:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARTIN SCORSESE BOX
MARTIN SCORSESE BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-06-05
REEKS
Martin Scorsese is één van Amerika's belangwekkendste regisseurs van de afgelopen 40 jaar. Warner Home Video brengt nu een verzamelbox op de markt met vier films uit zijn lange carrière. Het betreft producties van heel verschillende snit die de regisseur tekenen als een veelzijdig filmmaker en die zijn belangstelling voor het leven op straat, machogedrag en popmuziek duidelijk in de verf zetten. We zien zijn debuut Who's That Knocking At My Door, zijn vrouwenfilm Alice Doesn't Live Here Anymore, de komedie After Hours en het onderschatte Goodfellas.

Who's That Knocking At My Door (1968)J.R. (Harvey Keitel) is een jonge Italiaan in het begin van de jaren '60. Hij is katholiek, houdt van films, versiert graag af en toe een meid en hangt met zijn vrienden dag en nacht in de bars van Little Italy in New York. Op een dag ontmoet hij op de ferry The Girl. Ze is goed opgevoed, heeft gestudeerd aan de universiteit, ze is blond en aantrekkelijk en deelt met J.R. een zekere bewondering voor John Ford in The Searchers, een western uit 1956. The Girl zet de wereld van J.R. op zijn kop. Voor het eerst merkt hij dat de wereld meer te bieden heeft dan de kroegen die hij kent en de vrienden met wie hij omgaat. J.R. wordt verliefd op de blondine, maar slapen met haar doet hij niet, om religieuze redenen. Wanneer hij haar ten huwelijk vraagt bekent ze hem dat ze ooit tijdens een date is verkracht. J.R., opgezadeld met het maagd-hoer-complex uit zijn katholieke geloof, weet zich geen raad, maar besluit na een avondje stappen met z’n vrienden om het meisje te vergeven. Maar The Girl heeft het niet zo begrepen en ziet geen reden om begrip te hebben voor J.R.'s vooroordelen.

• Making of documentaire,
• Bioscooptrailer
• Audiocommentaar door Martin Scorsese en Mardik Martin

De volledige bespreking van Who's That Knocking At My Door kan u hier lezen.

Alice Doesn't Live Here Anymore (1974)Alice is vooraan in de dertig, getrouwd met Don en moeder van een zoontje van elf. Voor haar huwelijk was ze zangeres, maar die carrière heeft ze opgegeven toen ze trouwde. Haar huwelijk met Don is evenwel niet echt een succes. Hij is ongemanierd, opvliegend van karakter, eet terwijl ie rookt, rookt ook in bed en laat zich graag bedienen. Voor zoontje Tommy heeft hij maar weinig tijd en interesse. Als Don overlijdt tijdens een ongeval met zijn vrachtwagen op de autoweg, staat Alice er alleen voor. Haar verdriet is groot, maar het verplicht haar om anders te gaan leven: ze pakt haar eigen leven terug in handen, verkoopt de inboedel van het huis aan de buurtbewoners en vertrekt met haar zoon naar Monterey (California), waar ze ooit heeft gewerkt.

• Audiocommentaar door regisseur M.Scorsese, E.Burstyn en K.Kristofferson
• Making of documentaire: Second Chances
• Bioscooptrailer

De volledige bespreking van Alice Doesn't Live Here Anymore kan u hier lezen.

After Hours (1985)Paul Hackett (Griffin Dunne) werkt op een kantoor als tekstschrijver, een beetje een saaie en weinig avontuurlijke job, maar Paul is zelf ook niet zo heel avontuurlijk aangelegd, teruggetrokken, in zichzelf gekeerd en onbekend met de gore kant van het leven in New York. In een café maakt hij kennis met een meisje dat hem uitnodigt voor een drankje bij haar vriendin – een kunstenares – thuis. In plaats van een rustige avond wordt het voor Paul een ongelooflijk avontuurlijke nacht zoals dat alleen in New York After Hours, na het sluiten van de kantoren en het vallen van de avond, mogelijk is: eenzame en gestoorde vrouwen op zoek naar prooi, kunstdieven die onschuldige kopers blijken te zijn, gefrustreerde serveersters op zoek naar een beetje warmte, doorgedraaide meiden met zelfmoordplannen, onbetrouwbare taxichauffeurs, verveelde nachtraven en homoseksuele bikers. En dat alles terwijl onze hoofdfiguur maar één ding wil: naar huis voor een goeddoende douche en een fris bed. Maar hoe later het wordt, hoe ingewikkelder en catastrofaler de situatie eruit ziet en zonder geld op zak is ook die allerlaatste taxi onbetaalbaar om uit het zondige Soho te ontsnappen.

• Audiocommentaar door Martin Scorsese en medewerkers
• Making of documentaire: Making After Hours
• Weggelaten scènes
• Bioscooptrailer

De volledige bespreking van After Hours kan u hier lezen.

Goodfellas (1990 - 2 discs)Henry Hill (Roy Liotta) heeft door overvallen, afpersingen, berovingen en drugshandel naam gemaakt bij de jonge criminelen die op een taxiplaats rondhangen. Zijn vrienden zijn Jimmy (Robert De Niro), een geweldenaar en beroepsovervaller en Tommy (Joe Pesci), een psychopaat die hoopt carrière te maken in het criminele milieu. Hill wordt door het FBI als verklikker gerekruteerd, verlinkt zijn maten en veroordeelt zichzelf tot het getuigenbeschermingsprogramma. Goodfellas is het portret van de uitzichtloosheid van criminele jongeren die geen enkele wet meer respecteren.

• Audiocommentaar door Cast en Crew
• Documentaire Getting Made
• Documentaire The Goodfellas Legacy
• Documentaire The Workaday Gangsters
• Documentaire Paper is Cheaper than Film

De volledige bespreking van Goodfellas kan u hier lezen.

CONCLUSIE
Deze Martin Scorsese-box bevat op z'n minst drie films die de moeite waard zijn. Who's That Knocking At My Door, zijn eersteling, is een indrukwekkend debuut dat in de loop van meerdere jaren tot stand in gekomen. Alice Doesn't Live Here Anymore is een positivistische en strakke feministische prent met een voortreffelijke Ellen Burstyn in de hoofdrol. Goodfellas is een beklijvende film over het misdaadmilieu van New York dat meer dan twee en een half uur blijft boeien, alleen After Hours heeft té weinig verhaal en té weinig body om tot het einde de gemiddelde kijker vast te kluisteren. Niet te min een aanrader.


cover
Studio: Warner

Regie: Martin Scorsese
Met: Zina Bethune, Harvey Keitel, Lennard Kuras, Ann Colette, Martin Scorsese, Ellen Burstyn, Kris Kristofferson, Alfred Lutter, Diane Ladd, Jodie Foster, Michael Scala, Catherine Scorsese, Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Linda Fiorentino, Teri Carr, ...

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968-1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
426 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
zie aparte films
Extra's:
zie aparte films

Andere recente releases van deze maatschappij