:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOUL PLANE
SOUL PLANE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-12-03
FILM
Het Soul Plane gaat van de grond wanneer Nashawn Wade na een genant sanitair incident bij WorldWide Airlines, een absurde schadevergoeding krijgt voor het verlies van z'n hondje. Nashawn vat het plan op een vliegtuigmaatschappij speciaal voor de Afro-Amerikaanse bevolking op te richten. Het fel paarse vliegtuig krijgt een bling-bling transformatie met hydraulische knoppen, meer chroom dan een Harley Davidson, schaars gekleede hostessen en een dansclub. Helaas neemt het personeel onder leiding van z'n neef Muggsy (Method Man) de verkeerde beslissingen. Zo treedt er een wiet-rokende piloot met hoogtevrees (Snoop Dogg) in dienst zonder enige vliegervaring. De security valt in handen van de luidruchtige en handtastelijke Jamiqua en Shaniece. Tot overmaat van ramp belandt een niets-vermoedende blanke familie aan boord omdat hun oorspronkelijke vlucht zogezegd overboekt was. Dat leidt onvermijdelijke tot een boel platte rassenhumor. Totaal onverwacht blijkt ook de ex-vriendin van Nashawn mee te vliegen en hij probeert haar, tussen al de hectische toestanden door, wanhopig terug te winnen.

Onze verwachtingen voor Soul Plane waren enorm laag en ze worden grotendeels ook ingelost. De film is een overduidelijke verwijzing naar Airplane!, maar slaagt er niet in om nog maar in de schaduw ervan te komen. De overdaad aan platte humor, seksuele toespelingen en raciale stereotyperingen wordt vermoeiend naar het einde toe. De film is doorspekt met onsamenhangende grappen en de serieuzere scènes passen helemaal niet in het geheel. Dat gezegd zijnde, zijn er wel occasionele grappen die een glimlach op ons gelaat kunnen toveren en liefhebbers van hip-hop muziek vinden ongetwijfeld hun gading in de dreunende soundtrack.

BEELD EN GELUID
Hoe slecht de film ook mag zijn, MGM biedt in elk geval degelijk technisch werk. De film teert op felle kleuren en die worden heel mooi weergegeven op de 1.85:1 anamorfische beeldtransfer. Ook de donkere nachtscènes en de taferelen in de dansclub komen heel duidelijk op het scherm. Verder valt er ook geen vuiltje te bespeuren op de print en zit het goed op vlak van scherpte, detail en edge enhancement. Nog een belangrijk onderdeel van de film is de beukende soundtrack. Elke vloek of racistische opmerking is duidelijk verstaanbaar en de bass op de rapmuziek geeft je subwoofer het nodige werk. Ook de surrounds worden regelmatig aangesproken en vullen het geheel mooi aan.

EXTRA'S
Voor de liefhebbers is er een redelijk aantal extra's aanwezig. Zo kan je luisteren naar een vrij geinig audiocommentaar van enkele castleden en de regisseur. De making of loont de moeite, maar is helaas een beetje te langdradig (ca. 25 min.). The Upgrade is een korte featurette met interviews over de ervaringen met de regisseur. De muziekclip Survivor Safety Video komt rechtstreeks uit de film. Het gaat om een veiligheidsfilmpje op de tonen van Survivor van Destiny's Child. Om de zaak af te ronden zijn er wat outtakes, een 11-tal verwijderde scènes, een fotogallerij en een trailer.

CONCLUSIE
Gebrek aan creativiteit en platte humor maken van Soul Plane een slechte prent die het bekijken nauwelijks waard is. Ondanks het heel beperkte succes in de bioscoop levert MGM technisch toch een mooie dvd met een indrukwekkende hip-hop soundtrack en een levendige beeldtransfer. Kopen lijkt ons geldverspilling, maar als je houdt van platte onderbroekenhumor, kan je je misschien wel wagen aan een huurbeurt. Een veel sterkere aanrader in het genre is zonder twijfel Airplane!


cover
Studio: MGM

Regie: Jessy Terrero
Met: Tom Arnold, Kevin Hart, Method Man, Snoop Dogg

Film:
2/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626029144


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Making of
• The upgrade
• Outtakes
• Deleted scenes
• Survivor safety video
• Behind the scenes photo gallery
• Audiocommentaar
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij