:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CUL-DE-SAC
CUL-DE-SAC
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-01-25
Nota: Deze film maakt deel uit van de Roman Polanski box uitgegeven door A-Film. Deze box bevat de titels Repulsion, 7 Shorts, Knife In The Water, Bitter Moon, Tess, Cul-De-Sac, What?, The Pianist. Die allen een aparte recensie krijgen op deze site.

FILM
De wat oudere en ietwat perverse George (Donald Pleasence) is getrouwd met de jonge, sexy Teresa (Françoise Dorléac). Hun rustige leventje, in een gezellig afgelegen huisje dichtbij zee, wordt wreed verstoord door twee gewonde gansters die hun huis binnenvallen en hen vervolgens gijzelen. Teresa dwingt haar man om eindelijk eens actie te ondernemen, maar de gangsters (Lionel Stander en Jack MacGowran) blijken nogal vreemde, excentrieke vogels waar geen touw aan vast te knopen valt.

Volgens verschillende bronnen heeft Polanski een persoonlijke voorkeur voor deze film uit zijn oeuvre. Ook wij vinden Cul-De-Sac best een interessante prent. Het is verre van het magnum opus van de regisseur (dat moet ongetwijfeld wel The Pianist zijn), maar toch zitten er voldoende boeiende elementen in om gedurende de hele speelduur te blijven boeien. De meer dan de helft van de acteurs spelen erg excentrieke rollen, met Donald Pleasence aan kop. Zeg nu zelf: in welke andere film zag je ooit een mannelijke hoofdrolspeler met een ballerinajurk aan, overdreven veel oogschaduw en lipstick, wild in het rond springen wanneer hij door een gewonde gangster gegijzeld wordt? Cul-De-Sac is zo’n film. Een aaneenschakeling van vreemde pesterijen die uitmonden in een doodlopend straatje. Tot op het moment dat de bom barst! Aanrader voor al wie van onconventionele cinema houdt.

BEELD EN GELUID
Het beeld schittert in de oorspronkelijke anamorfische 1.85:1 aspect ratio. Nooit eerder kon je deze film bekijken met een dergelijke beeldkwaliteit. Het zwart/wit beeld oogt scherp en bevat een minimum aan grain en vuiltjes. Het contrastniveau is zeer degelijk en nergens waren er compressiefoutjes te bespeuren. Een zeer lovenswaardige transfer voor een film van dergelijke leeftijd. Het geluid is de originele Dolby Digital 1.0 mono-track. Deze voldoet prima aan de eisen die kunnen worden gesteld. Alles weerklinkt mooi door de center speaker. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en er is een minimum aan ruis waar te nemen. De UK release kreeg een hermixte soundtrack in surround, maar de vraag is of die echt veel meerwaarde biedt. De mono-track voldoet immers prima.

EXTRA’S
Enkel de bioscooptrailer. Meer extra’s, zoals een documentaire en DTS geluid, zal je op de regio 2 (UK) Anchor Bay versie dienen te gaan zoeken.

CONCLUSIE
Deze film vat zowat al het eerdere werk van Polanski samen in één geheel. Thriller-elementen, drama, machtspelletjes, surrealisme en slapstick zijn allen aanwezig in Cul-De-Sac. Het enige minpuntje is misschien dat je echt wel een Polanski-liefhebber dient te zijn om veel te hebben aan deze prent.


cover
Studio: A-Film

Regie: Roman Polanski
Met: Donald Pleasence, Françoise Dorléac, Lionel Stander

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777049785


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij