:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NORTH BY NORTHWEST
NORTH BY NORTHWEST
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-31
FILM
Alfred Hitchock heeft ontegensprekelijk zijn stempel gedrukt op de filmgeschiedenis. De master of suspense wist als geen ander een film met spanning op te bouwen en de kijker zo naar de finale ontknoping te leiden. In North By Northwest is dat niet anders. Roger Thornhill (Cary Grant) is een reclamemaker die verkeerdelijk aangezien wordt voor ene George Kaplan. Na een ontvoering belandt Thornhill in een statig herenhuis waar hij geconfronteerd wordt met een sinister individu dat ermee dreigt hem om te brengen als hij niet meewerkt. Thornhill weet absoluut niet waarover het gaat en hij wordt uiteindelijk stomdronken in een wagen geplaatst. Hij weet echter met veel geluk te ontsnappen en wordt door de politie aangehouden. Vanaf dan gaan de poppen aan het dansen. Thornhill gaat op onderzoek uit en wordt ongewild meegesleurd in een serie van complotten en spionage.

BEELD EN GELUID
Sommige releases blijven ons keer op keer aangenaam verrassen, zeker als het een film betreft die meer dan veertig jaar oud is en daarenboven een supergeslaagde transfer naar dvd heeft gekregen. North By Northwest heeft een anamorf 1.85:1-beeldformaat dat er uitstekend uitziet, rekening houdend met de ouderdom van de film. Het beeld is scherp en gedetailleerd en zelfs het contrast is goed geregeld. Uiteraard heb je hier en daar wat ruis en een handvol printbeschadigingen, maar deze keer doen we daar niet moeilijk over. De originele geluidstrack kreeg een opwaardering naar Dolby Digital 5.1 (384 kbps), wat een beetje overbodig is aangezien de 5.1-kanalen niet continu worden aangesproken. De surrounds blijven vrij stil behalve dan op enkele luttele momenten. Het merendeel van de actie vindt plaats in de voorste kanalen. Spectaculair klinken doet het niet, maar eerlijkheidshalve moeten we toch bekennen dat het resultaat vrij behoorlijk is.

EXTRA'S
Vooreerst is er een interessante making-of-documentaire (40 min.) waarin aan de hand van recente interviews met cast en crew allerlei weetjes over de film aan bod komen, gaande van productie, casting tot de eigenlijke opnames en première van de film. Tijdens deze documentaire worden er overigens een heleboel foto's en aantekeningen getoond, alsook een gedeelte uit de trailer waarin Hitchcock zelf de film voorstelt. De documentaire wordt Engels ondertiteld.
De audiocommentaar op deze dvd wordt ingesproken door screenwriter Ernest Lehman en alhoewel deze track de nodige informatie bevat, klinkt hij toch wat saai. Om het geheel wat op te fleuren had men er beter aan gedaan om één of twee extra cast- of crewleden te voorzien. De geïsoleerde muziekscore is van de hand van Bernard Herrmann. De fotogalerij bevat enkele tientallen (voornamelijk zwart-wit-) foto's, genomen op en rond de set. Ten slotte is er nog een tv-commercial, een standaard bioscooptrailer en een cast- en crewlijst.

CONCLUSIE
Elke filmliefhebber zou deze film (en tevens de andere Hitchcocks) in huis moeten halen. Technisch is er puik werk geleverd en bovendien biedt de dvd voldoende informatieve extra's. Het leuke is echter dat deze dvd slechts 20.28 Euro kost bij DVD-Koopjes; een buitenkans die je niet mag laten liggen.


cover
Studio: Warner

Regie: Alfred Hitchcock
Met: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Martin Landau

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1959

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931650168


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Audiotrack Dolby Stereo 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar
• Geïsoleerde muziekscore
• Documentaire
• Fotogalerij
• TV-commercial
• Bioscooptrailer
• Cast- en crewlijst

Andere recente releases van deze maatschappij