:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHASING LIBERTY
CHASING LIBERTY
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-02
FILM
Anna Foster (codenaam Liberty) is het enige kind van Amerikaans president James Foster. Jammer genoeg is haar sociale leven nagenoeg onbestaande en hoewel ze er enorm naar verlangt, krijgt ze nauwelijks de kans om van een romantische uitje te genieten. Het lijkt er dan toch van te komen wanneer een klasgenoot haar mee uitneemt naar een restaurant, maar het draait uit op een fiasco en de jongen vlucht weg, helemaal onder de indruk van de omstandigheden. Ondertussen plant de president een topvergadering in Praag en Anna vindt dat het uitgelezen moment om haar vader te tonen dat hij haar kan vertrouwen. Haar goede vriendin, de dochter van een Frans ambassadeur, is een levendige en vooral vrije jongedame en samen besluiten ze naar een concert te gaan gevolgd door een bezoek aan de jaarlijkse Love Parade in Berlijn. De president verzoent zich daar uiteindelijk mee en de afspraak is dat er slechts 2 bodyguards volgen. Buiten haar weten om stuurt hij toch een hele troep geheimagenten op pad om zijn dochter te beschermen, maar wanneer ze dat ziet, slaan de stoppen door. Ze probeert te ontsnappen met de hulp van “fotograaf” Ben Calder. De afspraak was om haar vriendin terug te ontmoeten in een club, maar daar weten de agenten haar terug te lokaliseren. Dat verstevigt het voornemen van Anna om te vluchten. Het draait erop uit dat ze samen met Ben doorheen Europa trekt. Hun reis brengt hen in steden zoals Venetië en Wenen met als einddoel de Love Parade. Wat Anna nog niet weet, is dat Ben eigenlijk zelf een geheimagent is met als opdracht Anna een gecontroleerde vrijheid te gunnen. Anna zelf heeft de indruk dat Ben haar helpt om te breken met de overbeschermende houding van haar vader. Het lot wil natuurlijk niet alleen Anna verliefd wordt tot Ben, maar dat ook Ben zich meer en meer aangetrokken voelt tot Anna. Ondertussen zien we hoe een andere romance zich begint te vormen tussen de twee agenten, Weiss en Morales, die Anna terug moeten opsporen. Zij hebben een haat-liefde verhouding waar duidelijk uit blijkt dat ze beiden willen dat er iets gebeurt, maar geen van beiden de eerste stap wil zetten. Die interactie is best een aangename toevoeging aan het hoofdverhaal.

Het is een vrij typisch kenmerk van romantische komedies dat ze er niet altijd even goed in slagen om de vonk te doen overslaan op het scherm. Mandy Moore en Matthew Good weten deze Roman Holiday wannabe een zekere warmte te geven. Hoewel Mandy Moore niet de volgende Audrey Hepburn is, heeft ze toch een zeemzoeterige charme die aangenaam overkomt. Jemery Piven, bekend van de komische tv-reeks Ellen, en Anabella Sciorra, bekend van The Sopranos, leveren leuke acteerprestaties als geheimagenten terwijl Mark Harmon vrij magertjes optreedt als Amerikaans president. Het moet gezegd dat de film alles behalve origineel uit de hoek komt en perfect de formule voor een melige romantische komedie volgt wat onvermijdelijk leidt tot een voorspelbare verhaallijn.

BEELD EN GELUID
Warner brengt een solide 2.35:1 anamorfische transfer. Het merendeel van de scènes speelt zich af in Europa en die locaties worden mooi in beeld gebracht met een uitstekende cinematografie. De kleuren komen altijd levendig over en zijn goed gebalanceerd. Ook over het zwartniveau valt niet te klagen. Op vlak van detail is de transfer over het algemeen heel scherp met nagenoeg geen film grain. Zoals bij veel moderne transfers is er geen vuiltje te bespeuren. De geluidstrack doet niet onder voor het beeld en klinkt heel natuurlijk zonder enige ongewenste ruis. De dialogen blijven helder en houden stand bij de wat luidere muziek die nu en dan door de speakers gonst. Die muziek is veelvuldig aanwezig gaande van fijne klassieke muziek tot dreunende techno op de Love Parade.

EXTRA’S
Voor de liefhebbers zijn er ook wat extra’s voorzien, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het - overigens niet ondertitelde - pakket vrij bleekjes uitvalt.

Audiocommentaar met Mandy Moore en Matthew Goode. Heb je zin om wat in te dommelen dan is de commentaartrack het perfecte slaapmiddel. Er is een overdaad aan doodse stilte aanwezig en wat er gezegd wordt, beperkt zich to “Ach ja, dat herinner ik me nog” en “Wow, dat was ik helemaal vergeten”.
Passport to Europe. Een aantal reistips van de hoofdrolspelers voor mensen die van plan zijn naar enkele van de toeristische trekpleisters te gaan.
The Roots Concert. Een opname van het nummer The Seed uitgevoerd door The Roots.
Additional scenes. Een aantal weggeknipte en uitgebreide sceènes die achteraf bekeken weinig hadden toegevoegd.
Gag Reel. Het merendeel speelt zich af met Jeremy Piven. Je ziet hoe hij tijdens opnames constant zijn tekst verandert, wat soms leuke momenten oplevert.
Theatrical Trailer.

CONCLUSIE
Chasing Liberty is zo één van die gezapige zondagnamiddag filmpjes die toch een zekere aantrekkingskracht hebben. Je kan genieten van enkele prachtige locaties en een aantal leuke personnages. De plot valt mager uit, maar de hoofdrolspelers stralen toch een zeker charme uit. Ben je op zoek naar een luchtige romcom om gezellig met je geliefde op de sofa te bekijken, dan biedt Chasing Liberty een fijne oplossing. Ook al vind je de film maar niets, dan nog krijg je een kleurrijke tournée doorheen Europa.


cover
Studio: Warner

Regie: Andy Cadiff
Met: Mandy Moore, Matthew Goode, Mark Harmon, Jeremy Piven, Anabella Sciorra

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932314564


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Arabisch, Bulgaars, Roemeens, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Passport to Europe,
• The Roots Concert,
• Additional Scenes,
• Gag Reel,
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij