:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O.C., THE - SEIZOEN 1
O.C., THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-02-16


SERIE
Tienerdrama’s met een kijk op het leven van de rich and famous lijken op het eerste zicht triviaal en weinigomvattend, maar om één of andere reden blijken ze toch het nodige succes te hebben. Kijk maar naar een serie als Beverly Hills 90210 die destijds op een behoorlijke aanhang kon rekenen hoewel velen het gewoon niet toegeven. Vanwaar dat succes als het merendeel van de mensen zulke serie als iets inhoudsloos bestempelt? Misschien is het een soort van ontsnapping aan de eigen problemen. The O.C. -O.C. staat voor Orange County en dat staat in Californië zo’n beetje bekend als het nieuwe Beverly Hills- lijkt niet veel meer te kunnen bieden dan de voorgangers. Zo deden de reclamefilmpjes eerder denken aan een zoveelste tienerdrama waarbij je als buitenstaander een kijk krijgt op het luxueuze leventje van een bende verwende kindjes die niet beseffen hoe goed ze het wel hebben. Feit is dat bij de start van het eerste seizoen de reeks veel lof kreeg toegezwaaid. Velen noemden het genietbaar “ontsnappings”entertainment met een goed geschreven script. Persoonlijk ben ik een liefhebber van het genre en verslond ik reeksen als Beverly Hills 90210 en Dawson’s Creek in een mum van tijd en met het medium dvd gaat dat alleen maar sneller, maar ik begrijp best dat mensen er een andere kijk op hebben.

Het personnage van Seth (Adam Brody) vormt de sleutelfiguur doorheen de reeks. Hij is de zoon van Sandy (Peter Gallagher) en Kirsten Cohen (Kelly Rowan. Sandy is een idealistische openbare aanklager en Kirsten werkt voor haar vader, de rijkste man van de stad. Sandy krijgt een zaak toegewezen van de 15-jarige Ryan Atwood (Benjamin McKenzie), die in de gevangenis belandt na diefstal van een auto samen met z’n broer. Sandy herkent zichzelf in de jongen en besluit hem thuis te laten logeren. Die barmhartige daad zorgt voor de nodige commotie in de vrij gesloten gemeenschap van Newport Beach. Voor Ryan opent er een nieuwe wereld en hij schept al snel een band met Seth. De zaadjes voor het verdere vervolg van het verhaal worden al snel geplant. Ryan ontmoet het buurmeisje Marissa Cooper, die worstelt met depressie, een drankprobleem en haar obsessieve moeder Julie (Melinda Clarke) en haar vader Jimmy (Tate Donovan) die met zware geldproblemen zit. Seth hunkert naar Summer, een op het eerste zicht oppervlakkige bitch die Seth enkel ziet staan als ze een gunst nodig heeft. Ryan komt al snel in botsing met Marissa’s vriendje Luke (Chris Carmack).Zoals je ziet levert de verhaallijn weinig verrassingen en bijgevolg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het eerste seizoen bevat 27 afleveringen waar de meeste andere series zich beperken tot een 22-tal afleveringen. Dat uitgebreide eerste seizoen zorgt ervoor dat er nu en dan niet voldoende materiaal beschikbaar is. Met momenten begeeft men zich wat te veel op het 90210-territorium en de aan-en-af relatie tussen Ryan en Marissa heeft een redelijk hoog Dawson-Joey. Halverwege het seizoen komt de schrijver aandraven met een nieuwe personnage in de vorm van Oliver Trask die voor de nodige spanningen tussen Ryan en Marissa moet zorgen. Wie had dat nu kunnen verwachten? Tussen al het melodrama door zorgen de volwassen personnages, voornamelijk Sandy en Kirsten, voor een balans in het tienergebeuren.

De uitgebreide cast brengt het risico met zich mee dat er zwakke punten naar voor treden en dat is bij The O.C. niet anders. Zo heb je bijvoorbeeld het geval Mischa Barton in de belangrijke rol van Marissa Cooper. Zij is duidelijk niet in staat zo’n belangrijke rol te dragen en zorgt ervoor dat haar personnage inhoudsloos en saai overkomt wat helemaal niet de bedoeling is van het script. Voor de rest heeft men de rollen vrij goed gecast. Benjamin McKenzie lijkt aanvankelijk wat ruwe kantjes te hebben, maar weet vrij snel z'n draai te vinden in de rol van Ryan. Hier en daar noemt men hem wel eens de jongere Russell Crowe en als je hem in bepaalde shots ziet, heeft hij er inderdaad wat van weg. Vooral Adam Brody steelt de show als de onzekere, snel-pratende Seth met het brandende verlangen naar Summer. Peter Gallagher en Kelly Rowan zorgen voor een gepaste ondersteuning als Sandy en Kirsten Cohen, terwijl Melinda Clarke het duidelijk naar haar zin heeft in de rol van plaatselijke roddeltante. Tate Donovan, in de rol van Jimmy Cooper, heeft met The O.C. zowat z'n eerste echte succes-serie te pakken en levert een aardige vertolking van de bezorgde vader die zijn gezin niets kan weigeren, maar daardoor in de problemen raakt.

AFLEVERINGEN
1. Pilot
In de pilootaflevering maken we kennis met Ryan Atwood, een tienerjongen uit Chino (Californië). We zien hoe hij samen met z’n broer Trey een auto steelt om vervolgens, na een wel heel korte joyride, door de politie bij de kraag gevat te worden. Het ziet er niet zo best uit voor de jongen: z’n broer wordt veroordeeld tot celstraf en z’n moeder zet hem zonder pardon aan de deur. Gelukkig is er openbare klager Sandy Cohen die, tegen de wil van z’n vrouw Kirsten, Ryan onder z’n hoede neemt en bij hem thuis laat logeren. Er opent een nieuwe wereld voor Ryan. Al snel ontmoet hij het buurmeisje Marissa en krijgt hij een uitnodiging voor een feestje. Op die fuif botst Ryan op tegen Marissas vriendje Luke: “Welcome to the O.C., Bitch!”.

2. The Model Home
Kirsten haar besluit staat vast: na de vechtpartij kan Ryan niet langer bij hen blijven. Hij heeft een te negatieve invloed op Seth. Sandy geeft echter aan dat er waarschijnlijk geen pleeggezin te vinden zal zijn en dat Ryan in een groesphuis zal moeten blijven tot z’n achtiende. Ryan ziet geen andere oplossing dan weg te lopen, maar hij wordt betrapt door Seth, die een beter idee heeft. Ryan kan in één van Kirstens onafgewerkte modelwoningen verblijven. Toeval wil dat Marissa bij het plan betrokken raakt. Hun plan loopt echter niet op wieltjes. Jimmy’s zaken lopen uit de hand en hij doet beroep op Kirstens hulp.

3. The Gamble
Ryan en Luke zijn in de jeugdgevangenis beland na hun aanvaring in de vorige aflevering. Sandy laat Ryan weten dat hij niet kan vrijgelaten worden omdat hij geen voogd heeft, maar hij verzekert Ryan dat alles in orde zal komen. Seth zit thuis onder huisarrest en kan er maar niet bij dat Ryan niet gewoon bij hen kan komen wonen. Samen met Kirsten bezoekt hij Ryan en daar neemt Kirsten snel de beslissing dat Ryan toch bij hen kan logeren. Sandy is ondertussen op zoek naar Ryans moeder en met de hulp van een privé-detective vindt hij haar terug. Wanneer Ryan haar ziet, zit hij met gemengde gevoelens. Hij houdt enorm veel van haar, maar kan niet begrijpen hoe ze hem zo in de steek kon laten.

4. The Debut
Iedereen is in de ban van Cotillion, het jaarlijkse introductiebal waar de meest gevestigde jonge dames hun intrede doen in de gemeenschap. De voorbereidingen lopen echter niet op wieltjes en op een feestje komt het weer tot een botsing tussen de ego’s van Ryan en Luke. Terwijl de anderen druk ruzie maken, klikt het goed tussen Seth en de guitige Anna, een meisje dat hij tijdens de repetitie ontmoette. Ondertussen ontrafelen de problemen van Jimmy zich en een confrontatie kan niet langer uitblijven. U dacht toch niet dat het bal rustig zou verlopen?5. The Outsider
Ryan weet een baantje te versieren bij de Crab Shack, een plaatselijk visrestaurantje. Daar ontmoet hij Donnie, een jongen met een vergelijkbare achtergrond. Seth gaat in op een uitnodiging voor een feestje van Donnie. Ryan ziet dat niet goed aflopen en gaat tegen zijn wil mee. Ze druipen al snel af met een gevandaliseerde wagen. Ondertussen probeert Sandy om Jimmy te helpen zijn zaken terug op orde te krijgen, maar dat zal niet makkelijk zijn want Julie overweegt een scheiding. Na het feestje bij Donnie, nodigt Seth hem uit voor een feestje bij Holly Fischer. Dat had hij beter niet gedaan, want het zaakje ontaart al snel.

6. The Girlfriend
Kirstens vader Caleb Nichol komt op bezoek met z’n nieuwe aantrekkelijke vriendin Gabrielle die behoorlijk onthullend voor de dag komt. Luke smeekt Marissa om een tweede kans, want hij wil terug bij haar zijn. Gabrielle blijkt een ongewone belangstelling te tonen voor Ryan en probeert hem zowaar te verleiden. Met de aanwezigheid van een rijk man als Caleb Nichol ruikt Julie Cooper geld, veel geld. Ze laat Caleb weten dat ze gaat scheiden. Daarop nodigt Caleb haar uit voor een etentje. Marissa betrapt Ryan en Gabrielle op bed en als antwoord daarop neemt ze Luke met haar mee. Die laat dat maar al te graag gebeuren.

7. The Escape
Onze vrienden plannen een reisje naar Tijuana (Mexico). Marissa wil thuis blijven om haar vader te steunen, maar die staat erop dat ze meegaat zodat hij ongemerkt kan verhuizen. Sandy krijgt van een vroegere vriendin een job bij een advocatenbureau aangeboden. Hij staat er aanvankelijk weigerachtig tegenover omdat hij gewend is voor de underdog te werken. Luke raakt in de verleiding van Holly, een “vriendin” van de meisjes. Onderweg naar Tijuana strandt de groep door een auto-ongeval in een vunzig hotel waar Marissa het slechte nieuws van haar vader te horen krijgt. Wanneer ze Luke met Holly betrapt in een discotheek raakt ze het noorden kwijt.

8. The Rescue
Het nieuwe schooljaar gaat van start, maar iedereen is meer bekommerd om Marissa. Julie schuift de schuld naar Ryan en verbiedt hem Marissa op te zoeken. Daarnaast zal Julie haar man voor de rechter dagen om volledige voogdij over hun kinderen te krijgen. Sandy gaat van start in z’n nieuwe job waar hij plots te maken krijgt met de grillen van rijkelui. Ryan ontmoet de schooldirectrice en moet een test afleggen om toegelaten te worden. Die test loopt mis omdat Marissa ondertussen bij haar positieven is gekomen en wil ontsnappen aan de druk van haar moeder.

9. The Heights
De eerste schooldag en Marissa ziet er zwaar tegen op. De roddelmolen over haar inzinking draait immers op volle toeren. Anna keert terug van haar zeiltrip naar Tahiti en Seth doet beroep op haar hulp voor zijn relatie met Summer die niet vlot loopt. Sandy krijgt een grote zaak toegewezen die voor de nodige wrijving tussen hem en Kirtsen leidt. Ryan sluit zich op aandringen van Sandy aan bij het voetbalteam waar hij de eerste dag letterlijk een botsing heeft met aanvoerder Luke. Naar het einde toe worden de romantische plooien netjes glad gestreken en ontstaat er een onvermijdelijke romance tussen Seth en Anna.

10. The Perfect Couple
Ryan en Marissa lijken verlost van al hun zorgen en maken eindelijk hun eerste officiële afspraakje. Julie Cooper wil de schijn ophouden en met het hele gezin, Jimmy incluis, een herintrede in de gemeenschap doen. De aanstaande benefietavond lijkt de ideale gelegenheid. Ze houdt er echter nog een tweede agenda op na, met name Caleb Nichol, en ze wordt daarop betrapt door Ryan. Die probeert zijn mond te houden, maar geeft uiteindelijk toe. Sandy weet te weerstaan aan Rachels verleiding en haast zich naar het feest. Niets dan tandpasta-glimlachjes op het benefiet tot Marissa roet in het eten van Julie gooit.

11. The Homecoming
Thanksgiving staat voor de deur en de Cohens plannen een groot feest. Kirsten wil van de gelegenheid gebruik maken om te tonen dat ze echt zelf kan koken. Anna vervoegt het gezelschap. Ryan krijgt plots een telefoontje uit de gevangenis van z’n broer Trey. Die wil dat Ryan een klusje voor hem klaart om z’n schulden af te lossen. Marissa wil Ryan kost wat kost vergezellen en dat blijkt zo’n slecht idee nog niet. Ondertussen proberen het Cohen-echtpaar Jimmy en Rachel te koppelen, maar hun pogingen worden al snel doorzien en lopen af op een sisser. Tijdens hun avontuur in Chino belanden Ryan en Marissa bij Theresa, Ryans ex-vriendin.

12. The Secret
Na de niet zo flatterende Thanksgiving willen Seth en Kirsten zich liever niet onder de mensen begeven. Op school krijgen vechtersbaasjes Ryan en Luke een project toegewezen. Sandy laat Jimmy weten dat hij gevangenisstraf kan ontlopen door zijn schulden voor nieuwjaar af te lossen. Dat betekent dat Jimmy z’n huis moet verkopen. Anna en Summer spannen samen tegen Seth. Na school belandt Ryan bij Luke en stelt daar tot zijn verbazing een vrolijke gezinssituatie vast. De 2 jongens lijken wat naar mekaar te groeien en doen ’s avonds een onthutsende vaststelling op het werk van Lukes vader. Ondertussen gaat Julie haar gangen met Caleb.

13. The Best Chrismukkah Ever
Seth is in opperbeste stemming, want de feestdagen komen er aan. Hij wil Ryan ook in feeststemming krijgen, maar die is al dat feestgedruis niet gewend. De rechtzaak van Sandy tegen Caleb gooit echter roet in het eten. Geen aflevering zonder feest en ook nu loopt het een en ander mis. Marissa wil de zaak wat opvrolijken met een slokje, maar dat loopt al snel uit de hand. Ryan geeft aan dat therapie misschien nog niet zo’n slecht idee is. Met de hulp van Kirsten kan Sandy Caleb verslaan en dat zorgt voor de nodige spanning tussen vader en dochter. Anna en Summer proberen elk op hun eigen manier om Seth voor zich te winnen.14. The Countdown
Ryan en Marissa besluiten het rustig aan te doen met oudejaarsavond. Plotseling wandelt Kirstens zus Hailey binnen wat de volgende morgen voor de nodige discussie zorgt. Hailey was namelijk 2 jaar uit beeld verdwenen. Marissa maakt bij de therapeut kennis met Oliver die haar uitnodigt voor een feest. Onderweg naar hun feest vragen Kirsten en Sandy zich af of hun huwelijk in een sleur zit. Zij beseffen ondertussen niet dat ze op weg zijn naar een swingersbijeenkomst. Hailey organiseert thuis een knalfuif en Ryan en Seth kijken met lede ogen toe hoe het huis de vernieling in gaat. Uiteindelijk besluit Ryan om Marissa toch te gaan opzoeken.

15. The Third Wheel
Hailey begint op de zenuwen te werken ten huize Cohen behalve op die van Jimmy die haar wel ziet zitten. Marissa nodigt Ryan, Seth en Luke uit in Olivers penthouse waar Oliver hen mee uitnodigt naar een optreden van de groep Rooney. Daar zullen de gezellen dan eindelijk kennis kunnen maken met Olivers mysterieuze vriendin Natalie, maar helaas blijkt die niet op te dagen. Oliver heeft opvallend veel aandacht voor Marissa en dat gaat niet onopgemerkt voorbij aan Ryan. Sandy houdt het niet langer uit en confronteert Hailey over haar inhalige gedrag. Haar avond met Jimmy wordt zo danig verstoord.

16. The Links
Oliver laat niet afweten en biedt de “vrienden” een tripje aan naar Palm Springs. Natalie zal er ook zijn. Ryan heeft zwaar zijn bedenkingen bij Olivers gedrag, maar de anderen zien het niet in. De driehoeksverhouding tussen Seth, Anna en Summer blijft duren. Hoewel Seth voor Anna koos, geeft Summer de moed niet op. Ten huize Cohen laaien de discussies rondom Hailey, Caleb en Julie hoog op. De verwachtingen zijn dat Hailey meteen weer zal vertrekken als ze het nodige geld van Caleb heeft gekregen, maar Kirsten wil daar een stokje voor steken. In Palm Springs eist Oliver meer en meer aandacht op en rara...Natalie blijkt niet op te dagen.

17. The Rivals
Ryan is jaloers op Oliver, die meer en meer tijd met Marissa doorbrengt. Seth geeft hem wel gelijk, maar zegt dat Oliver de slechtste nog niet is. Zelf zit hij echter ook in de problemen met Anna. Jimmy en Sandy bespreken hun plannen om een restaurant te openen. Julie dringt zich op in de firma van Caleb en dat werkt Kirsten danig op de zenuwen. Summer heeft plots een nieuw vriendje, Danny, die op een krampachtige manier grappig probeert te zijn. Die situatie zorgt voor de nodige spanningen tussen Seth en Anna. Ryan verliest meer en meer zijn grip op de situatie tussen Oliver en Marissa. Niemand lijkt hem te begrijpen en hij wordt bijna volledig aan de kant gezet.

18. The Truth
Ryan wordt van school geschorst en Sandy begrijpt daar helemaal niets van. Iedereen blijft bij de gedachte dat Ryan verkeerd oordeelt. Olivers gedrag vertoont meer en meer obsessieve kantjes en hij probeert zich daarvoor te verontschuldigen. Luke ziet dat het allemaal niet in orde is en schaart zich achter Ryan. Helaas blijken ze er niet in te slagen om Marissa te overtuigen van het gevaar. Ook bij Seth, Summer en Anna lopen de spanningen hoog op en is de situatie nauwelijks houdbaar. Volgens Anna heeft Seth bijna geen oog voor haar en kan hij zijn mond maar niet houden over Summer. Marissa achterhaalt stilaan de waarheid over Oliver en komt in een gevaarlijke situatie terecht.

19. The Heartbreak
Valentijn in Newport Beach en dus tijd voor een groot feest. Na het incident met Oliver wil iedereen bij z’n positieven komen. Marissa wil de zaak snel begraven, maar Ryan denkt er het zijne van. Seth ondergaat een belangrijke ervaring en wil het daar met Sandy over hebben, maar het gesprek verloopt tamelijk stroef. Jimmy en Hailey groeien meer en maar naar mekaar. Op de benefietavond duikt Theresa plots weer op. Zij heeft een baantje als serveerster en probeert te achterhalen of Ryan er wel eens aan denkt om terug te keren naar Chino. In onverwachte hoek lijkt er zich nog een andere romance te ontwikkelen.

20. The Telenovela
Ryan en Marissa spreken af om gewoon “vrienden” te zijn. Plotseling duikt Theresa weer op. Ze heeft blijkbaar een baantje in Newport en wil wat tijd doorbrengen met Ryan. Caleb vraagt Kirstens hulp. “Oom Shaun” zit in grote problemen en Sandy zou wel eens van dienst kunnen zijn. Seth ligt wat onder de voet bij Summer. Anna zegt dat hij voor zichzelf moet leren en wat meer zelfvertrouwen moet tonen. Theresa’s vriendje Eddie duikt plotseling op. Hij vraagt Ryan of hij Theresa recentelijk heeft gezien. Sandy stelt vast dat “Oom Shaun” in grotere problemen zit dan hij dacht en weigert mee te werken. 21. The Goodbye Girl
Ryan wordt langs alle kanten overspoeld met vragen over de komst van Theresa. Wanneer Seth, Anna en Summer rustig aan het keuvelen zijn, laat Anna plots een bom vallen die hard zal aankomen bij Seth. Luke brengt meer en meer tijd door bij Julie, zogezegd om computerproblemen op te lossen. Het geval “Oom Shaun” neemt meer en meer verontrustende vormen aan en zou wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben voor Caleb en ook Kirsten. Jimmy krijgt het spelletje tussen Julie en Luke stilletjes aan door en confronteert Julie, maar die ontkent in alle talen.

22. The L.A.
Ook Ryan stelt het geflirt tussen Julie en Luke vast. Samen met Seth vraagt hij zich af wat ze met die kennis moeten doen. Marissa zou zoiets momenteel niet kunnen verwerken. Tijdens een strandwandeling ontmoeten Summer en Marissa Grady Bridges (Colin Hanks, bekend uit de film Orange County), een acteur uit Summers favoriete tv-reeks The Valley. Hij nodigt de meisjes uit voor een fuif in L.A. Sandy en Jimmy doen beroep op Caleb om hen te helpen met het restaurant. In L.A. doen onze vrienden wederom een boeiende ontdekking: Hailey blijkt daar te werken hoewel ze iedereen wat anders had verteld. Een ander gastoptreden is weggelegd voor Paris Hilton.

23. The Nana
Marissa is er vandoor gegaan. Ryan en Luke gaan wanhopig op zoek, maar keren van een kale reis terug. Sandy is in alle staten, want z’n moeder komt op bezoek en zij is niet van de gemakkelijkste. Tegen alle verwachtingen in blijkt ze aanvankelijk enorm vriendelijk te zijn tegen iedereen. Dat zorgt voor de nodige vraagtekens. Ze blijkt ernstig nieuws met zich mee te brengen. Ryan krijgt plots een inval waar hij Marissa kan vinden en zijn idee blijkt juist. Ze is naar Theresa getrokken om mee te helpen aan diens huwelijk met Eddie. Ook Luke daagt op in Chino, maar krijgt daar een stevige uitbrander van Marissa.

24. The Proposal
Op aandringen van Ryan, besluit Luke de relatie met Julie te eindigen. Dat is immers het beste voor iedereen en vooral voor Marissa. Ondertussen wil Summer met de hulp van Seth de kamer van Marissa wat opfrissen om een huiselijkere sfeer te creëren. De grote opening van het restaurant komt eraan en Caleb wil van de gelegenheid gebruik maken om Julie ten huwelijk te vragen. Op het moment dat dat gebeurt, komt Luke binnen. Hij ziet Caleb op z’n knie en stormt woedend naar buiten. Op z’n eentje gaat hij aan het drinken. Ryan ziet het gevaar in en wil proberen om Luke tegen te houden.25. The Shower
Sandy krijgt een telefoontje van Theresa. Ze heeft belangrijk nieuws, maar Ryan mag het niet weten. Blijkbaar is er behoorlijk wat spanning tussen haar en Eddie. Voor Seth breekt een belangrijke dag aan. Hij moet namelijk kennis maken met Summers vader en ze hecht er enorm veel belang aan dat het goed klikt. Kirsten is tegen haar zin opgezadeld met de organisatie van een feestje voor Julie. Marissa komt helpen en gedraagt zich heel koel tegenover haar moedern. Ze wordt getroost door Theresa. De ontmoeting tussen Seth en de vader van Summer verloopt niet zoals gewenst.

26. The Strip
Theresa maakt een einde aan haar verblijf bij de Cohens. Ze wil hen niet langer tot last zijn en besluit familie op te zoeken. Caleb lijkt wat afgeleid van het huwelijk. Hij moet naar Las Vegas voor zaken. Wanneer de andere jongens dat horen, willen ze allemaal mee. Sandy komt één en ander te weten over Caleb’s aandeel in het restaurant. Caleb blijkt een aparte agenda te hebben. In Las Vegas ontmoeten Seth en Ryan een meisje dat wel zin heeft in een feestje. De twee jongens hebben echter geen flauw idee waar ze aan beginnen, want naar het einde toe blijkt het meisje niet zo onschuldig te zijn als ze dachten.

27. The Ties That Bind
Schokkend nieuws over Theresa ten huize Cohen. Sandy probeert vrede te sluiten met Caleb met het oog op het aankomende huwelijk. Hij kan nog steeds niet begrijpen waarom Caleb hem en Jimmy zo heeft proberen te naaien met het restaurant. Daarop legt Caleb hem de problemen van z’n zaak uit. Sandy is geschokt. Theresa lijkt een beslissing genomen te hebben over haar situatie, maar komt daarop terug na een gesprek met Kirsten. Ryan ziet zich genoodzaakt zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Iedereen komt nog eens samen op het huwelijk van Caleb en Julie, maar achteraf gaat ieder z’n eigen weg en staat de poort naar het volgende seizoen open.

BEELD EN GELUID
De 27 afleveringen worden over 7 discs gepresenteerd in het originele 1.33:1 formaat en hoewel de transfer er over het algemeen vrij goed uitziet op een normale televisie, is hij zeker niet foutloos. Er zijn duidelijke sporen van grain, pixelvorming en hier en daar lichte printbeschadigingen. Ondanks enkele zachtere scènes, houden scherpte en detailniveau stand. Doorheen de hele set blijft de kwaliteit echter constant en zijn de kleuren levendig. De meest opvallende fout is een compressieprobleem op een aflevering van disc 6. Die zie je maar een fractie van een seconde in beeld. De serie kan rekenen op zorgvuldig uitgekozen muziek en het 2.0 geluidsspoor weet de zaak aardig te ondersteunen. Dialogen komen helder door en de muziek heeft een redelijk volle en warme klank.

EXTRA’S
Audiocommentaar bij de pilootaflevering
Schrijver van de reeks Josh Schwartz en producer Stephanie Savage geven commentaar bij de pilootaflevering. Ze overlopen zonder al te veel radiostilte een aantal te verwachten onderwerpen zoals casting, ontwikkeling van de personnages en de verkoop aan Fox. Het blijkt allemaal vrij amusant en het is jammer dat er geen commentaar is voorzien bij andere belangrijke afleveringen. Opmerkelijk is dat ze, tijdens hun mouwvegerij over de cast, heel weinig commentaar geven op het “acteertalent” van Mischa Barton...

Onscreen Music Guide
1 episode per dvd, behalve op de 7de, is voorzien van een muziekgids in de vorm van ondertitels met song- en albumtitels plus wat informatie over de artiesten. Het is in elk geval een leuk idee omdat muziek zo’n belangrijke rol speelt bij de reeks. Ik vroeg me bijvoorbeeld meerdere keren af welk nummer ze bij een bepaalde scène hadden gevoegd. De informatie beperkt zich helaas maar tot een aantal nummers en opmerkelijk genoeg zijn die nummers ook verschenen op de soundtrack cd’s. Je vindt de muziekgids bij de volgende afleveringen: The Model Home, The Outsider, The Secret, The Countdown, The Telenovela en The Goodbye Girl.

The O.C. Unseen
Een aantal verwijderde scènes uit 6 afleveringen geïntroduceerd door Josh Schwartz die toelicht waarom ze verwijderd werden. Eén van de interessantste is een stukje tekst dat ze onder druk van de censuur eruit moesten halen. Schwartz zoekt de reden voor die censuur bij het welbekende “tepelincident” van Janet Jackson tijdens een uitzending op MTV.

Inside the Real O.C.
Featurette gepresenteerd door de hyperactieve producer en regisseur McG. Hij slaat een praatje met wat jongeren uit het “echte” Orange County. Overbodige extra die men best had kunnen laten vallen, want nuttige informatie is hier ver te zoeken.

Casting The O.C.
Een overzicht van de voornaamste castleden met interviews en bijhorende scènes uit de reeks. Naast het gebruikelijke geslijm en veelvuldig gebruik van de woordjes “geweldig” en “fantastisch” krijg je best nog wat interessante commentaar te horen van de acteurs.

The Music of The O.C.
Korte featurette met music supervisor Alexandra Patsavas die uitlegt hoe ze te werk gaat om de ongewone en bijpassende muziek te vinden. Best interessant om te zien dat er zorg wordt gedragen voor het belangrijke muzikale aspect en het resultaat is zeker te merken als je de serie bekijkt. Een mooi voorbeeld is de keuze van het nummer Dice van Finley Quaye bij de nieuwjaarsaflevering.

Vooruitblik op seizoen 2
Korte vooruitblik op het volgende seizoen. De acteurs geven aan wat zij verwachten dat er zal gebeuren.

Ocinsider.com
Promotiefilmpje voor de website waar je alles te weten kan komen over The O.C..

Easter eggs
Een leuke extra om het zaakje af te ronden zijn 3 easter eggs bij verschillende afleveringen. Ze zijn niet moeilijk te vinden, maar wie liever niet op zoek gaat, vindt hier de oplossing.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van The O.C. bevat verbasend veel actie en drama in vergelijking met de eerste seizoenen van andere series in hetzelfde genre. Liefhebbers van reeksen zoals Dawson’s Creek en Beverly Hills 90210 zullen ongetwijfeld hun gading vinden. Je moet in elk geval bestand zijn tegen het nodige melodrama, maar gelukkig weet men dat enigszins te verlichten met een vleugje gepaste komedie. Warner levert een mooie box af, maar alvorens over te gaan tot aankoop, moet je je ervan vergewissen of de serie je aanspreekt of niet, want de box gaat gepaard met een stevig prijskaartje.coverStudio: Warner

Regie: Doug Liman, Ian Toynton,Daniel Attias, Jesús Salvador Treviño, Steve Robman, Sanford Bookstaver, Michael Lange, Patrick Norris, Michael Fresco, Keith Samples, James Marshall, Sandy Smolan, Rodman Flender, Lev. L. Spiro, David M. Barrett, Helen Shaver,
Met: Peter Gallagher, Kelly Rowan, Benjamin McKenzie, Mischa Barton, Adam Brody, Tate Donovan

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
1134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932396805


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround  2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij de pilootaflevering,
• Onscreen Music Guide,
• The O.C. Unseen,
• Inside the Real O.C.,
• Casting The O.C.,
• The Music of The O.C.,
• Vooruitblik op seizoen 2,
• Ocinsider.com,
• 3 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij