:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CULT NIGHT BOX
CULT NIGHT BOX
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-01-11
ACHTERGROND
Enkele jaren geleden kwam de sympathieke filmfreak annex regisseur Jan Verheyen (Team Spirit, Alias) op de proppen met Filmnight Special. In dit wekelijkse tv-programma stoft de man met de bril een obscure film af en voorziet deze dan van de nodige informatie. Dankzij zijn dikwijls ludieke aanpak en diens grenzeloze passie voor de obscure cinema (wat ook al resulteerde in De Nacht Van De Wansmaak) groeit Filmnight Special uit tot een waar succesnummer, wat verzilverd werd met de release van de luxueuze Filmnight Special Box. Onder de aanhangers van cult/pulp en horror werd het programma een begrip. Toch dacht men blijkbaar dat het programma aan vernieuwing toe was! Filmnight Special doopte men om tot Cult Night en ook de set kreeg een nieuw likje verf. Gelukkig bleef de format onaangepast en is het elke week weer uitkijken naar welke prent uit de vergeetput getrokken wordt.

FILM
Bridge komt nu met een box op de proppen van het populaire Kanaal 2-programma. Deze set bevat drie monsterfilms (ofte "creature features") die ook al eerder los werden uitgebracht:

Python
Een genetisch gemanipuleerde python die ontsnapt is uit een gecrasht militair vliegtuig zaait dood en verderf in een idyllisch Amerikaans stadje...

Python van debuterend regisseur Clabaugh start als een amusante B-monstermovie, maar sleept tegen het einde serieus aan en verzand in een amateuristische Anaconda-wannabe. Het wordt tegen de finale ook pijnlijk duidelijk hoe klein het budget was voor de visuele effecten! De cast bevat enkele bekende genregezichten zoals Robert Englund, Casper Van Dien, William Zabka, Sean Whalen, Wil Weathon en Ed Lauter (let zeker ook op de leuke tongue-in-cheek cameo van de rondborstige bimbo Jenny McCarthy!). Maar dat weerhoudt bijna niemand ervan dat er een potje afgrijselijk geacteerd wordt. In 2002 volgde er een sequel.

Spiders
Enkele jonge, avontuurlijke reporters van een universiteitskrantje komen terecht op een geheim legerhoofdkwartier. Daar ontdekken ze dat een experiment spectaculair uit de hand is gelopen. Een spin is aan bood van een spaceshuttle geïnjecteerd met buitenaards DNA en wist te ontsnappen. Met als gevolg een spoor van bloed en lijken…

Spiders van Gary Jones (Mosquito, Crocodile 2) heeft zo zijn onlogischheden en plotholes, maar is dankzij de degelijke special make-upeffecten van KNB Effects Group (Evil Dead II, Kill Bill) en de (over)enthousiaste cast een aangename B-film. De computereffecten zijn dan weer behoorlijk doorzichtig, maar ondanks dit euvel is de Godzilla-achtige finale om van te smullen! In 2001 breide bekend B-regisseur Sam Firstenberg (American Ninja, The Delta Force 3: The Killing Game) een vervolg aan Spiders met Spiders II: Breeding Ground.

Blood Surf
Enkele jonge, excentrieke filmmakers reizen naar Australië om opnames te maken van "Bloodsurfing", de nieuwste extreme sport. Deze 'sport' houd in dat er gesurft wordt tussen de haaien. Maar algauw ontdekt de uitgelaten bende dat haaien het minste is van hun zorgen! In het water huist namelijk nog iets dat vele malen bloeddorstiger is...

Blood Surf ofte Krocodylus is een met clichés doorzeefde Jaws rip-off van regisseur James D.R. Hickox (Children Of The Corn III, Sabretooth). Het geleverde acteerwerk is tenenkrommend en ook de speciale effecten zijn weinig soeps. We waren dan ook behoorlijk verbijsterd toen we ontdekten dat FX-expert John Carl Buechler (Friday The 13th Part 7, Indiana Jones and the Last Crusade) verantwoordelijk was voor het plastieken creatuur! Alsof dit alles nog niet genoeg is vond de regisseur er niets beter op om dit misbaksel te overgieten met een totaal van de pot gerukte 'surf'-soundtrack. We gaan nog liever een gebruikte autoband uitlikken, dan nogmaals dit gedrocht van een film te moeten ondergaan. U bent gewaarschuwd!

BEELD EN GELUID
Python is net als de twee andere films een straight-to-video productie, maar is de enige die effectief in het 1.33:1-formaat op dvd is gezet. Het beeld oogt door de aanwezigheid van redelijk wat filmgrain behoorlijk soft. Het beeld is voldoende proper en de kleuren ogen helder en natuurlijk. Een dvd-5 was duidelijk niet voldoende, want het geheel is regelmatig bezaaid met lelijke digitale compressiefouten. Ook hebben we nog wat edge-enhancement kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt redelijk levendig, met zuivere en goed verstaanbare dialogen. Op 00:01:47 bevat de track wel een kleine uitschuiver in de vorm van enkele valse noten.

Spiders staat in het 1.85:1-formaat op dvd en is daarbovenop anamorfisch uitgevoerd. Dit komt de beeldscherpte uiteraard ten goede! De aanwezige kleuren ogen levendig en natuurlijk. Het detail voldoet, maar in de donkerste shots is het soms moeilijk uit te maken wat er soms allemaal aan de hand is. Er komen enkele zeer dramatische compressiefouten voorbij en we hebben ook wat filmgrain opgemerkt. Tenslotte zijn er minieme vuiltjes en beschadigingen aanwezig. Qua geluid heb je de keuze tussen een Engelse Dolby Digital 2.0 én een 5.1-track. We besluiten ons oor eens grondig te luisteren te leggen aan de 5.1-variant. Deze gaat in de eerste seconden al onderuit wanneer de voorste luidsprekers vreemde elektronische geluiden beginnen te produceren bij het "Nu Image"-logo. Deze horen hier duidelijk niet thuis en bij de Engelse 2.0-track zijn deze gelukkig dan ook niet aanwezig. De 5.1-track klinkt misschien nét iets voller, maar het verschil is werkelijk marginaal.

Ook Blood Surf staat in anamorfisch 1.85:1 op dvd. Het beeld heeft een goede scherpte, met heldere en realistische kleuren. De gebruikte print is proper, met af en toe een verdwaald vuiltje. Er is wat filmgrain aanwezig en we hebben wat digitale compressiefoutjes bemerkt. De Engelse Dolby Digital 2.0 klinkt erg degelijk, waarbij de muziek en geluidseffecten een ruimtelijk beeld creëren. De subwoofer draagt bij voor de nodige punch. De dialogen klinken op hun beurt zuiver en zijn steeds verstaanbaar. Storende geluidsoneffenheden hebben we niet direct bemerkt.

EXTRA’S
Op de vorige dvd-projecten van Jan Verheyen (respectievelijk The Very Best of Nacht van de Wansmaak en de Filmnight Special Box) was best leuk bonusmateriaal te vinden. Deze door Bridge Pictures en Kanaal 2 uitgebrachte Cult Night Box bevat echter enkel de platte extra's van de losse titels, die hier in een fraai getekende kartonnen hoes zijn geschoven. Zo bevat de dvd van Python de trailer van de film, een 16 'production stills' tellende fotogalerij en enkele pagina’s met niet al te nauwkeurige bio-/filmografieën van acteurs Casper Van Dien en Sean Whalen. Op het blinkende schijfje van Blood Surf treffen we de trailer aan en een miezerige fotogalerij met 9 afbeeldingen uit de film. Op Spiders is al helemaal niets meer aanwezig! Een gemiste kans, want de ludieke inleidingen van Jan Verheyen voor de films in kwestie (hoewel Python het programma niet gehaald heeft) mochten best aan dit pakket zijn toegevoegd.

CONCLUSIE
Wie voor een zacht prijsje enkele 'creature features' in huis wil halen is deze Cult Night Box een must, maar wie op zoek is naar écht kwalitatieve monsterfilms raden we eerder de briljante Gamera-trilogie aan. De technische kwaliteiten van deze Cult Night Box voldoen.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Richard Clabaugh, Gary Jones, James D.R. Hickox
Met: Robert Englund, William Zabka, Wil Wheaton, Sean Whalen, Lana Parrilla, Jonathan Breck, Dax Miller, Joel West, Kate Fischer, Matt Borlenghi

Film:
5,5 - 6,5 - 1,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5 - 6 - 7/10

Beeld:
4,5 - 6 - 7/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983474802


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Fotogalerijen
• Bio- & filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij