:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXISTENZ
EXISTENZ
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-01-06
FILM
Als er naast The Fly nog een film van regisseur David Cronenberg bij het grote publiek bekendheid verwierf, dan is het wel eXistenZ. Dit science-fiction drama speelt zich af in de nabije toekomst wanneer mensen videogames spelen die hen in een virtuele wereld plaatst die zo écht lijkt dat fictie en werkelijkheid niet meer te onderscheiden zijn. Mensen zijn uitgerust met een soort bio-poort die een connectie mogelijk maakt tussen een organische spelconsole en de menselijke ruggengraat, zodat alle mogelijke emoties binnen een videospel ook in werkelijkheid kunnen worden ervaren. Alegra Geller (Jennifer Jason Leigh) heeft dit nieuwe revolutionaire spel bedacht en wordt door ontelbare fans op handen gedragen. Wanneer ze haar nieuwste versie door een select proefpubliek laat beta-testen probeert één van de aanwezigen haar te vermoorden. Samen met de jonge marketeer Ted Pikul (Jude Law) slaat ze op de vlucht. Haar spelconsole is echter defect geraakt, en aangezien de enige speelbare versie hierin opgeslagen zit is er maar één mogelijke manier om te weten te komen hoe erg dit defect is, en dat is door zelf het spel te spelen. Wanneer Ted zich laat overhalen om samen met Alegra het spel te spelen vervaagt voor hem de scheiding tussen de virtualiteit en de realiteit.

Dit is het vertrekpunt van eXistenZ, een ingenieuze film waarin niets is wat het lijkt en waarbij de kijker constant in onzekerheid zit over wat nu echt is en wat niet. Door de geniale filosofische visie van regisseur Cronenberg raakt de kijker op een zodanige manier in de film verwikkeld dat het net lijkt of deze zelf deelneemt aan het spel. Suspense, spanning, mysterie en drama; eXistenZ heeft het allemaal. Neem daarnaast nog eens de boeiende acteerprestaties van zowel Jennifer Jason Leigh, Jude Law als Willem Dafoe in een kleine bijrol en je komt al snel uit op een uitstekende filmscore. Niets is wat het lijkt, of toch wel? Het antwoord op die vraag zal je zelf dienen te ontcijferen want Cronenberg kauwt niets voor, maar laat iedere kijker individueel nadenken over datgene wat vertoont wordt. Een erg filosofische film die samen met Spider, Dead Ringers, Videodrome en The Fly zeker tot het beste werk van deze Canadeese regisseur behoort, wat sommigen ook mogen beweren.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld is 4:3 full frame en uiteraard niet anamorfisch. Dit op zich is al erg jammer. Een doodzonde is de beeldkwaliteit. Het lijkt net alsof de film rechtstreeks van een 35mm bioscoopfilm op DVD werd gebrand zonder enige vorm van pre-mastering of ook maar één enkele poging om het beeld wat op te knappen. Dit resulteert in een belabberd beeld vol filmgrain en onvolmaaktheden. Heel de film heeft een veel te donker contrast waardoor ook de kleurverzadiging veel te zwart is. De beeldscherpte is op sommige plekken ook niet om over naar huis te schrijven. Dit is het soort transfer waar een mens grijze haren van krijgt. Met het geluid is het ietsje beter gesteld. Wanneer je op je versterker de Dolby Pro-Logic of de DTS Neo:6 surroundfunctie aanzet beschikt de Dolby Surround 2.0 soundtrack toch nog over een gezonde dosis ruimtelijkheid. Het grote minpunt is dat sommige geluidseffecten en muziekfragmenten redelijk dof klinken wat alweer afbreuk doet aan de totale kijkervaring. Wel is nergens ruis of vervorming hoorbaar. Wetende dat de Amerikaanse release zowel een 1.85:1 anamofisch beeld en een Dolby Digital 5.1 surroundmix heeft, maakt de stemming er niet vrolijker op.

EXTRA’S
Niets, nada, noppes! Door de lage aankoopprijs van deze disc is dit niet echt verwonderlijk.

CONCLUSIE
eXistenZ is een zeer interressante film die zichzelf constant in vraag stelt. Cronenberg regiseert op een voortreffelijke wijze en brengt een science-fiction drama dat zodanig ingenieus in mekaar zit dat je als kijker op geregelde tijdstippen je grijze hersencellen dient te pijnigen. Een tweede kijkbeurt is noodzakelijk om alle details te kunnen doorgronden. Jammer van de slappe beeldkwaliteit en het achterwege blijven van extra’s. Deze release verdient beslist een betere behandeling, maar de film op zich is gelukkig ijzersterk zodat je al de rest door de vingers wil zien om hem toch maar in je DVD-collectie te hebben.


coverStudio: Paradiso

Regie: David Cronenberg
Met: Jude Law, Jennifer Jason Leigh, Willem Dafoe, Ian Holm

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
092 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504938365


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij