:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADAME SATA
MADAME SATA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-02-16
FILM
Brazilië, jaren '30. Het langspeelfilmdebuut van regisseur Karim Ainouz is vrij gebaseerd op het personage van João Fransisco dos Santos (1900-1976), beter bekend onder de naam Madame Sata (rol van Lazaro Ramos). Beurtelings dief, travestiet, vechtersbaas, kok, held, gevangene en vader van zeven geadopteerde kinderen, bracht Sata het grootste deel van zijn leven door in de warme straten van Lapa, een sloppenwijk in het broeierige Rio. Madame Sata schetst een beeld van dit explosieve en complexe personage: een vrijgevige patroon, een wrede verrader en een toegewijde minnaar. Madame Sata toont ons tevens de opkomst van de opzwepende Afro-Braziliaanse stadscultuur van Rio de Janeiro, gedurende de jaren na de afschaffing van de slavernij in Brazilië (1888).

Wat betreft de acteerprestaties en op visueel vlak heeft Madame Sata het nodige te bieden, jammer genoeg is het verhaal dermate zwak uitgewerkt dat de film ons niet gedurende de hele speelduur wist te boeien. Het zwakke (en bij momenten warrige) verhaal zorgt er tevens voor dat de kijker er het raden naar heeft welke de drijfveren van het hoofdpersonage zijn en er dus wederom onverschilligheid en verveling kan optreden.

Spijtig genoeg bleven we dus met het gevoel achter dat er zoveel meer in deze film zat, dat de mogelijkheden slechts deels werden benut. Aan de positieve kant is er zoals eerder gezegd het visuele aspect: de broeierige sfeer wordt vorm gegeven door het kleurgebruik (veel bruine en groene tinten) en claustrofobische interieurschots. Acteur Lazaro Ramos acteert sterk als Madame Sata / João Fransisco dos Santos maar toch blijft hij op "veilige afstand", zich als kijker met het hoofdpersonage identificeren is quasi uitgesloten. Madame Sata kreeg (vreemd genoeg) een redelijk groot aantal awards, zo ontving Lazaro Ramos de prijs voor beste acteur op het Belgische "Festival International du Films d'Amour de Mons" (FiFa).

BEELD EN GELUID
Zoals bijna altijd krijgen we op deze Paradiso-release een goede beeld- en geluidskwaliteit. Print- of andere beschadigingen zijn bijna nergens te vinden en de mooie fotografie (bruine tinten) wordt overtuigend de huiskamer binnengebracht middels deze dvd-release. De Portugese Dolby Digital 2.0 track is afdoende dynamisch en helder om de dialogen en mooie soundtrack (wereldmuziek, bossa nova, jazz) goed tot hun recht te laten komen.

EXTRA'S
Trailers voor City Of God, The Magdalene Sisters en Lovely And Amazing.

CONCLUSIE
Madame Sata kunnen we wellicht het best als volgt omschrijven: mooie verpakking, lege doos.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Karim Ainouz
Met: Lazaro Ramos, Marcella Cartoxa, Flavio Bauraqui, Felipe Marques

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967788


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij