:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 3
STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-07
SERIE
Het 3e seizoen van Star Trek Voyager bevat zonder twijfel enkele van de beste afleveringen uit de hele serie. Getuige daarvan is het feit dat Voyager het territorium van de Borg binnendringt, de bemanning komt in contact met een ras van aliens dat nog gevaarlijker is dan de Borg (!), en er is een gastoptreden van George Takei als Cpt. Sulu en Q die de boel nogmaals op stelten komt zetten. Tussen al die belevenissen door is de bemanning van de USS Voyager nog altijd op weg naar huis. Een opdracht die makkelijker klinkt dan ze uiteindelijk is als je weet dat "thuis" voor hen 70.000 lichtjaar verderop in het Alpha Quadrant is. Tegen het einde van het seizoen lopen de spanningen op en leiden tot een groot conflict waabijn de Borg met uitroeing bedreigd worden. Species 8742 blijkt niet assimileerbaar te zijn en is ook niet in z'n nopjes met de pogingen van de Borg om de dimensie van 8472, de zogenaamde fluidic space, binnen te dringen en te veroveren.

Het einde van seizoen 3 legt meteen ook de basis voor de introductie van een nieuw lid van de bemanning in seizoen 4. Maar vooraleer het zover is zal de bemanning eerst moeten proberen om in het begin van seizoen 3 Voyager weer in handen te krijgen. Aan het einde van het 2e seizoen is het schip namelijk gekaapt door de Kazon onder leiding van Seska. Enige hoop voor de bemanning zijn de dokter en Ensign Suder die nog aan boord van het schip zijn als de rest van de bemanning onverbiddelijk wordt achtergelaten op een onherbergzame planeet.

AFLEVERINGEN
Basics - Part 2
Terwijl de bemanning vecht om te overleven op een onherbergzame planeet, vechten de Dokter en Ensign Suder tegen de Kazon die Voyager hebben overgenomen.

Flashback
Tuvok krijgt een onderdrukte herinnering die gelinkt is aan zijn eerste Starfleetmissie onder commando van de beroemde Captain Sulu.

The Chute
Omdat ze veroordeeld zijn voor een misdrijf dat ze niet hebben begaan, zullen Harry Kim en Tom Paris de rest van hun leven moeten doorbrengen in een gevangenis die eerder lijkt op de hel.

The Swarm
Terwijl de Voyagerbemanning vecht met een zwerm buitenaardse schepen, probeert Kes de afbraak van de geheugencircuits van de Dokter te stoppen.

False Profits
De Voyager bemanning probeert het volk van de planeet Takar te bevrijden van twee Ferengi-oplichters die zich voordoen als goden.

Remember
Torres wordt gekweld door nachtmerries; ze herbeleefd steeds het leven van een andere vrouw.

Sacred Ground
Om Kes' leven te redden moet Janeway haar eigen spirituele geloof opzij zetten om geheime rituelen van een buitenaardse geestelijke orde te ondergaan.

Future's End - Part 1
De Voyagerbemanning bezoekt het Los Angeles van de 20e eeuw om een tijdschip ervan te weerhouden het zonnestelsel uit de 29e eeuw te vernietigen.

Future's End - Part 2
De bemanning houdt een race tegen de tijd om een computermagnaat uit de 20e eeuw te stoppen voor hij een ramp veroorzaakt in de 29e eeuw.

Warlord
Kes' lichaam wordt overgenomen door een meedogenloze tiran die vastbesloten is de controle over zijn planeet terug te winnen.

The Q And The Grey
Janeway is verbaasd als Q haar vraagt de moeder van zijn kind te worden en haar tot overmaat van ramp betrekt in een burgeroorlog in het Q Continuüm.

Macrocosm
Als Janeway en Neelix terugkomen van een handelsmissie met de Tak Tak, zijn ze onaangenaam verrast als ze zien dat Voyager stuurloos in de ruimte zweeft.

Fair Trade
De pogingen van Neelix om de bemanning bij te staan draaien eropuit dat hij betrokken wordt bij een gevaarlijke drugshandel.

Alter Ego
Een holodekpersonage is geobsedeerd door Tuvok en dreigt ermee Voyager te vernietigen.

Coda
Janeway bevindt zich in een mysterieuze tijdslus waarin een serie gebeurtenissen steeds weer tot haar dood leiden.

Blood Fever
Torres gaat samen met Paris en Neelix op zoek naar het galicite waarvoor ze rotsen moeten beklimmen. Torres is gestresst en gehaast en als Neelix een val maakt wordt ze bovendien ook nog agressief.

Unity
Chakotay raakt betrokken bij een groep mensen die is weten te ontsnappen aan de Borg.

The Darkling
Als de Dokter verschillende nieuwe subroutines aan zijn programma toevoegt, blijkt hij er enkele gewelddadige persoonlijkheidstrekjes bij te hebben.

Rise
De Voyagerbemanning helpt de bewoners van een planeet die gebombardeerd wordt door vernietigende astroïden.

Favorite Son
Kim is ervan overtuigd dat hij een bewoner van Teresia is, een planeet die voornamelijk bewoond wordt door vrouwen.

Before And After
Kes is volkomen van slag als zij steeds verder terugspringt in de tijd.

Real Life
Terwijl Paris een gewaagde shuttlevlucht maakt tijdens een energiestorm, beleeft de Dokter de vreugde en zorgen van het familieleven.

Distant Origin
Een professor van het Vothvolk kidnapt Chakotay om zijn controversiële theorie over de oorsprong van zijn volk te bewijzen.

Worst Case Scenario
Een holoroman over een Maquismuiterij wordt angstig levensecht als een holografische Seska in beeld komt.

Displaced
Voyager wordt door een buitenaards ras overgenomen en de bemanning overgeplaatst naar een spreekwoordelijke vergulde kooi.

Scorpion - Part 1
Omdat ze geconfronteerd wordt met een vijand die gevaarlijker is dan de Borg, sluit Janeway een verbond met de Duivel.

BEELD EN GELUID
Kwalitatief is de beeldtransfer bijna identiek aan die van voorgaande seizoenen. Zowel contrast als kleurenverzadiging zijn dus optimaal, wat met de vele exotische locaties natuurlijk een voordeel is. Ruis is nog steeds in beperkte mate aanwezig, maar is nauwelijks storend. Van tijd tot tijd komt het geheel een beetje soft over en lijken iets meer scherpte en detail geen overbodige luxe. Gelukkig beperkt dit euvel zich tot korte scenes en is het geen algemeen voorkomend manco. Qua geluid blijft de kwaliteit van het 2e seizoen behouden. Dat wil zeggen een kwalitatief goede Dolby Digital 5.1-track die vrij goed gebruik maakt van alle kanalen. De 5.1-track heeft zonder twijfel een meerwaarde op de originele Dolby Surroundtrack. Net als bij andere Star Trek-releases is de geluidstrack vrij van beschadigingen en ruis met heldere dialogen die mooi uit de centerspeaker komen.

EXTRA’S
Sommige extra's keren op iedere set terug, zo vinden we op het 7de schijfe een nieuw deel uit de Braving the Unknown-serie waarin teruggeblikt wordt op het 3e seizoen van de serie door leden van cast en crew. Daarnaast ook 2 nieuwe Voyager Time Capsule-featurettes waarin zowel Neelix als Kes belicht worden. Ten slotte krijgen ook Red Alert: Amazing Visual Effects en Real Science with André Bormanis een vervolg op dvd 7. Daarin wordt respectievelijk naar de special effects en de wetenschappelijke kant van de serie gekeken. Dit alles gebeurt aan de hand van interviews en fragmenten uit verscheidene afleveringen. Voor Flashback to "Flashback" is George Takei geinterviewd over z'n rol in de aflevering. Het leuke eraan is dat de aflevering verbonden is aan Star Trek VI: The Undiscovered Country. In Creating the Voyager Crew, een extra exclusief voor regio 2, gaat Michael Piller dieper in op elk van de personages waarmee we in de serie te maken krijgen. Hij begint (vanzelfsprekend) met Cpt. Janeway en eindigt met de Dokter. Onder 30th Anniversary Moments zijn een aantal korte interviews terug te vinden die zijn afgenomen van tal van Star Trek-acteurs en genodigden op de viering in de Paramount Studios t.g.v. 30 jaar Star Trek. Ten slotte staat op het 7e schijfje ook nog een Photo Gallery en een aantal trailers voor o.a. The Next Generation en Deep Space Nine op dvd en de attractie Borg Invasion 4D.

CONCLUSIE
Seizoen 3 bevat zonder twijfel enkele van de betere afleveringen uit de hele serie en komt  ook over als een erg sterk seizoen. Zowel beeld- als geluidtransfer zijn weer goed tot erg goed en er is een mooie hoeveelheid extra's voorzien. Star Trek- en sciencefictionfans zullen niet teleurgesteld zijn.


coverStudio: Paramount

Regie: Winrich Kolbe, David Livingston, Les Landau, Alexander Singer, Cliff Bole, Robert Duncan McNeill, Alexander Singer, Jesús Salvador Treviño, Robert Picardo, Nancy Malone, Andrew Robinson, Robert Scheerer, Marvin V. Rush, Allan Kroeker, Anson Williams
Met: Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Jennifer Lien, Robert Duncan McNeill, Ethan Philips, Robert Picardo, Tim Russ en Garrett Wang

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
6

Speelduur:
1144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865500224


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Braving the Unknown: Season 3
• Voyager Time Capsule: Neelix
• Voyager Time Capsule: Kes
• Flashback to "Flashback"
• Red Alert! Amazing Visual Effects
• Real Science with André Bormanis
• Photo Gallery
• Creating the Voyager Crew
• 30th Anniversary Moments
• Borg Invasion 4D
• DS9 & TNG DVD Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij