:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRESH PRINCE OF BEL-AIR, THE - SEIZOEN 1
FRESH PRINCE OF BEL-AIR, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-03-16
SERIE
We spoelen even terug naar het jaar 1990. Will Smith was toen nog niet bekend in de filmwereld en krijgt de kans om naam voor zichzelf te maken in een nieuwe sitcom met als titel The Fresh Prince of Bel-Air. De schrijvers hadden meteen een hit te pakken, want er zouden 6 seizoenen gemaakt worden, waarvan het eerste nu op dvd verschijnt.

Will Smith (het hoofdpersonnage draagt dezelfde naam als de acteur) is een doodgewone straatjongen die opgroeit in Philadelphia, maar z’n moeder vindt die ruwe omgeving niet gepast. Ze beseft dat het best een intelligente kerel is met het nodige potentieel, maar wil haar zoon behoeden voor de vele gevaren die er zijn. In samenspraak met haar zus en schoonbroer besluit ze om Will bij hen onder te brengen zodat hij de kans heeft een opvoeding te krijgen die ze nooit zou kunnen betalen met haar hongerloon van het postkantoor. Will arriveert ten huize Banks, maar valt duidelijk uit de toon. De residentie van z’n oom Phil is gigantisch en op financieel vlak valt er niet te klagen. Vader Banks is advocaat en z’n vrouw Vivian is professor aan een college. Will voelt zich niet op z’n plaats door z’n straatattitude, z’n taalgebruik en z’n onwennigheid met het leven van de rich and famous. Z’n eerste reflex is om te rebelleren en nog meer afstand te nemen, maar uiteindelijk vindt hij toch z’n ritme bij z’n nieuwe gezin. Oom Phil representeert de betrouwbare vaderfiguur waar Will naar kan opkijken en het is mooi om zien hoe hun relatie gaandeweg groeit. De rest van het gezin is ook een interessante bende. Neefje Carlton krijgt van Will de bijnaam Oreo, naar een welbekend Amerikaans koekje: zwart aan de buitenkant, wit aan de binnenkant. In Wills ogen is hij een enorme seut. Dan is er Hilary, het verwende nest dat het altijd te druk heeft met manicures en winkelen. Zij is geobsedeerd door populariteit en vormt een ideaal spot-doelwit voor Will. De kleine Ashley lijkt over het meeste gezond verstand te bezitten. Ze is verwend, dat zeker, maar van de andere kant ontvangt ze Will met open armen. Tot slot is er Geoffrey, de Engelse butler. Hij probeert het huishouden in goede banen te leiden. Een huishouden dat er heel wat anders zou uitzien, mocht hij er niet zijn.

Het is verrassend om te zien hoe het eerste seizoen na al die jaren nog steeds genietbaar is. De sitcoms van eind jaren ’80, begin jaren ’90 hadden steevast een hoog meligheidsgehalte wat zich door de jaren heen gewoonlijk niet meer zo best laat smaken. Het is een feit dat de reeks behoorlijk gedateerd overkomt. Dat zie je niet alleen op vlak van inhoud, maar bijvoorbeeld ook aan de kleren die Will draagt, een afgrijselijke mix van felle kleuren. Verder zijn er ook verwijzingen naar reeksen en beroemdheden die destijds populair waren, maar ondertussen niet meer zo bekend in de oren klinken. Dat alles neemt echter niet weg dat liefhebbers er nog steeds van kunnen genieten. De rijzende ster van Will Smith staat uiteraard centraal, maar ook de andere acteurs leveren allemaal een gepaste bijdrage. Zo denken we bijvoorbeeld aan Alfonso Ribeiro in de rol van Carlton. Hij zet een hilarische vertolking neer van een onvervalste nerd en werd al snel bekend dankzij zijn typische danspasjes. En dan vergeten we Joseph Marcell nog, in de rol van Geoffrey de butler. Hoewel zijn personnage niet altijd op de voorgrond treedt, speelt hij toch een belangrijke rol. Op typisch Engelse manier, probeert hij onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden, wat niet altijd even goed wil lukken. De rest van de cast zorgt voor een perfecte aanvulling op het geheel en doorheen het seizoen zijn er tal van speciale gasten die destijds in de belangstelling stonden.

AFLEVERINGEN
1. The Fresh Prince Project
William Smith, beter bekend als The Fresh Prince, trekt op bevel van z’n moeder in bij oom Phil en tante Vivian in het sjieke Bel-Air. Het is voor iedereen wennen. Will is een doodgewone straatjongen met weinig manieren. De familie Banks bulkt van het geld en zijn gesteld op etiquette. Will maakt kennis met Geoffrey, de butler des huizes, en Hilary, Carlton en Ashley, de kinderen van Phil en Vivian. De komst van Will zorgt voor de nodige opschudding en onvermijdelijke groeipijnen.

2. Bang the Drum, Ashley
Ashley heeft een druk bezet agenda. Zo moet ze leren paardrijden, viool spelen en balletdansen. Eigenlijk vindt ze dat maar niks en Will besluit haar een handje te helpen. Hij neemt Ashley mee naar een pandjeshuis om haar viool in te ruilen voor een drumstel tot grote ontzetting en ergernis van oom Phil. De nieuwe drumleraar is niemand minder dan Jazz, de beste vriend van Will. Het getrommel werkt Phil danig op de zenuwen en hij zet Jazz op hardhandige wijze aan de deur. Een beeld wat we nog meermaals te zien zullen krijgen doorheen de reeks.

3. Clubba Hubba
Will belandt met de familie Banks in een sjieke country club en daar valt zijn oog op Mimi Mumford, een onhaalbare kaart voor Will. Hij geeft de moed niet op en probeert op alle mogelijke manieren indruk te maken op haar ongelooflijk snobistische vader (Richard Roundtree), die in de club bekend staat als Dr. No. Will doet beroep op de hulp van Carlton om de vereiste verleidingstruuks te leren. In de praktijk slaan die truuks helaas niet aan bij het meisje, maar wel bij haar vader.

4. Not With My Pig, You Don’t
Philip Banks is in de wolken na het winnen van een prestigieuze prijs. Daarbij hoort natuurlijk een interview met de lokale pers en hij is dan ook uiterst bezorgd om zijn imago. De kinderen krijgen voorgekauwde complimentjes die ze onopvallend moeten meegeven aan de journaliste. Ondertussen komen de ouders van oom Phil op visite en z’n moeder brengt een aantal genante jeugdverhalen met zich mee. De journaliste vindt helaas geen boeiend verhaal en wanneer Will hoort dat ze het interview wil laten vallen, besluit hij een handje te helpen.

5. Homeboy, Sweet Homeboy
Will heeft erg veel last van heimwee en Vivian wil daar verandering in brengen. Ze besluit een goede vriend van Will uit te nodigen voor een weekendje. Het gaat om Ice Tray (Don Cheadle), een jongen waar Will mee opgroeide in Philadelphia. Zijn motto is carpe diem en hij lijkt zich nergens zorgen om te maken. Ice Tray slaagt erin om Hilary te charmeren, maar dat zien haar ouders liever niet gebeuren. Hun pogingen om de twee uit mekaar te drijven, lijken helemaal fout te lopen en tot overmaat van ramp kwetsen ze Will daarbij.

6. Mistaken Identity
Philip en Vivian trekken een weekendje naar Palm Springs op uitnodiging van Henry Furth, de zakenpartner van Philip. Will biedt in alle goedheid aan om diens wagen over te brengen naar het vakantieverblijf, maar Henry vindt Carlton betrouwbaarder dus geeft hij hem de kans. Will verstopt zich op de achterbank. Helaas rijden de twee verloren en worden ze aangehouden door de politie. Ondertussen viert anarchie hoogtij ten huize Banks waar Ashley, Hilary en Geoffrey het vertikken om ook maar 1 poot uit te steken.

7. Def Poet’s Society
Oom Phil stelt Will voor de keuze: zich aansluiten bij een schoolclub of een baantje zoeken. De keuze is snel gemaakt en Will sluit zich, onder invloed van het vrouwelijk schoon, aan bij de poezieclub. Op een bijeenkomst draagt hij een gedicht voor van een zekere Raphael De La Ghetto. De voorzitster van de club dringt aan om de dichter uit te nodigen op een voordracht en dat brengt Will in de moeilijkheden, want er is helemaal geen Raphael De La Ghetto.

8. Someday Your Prince Will Be in Effect (Deel 1)
Het eerste seizoen is pas op gang en men komt al aandraven met een tweedelige flashback-aflevering. In het overkoepelende verhaal gaat het gezin naar een winkelcentrum op zoek naar kostuums voor het Halloween-feest van Hilary. Voor Will en Carlton staat er meer op het spel, want zij moeten op zoek naar een afspraakje. Blijkbaar zaten de schrijvers al snel zonder inspiratie, want de aflevering staat bijna voor de helft uit flashbacks naar de vorige afleveringen.

9. Someday Your Prince Will Be in Effect (Deel 2)
Will en Carlton laten een oog vallen op hetzelfde meisje. Zij is gecharmeerd door beide heren, maar kan maar met 1 van hen naar het feest. Het is aan de jongens om indruk op haar te maken. Geen van beiden had echter oog voor de lieve serveerster in de snackbar. Ondertussen gaan de andere familieleden hun eigen gang in het winkelcentrum. Het meisje maakt een onverwachte keuze en het ziet ernaar uit dat Will alleen naar het feestje zal moeten gaan, tenzij...

10. Kiss My Butler
Butler Geoffrey is jarig en als kado hoeft hij de hele dag niets te doen. Iedereen zal zijn karweien uitvoeren, al dan niet tegen hun zin. Will krijgt de indruk dat Geoffrey zich eenzaam voelt en heeft een nobel plan: een afspraakje zoeken voor Geoffrey. Een vriendin van Ashley heeft een nieuwe Engelse oppas (Naomi Campbell) en dat lijkt de ideale match. Tot Wills grote verbazing blijkt die oppas enorm aantrekkelijk. Het nobele plan van Will verandert al snel in een snood plan.

11. Courting Disaster
Sinds zijn komst heeft de Fresh Prince het gevoel nergens in te kunnen uitblinken. Het enige waar hij echt goed in is, is basketbal. Tijdens wat kunstjes in de sporthal van de school wordt hij opgemerkt door de sponsor die erop staat dat hij wordt aangenomen. Het schoolteam heeft weinig om te juichen, maar de komst van Will brengt daar verandering in. Hij is meteen de ster van de ploeg en laat dat graag merken. Ook oom Phil toont aanvankelijk zijn appreciatie, maar Carlton heeft het daar moeilijk mee nu hij plots in de schaduw staat.

12. Talking Turkey
We zijn aanbeland bij de obligatoire Thanksgiving-aflevering en ter gelegenheid van de jaarlijkse feestdag komt Wills moeder op visite. Zij ziet hoe comfortabel Will het heeft bij de familie Banks en daar is ze het niet mee eens. Volgens haar legt tante Vivian veel te weinig discipline op haar kinderen en ze begint meteen iedereen te commanderen. Dat zijn de kinderen niet gewend en haar gedrag veroorzaakt de nodige opschudding. Vivian stelt haar opvoeding in vraag en geeft de kinderen de taak om zelf voor het feestmaal te zorgen met alle gevolgen vandien.

13. Knowledge is Power

Hilary levert Will een gemene streek en zorgt ervoor dat hij een maand huisarrest krijgt. Will besluit op onderzoek te gaan naar de vuile was van Hilary en die weet hij snel te vinden. Het blijkt dat Hilary al een tijdje van school is en haar ouders weten dat niet. Dat sappige nieuws plaatst Will in een machtige positie die hij probeert uit te buiten. Hilary denkt troost te kunnen vinden bij Carlton, maar bij het horen van haar verhaal, wil hij ook een graantje meepikken. Alles loopt uiteraard volledig uit de hand.

14. Day Damn One
Ashley geeft een pyjamafeestje voor haar vriendinnen en Will krijgt de opdracht een eng verhaal te vertellen. Hij vertelt het verhaal van zijn eerste schooldag aan de Bel-Air Academy, een ware nachtmerrie. Will beschadigt een stuk erfgoed van de school en is niet van plan schuld te bekennen. Carlton neemt het heft in eigen handen en verraadt Wills misdaad waardoor hij voor de schoolraad moet verschijnen. Will blijkt echter te kunnen rekenen op een heleboel aanhang bij zijn mede-studenten.

15. Deck the Halls
Kerstmis komt eraan en tot zijn ontzetting stelt Will een totaal gebrek aan kerstsfeer vast ten huize Banks. Tijd om daar verandering in te brengen, besluit hij en hij neemt Ashley mee uit winkelen voor decoraties. Ze trekken naar de supermarkt en brengen een lading verschrikkelijk kitscherige versieringen mee. Dat zorgt voor de nodige onvrede bij de buren die het als een schande voor de buurt beschouwen. Ze staan erop dat de versieringen onmiddellijk worden verwijderd, maar Ashley gaat daar niet mee akkoord.

16. The Lucky Charm
Jameson Whitworth is één van Philips belangrijkste klanten en lijdt verschrikkelijk onder bijgelovigheid. In alles ziet het een teken, zij het positief of negatief. Wanneer Will met de mannen mee mag naar een partijtje golf, gebeurt er iets opmerkelijk. Jameson slaat een hole-in-one en beschouwt Will als geluksbrenger. In een mum van tijd zadelt hij Will met de taak op zakelijke beslissingen voor hem te nemen. Oom Phil kijkt met lede ogen toe hoe Jameson op zijn ondergang afstevent.

17. The Ethnic Tip
Will komt met het voorstel om lessen over de geschiedenis van de zwarten in te voeren op de Bel-Air Academy. Men heeft daar wel oren naar en tot ieders verbazing arriveert Vivian als nieuwe professor. Gezien haar achtergrond lijkt zij de geschikte kandidaat en Will en Carlton zien dat wel zitten. Ze denken alles al te weten en verwachten bijgevolg een ontspannende periode tegemoet te gaan. Vivian stelt zich echter professioneel op en laat beide jongens niet op hun lauweren rusten.

18. The Young and the Restless
Oma komt nog eens bezoek en omdat ze net een verkoudheid heeft gehad, is Phil overbezorgd. Hij probeert haar te sparen van elke inspanning, maar oma ziet dat niet zo zitten. Ze kan niet op haar krent blijven zitten en wil zich nuttig maken, maar krijgt elke keer op haar donder van Phil. Samen met Will vat ze het plan op om ’s avonds weg te sluipen naar een concert van Heavy D en de bloemetjes eens goed buiten te zetten. Wanneer oom Phil daar achter komt, start hij een klopjacht naar Will.

19. It Had To Be You
Will kent een droog seizoen op vlak van meisjes en het is tijd om daar verandering in te brengen. De ideale gelegenheid dient zich aan wanneer Jazz hem wil koppelen aan zijn zus. Het lijkt meteen te klikken tot de twee aan tafel in een restaurant belanden. De zus van Jazz toont haar ware aard en die blijkt niet zo rooskleurig te zijn. Ze is enorm bazig en legt Will een heleboel regels op. Daarenboven heeft ze al een hele planning voor hun toekomst klaar. Will is doodongelukkig, maar durft er niets tegenin te brengen.

20. Nice Lady
Will vraagt oom Phil of hij de wagen mag lenen om naar een concert te gaan, maar dat verzoek wordt afgewezen. Volgens Phil heeft Will niet voldoende verantwoordelijkheid. Ondertussen verwacht Geoffrey hoog bezoek, met name Lord Fowler en Lady Penelope, zijn voormalige werkgevers. Wanneer Lady Penelope naar de opera wil, biedt Will zichzelf aan als begeleider. Het lijkt hem de ideale gelegenheid om aan te tonen dat hij wel genoeg verantwoordelijkheidszin heeft. Lady Penelope blijkt echter een totale losbol te zijn.

21. Love at First Sight
Tante Vivian nodigt 1 van haar studentes uit voor een etentje ten huize Banks. Wanneer ze Will ontmoet ontstaat er enige wrijving. Will probeert indruk op haar te maken, maar zijn pogingen worden in de kiem gesmoord. Bij een tweede ontmoeting lijkt het wederom fout te lopen, maar het draait uit op een romance. Vivian ziet het allemaal gebeuren en stelt tot haar grote spijt vast dat de studies van het meisje lijden onder haar nieuwe relatie. Ze roept Will tot de orde en dringt erop aan dat hij het meisje de kans laat om voor school te werken.

22. Banks Shot
Will belandt in een poolzaal en lijkt aardig wat geld te kunnen winnen van een sukkelaar die er niets van terecht brengt. Plots komt er een andere kaper op de kust, die de vloer aanveegt met Will. Het wordt al snel duidelijk dat Will erin geluisd is door twee oplichters. Hij smeekt oom Phil om hulp. Terug in de poolzaal, blijkt oom Phil zelf ook een en ander van oplichten te kennen. Hij begint aanvankelijk als een totale amateur, maar ontpopt zich tot een kampioen wanneer de inzet wordt verhoogd.

23. 72 Hours
Will daagt Carlton uit. Hij zegt dat Carlton nooit zou kunnen overleven in zijn oude leefomgeving en Carlton is vastberaden om het tegendeel te bewijzen. Wanneer de twee bij Wills oude vrienden belanden, lijkt het aanvankelijk totaal verkeerd te lopen voor Carlton. Wanneer Jazz en Will terugkeren van een uitstapje, stellen ze tot hun grote verbazing vast dat Carlton zich heeft weten in te burgeren tussen de patsers. Sterker nog, Carlton wil niet meer terug naar huis en dat horen de Banks niet graag.

24. Just Infatuation
Ashley is jarig en dat roept om een feestje. Iedereen doet zijn uiterste best om het Ashley naar haar zin te maken, maar zonder succes. Geoffrey verkleedt zich als clown, maar dat vindt ze te kinderachtig. Will start een danswedstrijd, maar dat is te flauw. Ashley is stiekem verliefd op Tevin Campbell, een jonge R&B ster. Hilary blijkt connecties te hebben met zijn manager en regelt een ontmoeting. Het lijkt het ideale kado, maar wanneer Will en Carlton horen dat zoiets dagelijkse kost is voor de jonge ster, krijgen ze hun bedenkingen.

25. Working It Out
Hilary neemt ontslag bij de kunstgalerij en gaat aan de slag als persoonlijk assistente voor Marissa Redman (Queen Latifah), een arrogante “actrice”. Ze hoopt daarmee meer aanzien te krijgen, maar het loopt anders. Ze wordt als vuil behandeld en krijgt geen enkel respect. Marissa laat haar oog vallen op Will en ziet zo’n jong speeltje wel zitten. Dat is immers hip. Marissa en Will gaan samen uit eten met Hilary en Jazz. Wanneer Jazz ziet hoe Hilary behandeld wordt, besluit hij orde op zaken te stellen.

BEELD EN GELUID
De 25 afleveringen worden gespreid over 5 discs in het originele 1.33:1 formaat en eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat de leeftijd van het eerste seizoen zich laat merken. Het ziet er allemaal niet zo fraai uit als bij recentere reeksen, maar dat valt ook binnen de verwachtingen. Desalniettemin is het een aanvaardbare beeldkwaliteit die de originele uitzendingen zonder problemen evenaart met een redelijk scherp beeld, grotendeels vrij van artefacten en compressieproblemen. Opmerkelijk is wel dat er geen chapters voorzien zijn wat betekent dat je de begingeneriek niet kan overslaan zonder door te spoelen. Als je veel afleveringen kort na mekaar bekijkt, begint zoiets te irriteren. Het Dolby Digital 2.0 geluid is van redelijke kwaliteit. Dialogen komen zuiver door en de muziek heeft aardig wat punch. Voor de eerste afleveringen behield men overigens de langere versie van de begingeneriek waar nog een extra strofe bij het introliedje zit.

EXTRA’S
De extra’s, of liever extra, vormt de voornaamste teleurstelling van deze uitgave. Je kan enkel kijken naar een featurette van een 20-tal minuten die zich concentreert op het eerste seizoen. Er zijn interviews met onder andere James Avery (Philip Banks), Tatyana Ali (Ashley Banks), Joseph Marcell (Geoffrey) en Debbie Allen die de meeste afleveringen voor het eerste seizoen regisseerde. Grootste afwezige bij die interviews is Will Smith. Voor liefhebbers van de reeks is het vrij informatief, maar de die-hard fans zullen ongetwijfeld teleurgesteld achter blijven. De featurette wordt overigens doorspekt met het obligatoire geslijm.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van The Fresh Prince of Bel-Air is ondertussen al meer dan 10 jaar oud en verschijnt nu eindelijk op dvd. De ideale gelegenheid voor fans om de serie met enige nostalgie te herbeleven. Warner levert op technisch vlak een redelijke seizoensbox, maar schiet ditmaal toch schromelijk tekort op vlak van extra’s. Hopelijk heeft men voor de volgende seizoenen wat meer bonusmateriaal op stapel, want gezien het succes, verdient de reeks toch beter.coverStudio: Warner

Regie: Debbie Allen, Jeff Melman, Rita Rogers Blye, Rae Kraus
Met: Will Smith, James Avery, Janet Hubert-Whitten, Alfonso Ribeiro, Karyn Parsons, Tatyana Ali, Joseph Marcell

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
589 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931683821


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Back to Bel-Air: A Fresh Look

Andere recente releases van deze maatschappij