:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREEN MILE, THE
GREEN MILE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-24
FILM
Zes jaar na het fenomenale The Shawshank Redemption komt regisseur/scenarist Frank Darabont in de belangstelling met opnieuw een magistrale film. The Green Mile is het tweede gevangenisverhaal van Stephen King dat Darabont ter hand neemt en hoe! Het verhaal van King is enkele jaren geleden met enorm succes in verschillende episodes uitgebracht en trok reeds van in het begin Darabonts aandacht. Die paste het verhaal aan voor het witte doek. Van Stephen Kings boeken weet je nooit op voorhand of ze als film zullen slagen. Zijn geniale horrorverhalen lenen zich niet makkelijk tot verfilming en dat hebben we in het verleden mogen merken. Darabont koos twee keer voor een gevangenisverhaal en tot twee keer toe is hij geslaagd. Hij oogstte vier Oscar-nominaties voor The Green Mile. Helaas kon geen enkel beeldje veroverd worden.

The Green Mile is het verhaal over Paul Edgecomb (Tom Hanks), hoofdcipier van 'Block E' in de Cold Mountain-gevangenis in Louisiana. 'Block E' staat bekend als de laatste verblijfplaats van ter dood veroordeelde inmates, ook wel de laatste mijl genoemd, maar in 'Block E' heeft de vloer een groenachtige schijn, vandaar de bijnaam 'the green mile'. Paul Edgecomb is een kalm en eerlijk man die zijn gevangenen met respect behandelt en ze voorbereidt op de elektrische stoel. Samen met zijn medebewakers - Brutus (David Morse), Dean (Barry Pepper), Harry (Jeffrey DeMunn) en de uiterst irritante Percy (Doug Hutchison) - houdt hij een oogje in het zeil. In 'Block E' verloopt alles rustig, totdat op een dag John Coffey (Michael Clarke Duncan) arriveert. Coffey is een reus van een vent, veroordeeld voor de verkrachting en moord op twee meisjes. Vreemd genoeg is Coffey de zachtheid zelve en blijkt hij niet in staat om een mens kwaad te doen. Wat er dan gebeurt, ga ik hier niet verklappen.

In The Green Mile staan de intermenselijke relaties centraal en Darabont neemt rustig de tijd om die te ontvouwen. Tegelijkertijd laat hij enkele subplots aan bod komen die cruciaal zijn en niet mochten ontbreken in de film. Dat verklaart meteen de lengte van de productie (181 min.), maar dat stoort helemaal niet. Darabont bouwt de film rustig en behoedzaam op en laat de kijker kennismaken met de personages en de omgeving om zo naar een climax toe te werken. Ook de castingverantwoordelijke kan op beide oren slapen, want de acteurs zetten één voor één voortreffelijke prestaties neer. Tom Hanks is uitstekend in zijn rol en Michael Clarke Duncan verbaast iedereen en hield aan zijn prestatie een Oscarnominatie over. Tevens weet Sam Rockwell op onnavolgbare wijze een geschifte Wild Bill te vertolken. The Green Mile is waarschijnlijk één van de meest letterlijke adapties van een Stephen King-roman en persoonlijk vind ik dat Darabont met deze en zijn vorige film de beste Stephen King-verfilmingen tot op heden heeft gemaakt.

BEELD EN GELUID
Warner presenteert ons deze film met een anamorf 1.85:1-beeldformaat. De transfer is indrukwekkend en is een streling voor het oog. Nergens merk je ruis, krassen, stofjes of compressiefoutjes. Het beeld is haarscherp en gedetailleerd met een uitstekend contrast en mooie natuurlijke kleuren. Zowel de vele binnenscènes als de enkele buitenscènes ogen schitterend. De beeldtransfer is zonder meer uitstekend.
Het geluid is een Dolby Digital 5.1-mix die bijzonder goed klinkt. Ondanks het feit dat het hier om een dialoogfilm gaat, wordt er toch regelmatig gebruik gemaakt van de achterste kanalen, vooral dan voor de soundtrack en de achtergrondgeluiden. Op technisch vlak is Warner over de hele lijn meer dan geslaagd.

EXTRA'S
Vanwege de lengte van de film bleef er op het schijfje bijna geen ruimte vrij voor uitgebreide extra's en dat is een beetje jammer natuurlijk. Wie wil er nu niet luisteren naar een audiocommentaar van Frank Darabont of kijken naar een uitgebreide documentaire? Warner doet nog een poging met een bioscooptrailer en met de korte documentaire Walking The Mile (10 min.), maar echt onder de indruk zijn we niet. Een dvd-18 of een bijkomende tweede schijf met daarop de extra's had voor een mooie uitgave kunnen zorgen, maar het heeft niet mogen zijn.

CONCLUSIE
De film staat als een huis en kreeg op deze dvd een fantastische beeld- en geluidtransfer. Jammer genoeg kan dat niet worden gezegd van de magere extra's. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden om deze dvd in huis te halen.


cover
Studio: Warner

Regie: Frank Darabont
Met: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Graham Greene, Sam Rockwell, Harry Dean Stanton

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
181 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931025799


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans,Spaans, Arabisch
Extra's:
• Trailer
• Making-of

Andere recente releases van deze maatschappij