:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - A CALL TO ARMS
BABYLON 5 - A CALL TO ARMS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-03
SERIE
A Call To Arms speelt zich ongeveer 5 jaar na het einde van de Shadow-oorlog af. President Sheridan (Bruce Boxleitner) is ondertussen van Babylon 5 vertrokken naar Minbar, om er de nieuwe alliantie te leiden. Cpt. Elizabeh Lochley (Tracy Scoggins) voert nu het commando over het enorme ruimtestation, waar het verdacht stil werd na het vertrekken van zowel de president als het vertek van Garibaldi (Jerry Doyle), voormailig hoofd van de veiligheidsdienst op Babylon 5. In de ongeveer 5 jaar dat Sheridan al president is, heeft hij zich op een nieuw project gestort, nl. het ontwikkelen van een nieuw type cruiser. De eerste 2 prototypes, de Victory en de Excalibur, zijn bijna klaar en Sheridan wil ze dan ook graag eens gaan inspecteren. Tijdens de inspectie ontvangt Sheridan een bericht van Delenn. Later blijkt dit bericht helemaal niet van Delenn te komen, maar van de technomage Galen (Peter Woodward). Deze laatste waarschuwt Sheridan dat voormalige onderdanen van de Shadows van plan zijn zich te wreken op de mensen van de Aarde. Sheridan besluit hierop de 2 prototypes te "stelen" om zo te proberen de aarde te redden van de Shadow-Planetkiller, het wapen dat dat Drakh wisten te bemachtigen en we al aan het werk zagen in het 4e seizoen van de serie. De vraag is natuurlijk of Sheridan ook zal slagen in zijn opzet?

Ook A Call To Arms heeft een speelduur van 90 minuten, dus weer meer dan het dubbel van de standaard aflevering van Babylon 5. In tegenstelling tot Thirdspace is deze televisiefilm uit de serie niet te langdradig uitgevallen. Hij blijft daarentegen te allen tijde erg aangenaam om kijken. Dit kan makkelijk verklaard worden door het feit dat deze film min of meer dienst doet als pilootfilm voor de serie Crusade die kort hierna gelanceerd zou worden. Een deel van de cast van A Call To Arms zouden we dan later ook terugvinden in deze serie. Bijkomend is er het feit dat de aarde opnieuw een bedreiging voorgeschoteld krijgt die tot het einde van de hele planeet kan leiden, een opzet die we op grotere schaal al tegenkwamen in Babylon 5 met de hele Shadows-oorlog. A Call To Arms is een mooie aanvulling op het Babylon 5 universum en zeker en vast het bekijken waard voor iedere fan van de serie.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de tv-serie zijn ook hier de CGI fragmenten vrij soft en minder gedetailleerd dan de rest van de transfer. Over die "rest" kunnen we wel positief zijn, zoals steeds zijn de kleuren dik in orde en zijn ook zwartniveaus en schaduwdetail prima. Enige minpuntje dat we nog kunnen opmerken is het aanwezig zijn van ruis, de mate waarin dit aanwezig is varieert wel van scene tot scene. Kwalitatief gezien kan het dus zeker beter, maar gelukkig ook veel slechter. Ook voor A Call To Arms werd de originele Dolby Digital 2.0-track opgewaardeerd tot een 5.1-track. Dialogen zijn mooi uitgecentreerd in de centerspeaker en zijn kraakhelder. Misschien had een iets aggresievere geluidsmix niet misstaan, gezien de vele actie in de ruimte. Wat aanwezig is, is zeker niet slecht, maar er was nog ruimte voor verbetering

EXTRA’S
Net als Thirdspace, wordt ook A Call To Arms voorzien van een inleiding door bedenker J. Michael Straczynski en leden van de cast en crew. Het spoilergehalte is hoog, dus de introductie best niet bekijken voor de film (hoe raar dat ook mag klinken). Naast deze introductie staat er ook nog een audiocommentaar op de schijf, ingesproken door J. Michael Straczynski en regisseur Mike Vejar. Zoals we dat gewoon zijn gaat het om een vrij informatieve track. Tenslotte is er ook nog een korte featurette aanwezig, waarin dieper wordt ingegaan op het vormgeven van de toekomst zoals we die te zien krijgen in Babylon 5.

CONCLUSIE
Babylon 5: A Call To Arms dient als inleiding tot de spin-off serie Crusade, waardoor het tempo en de hoeveelheid nieuwe informatie merkelijk hoger liggen dan bij bv. Thirdspace. Dat maakt van A Call To Arms dan ook een aanrader voor de fans van de serie. Technisch gezien presteert de schijf even goed dan zijn voorgangers in de serie, geen wereldschokkende dingen, maar wel meer dan voldoende.


cover
Studio: Warner

Regie: Mike Vejar
Met: Bruce Boxleitner, Jerry Doyle, Jeff Conaway, Carrie Dobro, Peter Woodward en Tracy Scoggins

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321917399203


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Fins, Zweeds, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Grieks, Turks, Arabisch, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Introductie,
• Audiocommentaar,
• Featurette: Creating the Future

Andere recente releases van deze maatschappij