas Fowler (Michael Caine) is journalist/correspondent voor The London Times in de Vietnamese hoofdstad Saigon. Hij heeft een vrouw in Londen en sinds twee jaar is Phuong (Do Thi Hai Yen) de maîtresse met wie hij samenwoont. Sinds begin van het jaar heeft hij drie verslagen over de politieke situatie naar zijn werkgever gestuurd en die laat hem weten dat hij zijn post moet verlaten en terugkeren naar het hoofdkantoor in Londen. Ondertussen maakt Fowler kennis met Alden Pyle (Brendan Fraser), een Amerikaan die in de medische hulpverleningssector actief is. Als Pyle de mooie maîtresse van de Brit ontmoet, wordt hij hals over kop op haar verliefd. Het resultaat is een driehoeksverhouding die de relatie tussen de personages op de proef stelt tegen een achtergrond van communistische sabotage en buitenlandse intriges.

The Quiet American naar een boek van de Britse schrijver Graham Greene, stamt uit 1956. In 1958 is het al een keer verfilmd door John L. Mankiewicz (Cleopatra, 1963) die het einde van de film drastisch aanpaste wegens té anti-Amerikaans. De verfilming van regisseur Phillipe Noyce blijft veel dichter bij de tekst en het verhaal van de auteur en laat beter diens kritische benadering van het Amerikaans buitenlands beleid t.o.v. Vietnam in de jaren vijftig aan het daglicht treden. Greene was overigens profetisch wat de afloop betreft: de amateuristische manier van werken en de complete onbekwaamheid van het Amerikaans overheidspersoneel om de politieke situatie in te schatten, leidden tot een confrontatie en een totale ramp voor Vietnamezen én Amerikanen.

Bij de release in de USA was er kritiek op het anti-Amerikaans karakter van de film. Overijverige journalisten hebben geprobeerd om die opmerkingen te weerleggen, maar wie het boek van Graham Greene kent, die weet dat de auteur het niet zo begrepen had op de methodes van de Amerikanen om landen te destabiliseren en met harde hand op te treden onder het mom van een gevaar voor de USA. Greene zag met eigen ogen hoe in Vietnam racisme, uitbuiting, bedrog en omkoping hand in hand gingen met de strijd tegen de oprukkende communisten. Thomas Fowler, de trieste en bij momenten sarcastische hoofdpersoon van boek én film, is de verpersoonlijking van Greene’s eigen betrokkenheid bij de problematiek.

BEELD EN GELUID
De film is goed van beeld, badend in overdadige kleuren die de tropische sfeer van Zuid-Oost-Azië goed weergeven, met hier en daar een sporadisch vuiltje. Het beeld staat in 2.35:1 en is anamorf. Af en toe valt de scherpte tegen als het om details gaat en dat heeft wellicht te maken met de donkere tinten die in nogal wat fragmenten gebruikt wordt (nachtbeelden, donkere kamers). Er zitten een paar spectaculaire ontploffingen in de film en dat is goed nieuws voor 5.1-gebruikers: het geluid komt van ver aangerold via de achterste kanalen en krijgt een mooie verdeling over de ruimte. De muziek die eerder spaarzaam wordt ingezet, volgt hetzelfde traject. De lage tonen zijn voelbaar aanwezig en de hoge tonen van de vrouwenstem weeft een prachtig tapijt door de kamer. Een goede, zij het spaarzame geluidsband.

EXTRA’S
Eerder verscheen een dubbele dvd met een making-of, audiocommentaar, trailer, Sundance-special en de filmversie van J.Mankiewicz. De dvd die Paradiso nu op de markt gooit, is enkelvoudig en bevat alleen de Bioscooptrailer. Mager.

CONCLUSIE
The Quiet American is een spannende en onderhoudende film. De scènes volgen niet altijd vlotjes op elkaar en misschien is een minimum aan historische voorkennis een betere uitvalsbasis bij het bekijken van deze film. Toch staat het verhaal op zichzelf. Enig punt van kritiek is de ingehouden houding van de regisseur bij de uitwerking: het had allemaal wat betrokkener mogen zijn, met meer uitdieping van de karakters van de drie hoofdpersonages en meer aandacht voor de verhouding van de mannen tot Phuong. Van hartstochtelijke of smachtende liefde kan je de beide mannen niet betichten en ook de Vietnamese is vrij koel in haar omgang met de beide minnaars. Het lijkt er een beetje op dat de regisseur vreest dat door te veel uit te diepen het politieke verhaal naar de achtergrond wordt verdrongen. Voor de rest een zeer actuele film: dezelfde problematiek is in Irak aan de orde.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Phillip Noyce
Met: Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Politiek thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968204


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij