:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEST WING, THE - SEIZOEN 4
WEST WING, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-04-28
SERIE
We zijn inmiddels al weer bij het 4e seizoen van The West Wing aanbeland, wat gaat de tijd toch snel. Dat geldt ook voor de president van de Verenigde Staten die het einde van zijn termijn ziet aankomen en zich dus vollop op de verkiezingsstrijd geworpen heeft. Een race die trouwens erg nipt zal zijn nu de hele USA weet dat president Bartlet (Martin Sheen) aan MS lijdt.

In de loop van het seizoen verlaat Rob Lowe (die het personage Sam Seaborne vertolkt) de serie. Zijn personage was namelijk zo slim om de belofte te maken in te springen voor een kansloze, verkiesbare, maar enkele weken geleden overleden democraat. Wanneer de man wonder bij wonder de verkiezing toch weet te winnen, kan Sam natuurlijk niet terugkomen op zijn woord. De wet van Murphy kent echter geen grenzen in The West Wing. Net voor de verkiezingen komt er namelijk een schandaal aan het licht waarin de Vice-president een niet onbelangrijke rol speelt, een ramp, want niemand heeft er een idee van waar men op zulke korte termijn een nieuwe vice-president zal kunnen vinden, die Bartlet bovendien nog stemmen kan bezorgen in de komende verkiezingen ook. Naar het einde van het seizoen toe lopen de spanningen hoog op naar aanleiding van een staatsgreep in centraal Afrika en de genocide die er op te lijkt te volgen. Het is aan Bartlet om uit te maken of hij ingrijpt en Amerikaanse soldaten naar de andere kant van de wereld stuurt om de vrijheid te verdedigen. Enkele onverwachte gebeurtenissen gooien echter roet in het eten en leiden tot de eedaflegging van een plaatsvervangend president.

Het tempo in dit 4e seizoen lag overduidelijk erg hoog, dat is te merken aan de hopen extra en nieuwe informatie die we gepresenteerd krijgen. Dat maakt het seizoen ook iets intensiever om te bekijken, want naast de al vrij intensieve dialoog komt er dus ook nog iets anders bij: spanning. Je voelt als het ware dat de spanning zich doorheen het hele seizoen opbouwt naar een climax, eenmaal die climax bereikt werd, brak de hel dan ook los. Op zich weten we dat wel te appreciëren, want het maakt de serie enkel boeiender om te bekijken. Langs de andere kant is dat toch iets anders dan wat we al gewoon waren uit de eerste 3 seizoenen. Erg vinden we dat echter in geen geval, want The West Wing is nog steeds een prima serie die voor verplichte kost is voor alle fans van dit soort politiek drama. Al moeten we wel zeggen dat we niet direct een andere serie kunnen bedenken die in dezelfde categorie geplaatst kan worden.

AFLEVERINGEN
20 Hours in America (I & II)
De presidentiele colonne vertrekt door een misverstand zoder Josh, Toby en Donna uit Unionvlle. Hierdoor moeten ze zelf vervoer regelen om vanuit het binnenland van Indiana terug naar het Witte Hus te raken. In de tussentijd dreigt de doofpotafaire rnd Qumar aan het licht te komen en heeft een binnenlandse terroristische actie fatale gevolgen.

College Kids
Toby en Josh gebruiken hun tocht door Indiana om een nieuw onderwijsvoorstel te lanceren. Bartlet neemt een directiesecretaresse aan en stemt in met een plan om werelwijd opzettelijk verkeerde informatie te verspreiden over de Qumarkwestie.

The Red Mass
De nieuwe termijn van het Amerikaanse hoogste gerechtsshof wordt traditiegetrouw ingeleid door de mis. Tegen deze achtergrond verergert de Qumarcrisis en wordt er een debat georganiseerd tussen Bartlet en rivaliserend presidentskandidaat Ritchie.

Debate Camp
Er wordt hard gezwoegd ter voorbereiding op een zwaar debat. En dan worden er herineringen opgehaald aan toen het nog veel zwaarder was, de moeilijke eerste dagen van Bartlets presidentschap. Na het Qumarincident stapelen de ongewenste gevolgen zich op.

Game On
Na een stevige voorbereiding, en het kiezen van de juiste stropdas, is Bartlet klaar voor een confrontatie met Gouverneur Ritchie in een nationaal debat. Sam is geïntrigeerd door een levendige campagne voor een dode congreskandidaat.

Election Night
Charlie begeleidt iemand die voor het eerst gaat stemmen. Donna stemt per ongeluk op Bartlets rivaal. Josh heeft een ontmoeting met een groep ogenschijnlijk onbekwame kiezers. En van oost naar west beslist het volk via de stembus over de toekomst.

Process Stories
Er is heel wat te vieren, maar een romantische nacht wordt de Bartlets niet gegund. Belangrijke wereldgebeurtenissen eisen de aandacht van de president steeds op. De verbijsterende overwinning van een dode congreskandidaat in Californië geeft Sam nieuwe politieke inspiratie.

Swiss Diplomacy
De ayatollah van Iran, een fervent criticus van de VS, zet met een bijzonder verzoek de diplomatieke radertjes in volle gang. Hij wil dat zijn zieke zoon in het geheim het land wordt binnengelaten voor een levensreddende operatie.

Arctic Radar
Een vrouwelijke topgevechtspilote hangt oneervol ontslag boven het hoofd, maar ingrijpen van Bartlet kan dit voorkomen. C.J. heeft problemen met een journalist die ontevreden is over zijn plaats in de persruimte. Toby ontdekt waarom Sam speechschrijver Will Bailey heeft aanbevolen.

Holy Night
Zoey arriveert met een nieuwe vriend. Danny heeft een cadeautje voor C.J. (en een voorgevoel over een verhaal). Toby's vader komt het bijleggen en in een donker hoekje van Bartlet geweten beginnen zich schuldgevoelens te vormen omtrent Qumar.

Guns Not Butter
Charlie's poging om zijn macht in het Oval Office te laten gelden, leidt tot een bureaucratische rel. Josh zet zich in om een wetsvoorstel erdoor te krijgen, maar raakt in conflict met de grondwet. C.J. regelt een fotosessie voor de president ... en een geit.

The Long Goodbye
Toby neemt de drukke dagelijkse taken van C.J. als persverantwoordelijke over. C.J. zelf is namelijk naar Ohio voor een schoolreünie en een bezoek aan haar vader, die door zijn Alzheimer steeds sneller achteruit gaat.

Inauguration (I & II)
De toespraak van de president moet worden doorgelicht en er is een bijbel nodig voor het afleggen van de eed. Maar alle drukte rond de op handen zijnde inauguratie dreigt te worden overschaduwd door een conflict in Afrika.

The California 47th
Terwijl Leo de escalerende situatie rond Kundu onderzoekt, zorgt een presidentieel bezoek aan Sams district voor politiek tumult. De staf van Will neemt ontslag, Charlie en Toby belanden in de gevangenis en Bartlet benoemt onverwacht een nieuw hoofd vor Sams verkiezingscampagne.

Red Haven's On Fire
Er onstaat een conflict in het buitenland en binnen de regering. Voor de redding van gevangen genomen mariniers moet een prijs betaald worden. Josh onderschat het politieke doorzettingsvermogen van de First Lady en de assistent-speechschrijvers van Will tonen karakter.

Privateers
Als iemand beweert dat haar patriottistische voorouder een piraat was, onstaat er twijfel rond Abbey's lidmaatschap van de Daughters of the American Revolution. Amy neemt het voortouw als de First Lady probeert een door het Oval Office gesteund wetsvoorstel tegen te houden.

Angel Maintenance
Hoog en machtig, maar niet altijd veilig. De spanningen lopen hoog op als het presidentiële vliegtuig Air Force One door een mechanisch defect niet kan landen. Bartlet maakt van de nood een deugd en werkt vanuit de lucht aan een aantal wettelijke problemen.

Evidence Of Things Not Seen
Het verleden speelt een spelletje mee tijdens een pokeravond van de staf. Het spel wordt ruw verstoord door een anval op het Witte Huis en geruchten rond een verdwenen spion. Josh interviewt een sollicitant voor de functie van assistent juridisch adviseur.

Life On Mars
In 24 uur wordt het vertrouwen van de hele natie geschokt. Op zijn eerste werkdag als assistent-adviseur, spoort Joe Quincy een nieuwslek op en ontdekt een schandaal dat de hele regering op zijn grondvesten doet trillen.

Commencement
De president werkt aan zijn toespraak voor het afstuderen van Zoey aan de Georgetown University. Ondertussen neemt de ongerustheid over de groeiende activiteit bij terroristische bewegingen toe, een ongerustheid die al snel omslaat in een beangstigende realiteit.

Twenty Five
Hoe moet Bartlet reageren op deze onvoorstelbare nieuwe tragedie? Hij weet dat hij als leider van zijn land terughoudend moet zijn. Maar als vader wil hij alle macht die hij als president heeft aanwenden. Op basis van tegenstrijdige gevoelens neemt de president uiteindelijk een belangrijk wettelijk besluit.

BEELD EN GELUID
Grootste probleem met de beeldtransfer van het vorige seizoen, was het feit dat deze niet anamorfisch was. Uitermate spijtig aangezien er zo enorm veel scherpte en detail in het beeld verloren ging. Groot was dan ook onze teleurstelling wanneer we de verpakking van seizoen 4 bekeken: daaruit kon namelijk enkel worden afgeleid dat het terug om een letterboxed widescreen transfer ging.

Gelukkig bleek het hier om een foutje op de cover te gaan, want eenmaal we de schijven in onze DVD-speler stopten bleek het alsnog om een anamorfische transfer te gaan. Het verschil met het vorige seizoen is dan ook enorm. Er is is veel meer detail en scherpte aanwezig in de transfer, ook komt het geheel iets minder soft over. De softe uitstraling blijft in het algemeen nog wel aanwezig en zorgt soms toch voor een beetje verlies aan detail. Enig ander minpunt dat we nog konden ontdekken is dat er hier en daar ook nog wat filmgrain durft optreden. al bij al geen uitmuntende transfer, maar zeker bovengemiddeld en goed te noemen. Vooral het feit dat er nu wel een anamorfische transfer voor handen is, juichen we enkel toe.

Het belangrijkste bij series als The West Wing is natuurlijk dat de dialogen goed verstaanbaar zijn. De Dolby Digital 2.0 track die we te horen krijgen is op dat vlak ook prima. Ruis en andere foutjes in de tracks zijn ook uit den boze. De track maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden waarover hij beschikt, wanneer de Dolby Pro Logic decoder ingeschakeld wordt, wordt het geluidsbeeld trouwens nog net dat ietsjes ruimer, wat de geluidservaring enkel ten goede komt natuurlijk.

EXTRA’S
De enige struikelblok van deze set zijn alweer de extra's, des te meer aangezien ze gewoon onbestaande zijn, erg spijtig. Vooral wanneer we vergelijken met de Regio 1 edities is het spijtig dat er met de releases niet gewacht werd totdat de extra's geproduceerd werden. Dit in tegenstelling tot bv. E.R. dat in Regio 2 ook vroeger gereleased wordt, maar wel identiek is aan de latere Regio 1 edities op het gebied van extra's.

CONCLUSIE
Ook The West Wing - Seizoen 4 is weer een no-brainer voor de fans. Aanschaffen die handel ! Beeldkwaliteit is er danig op vooruitgegaan en geluidskwaliteit is van het gebruikelijke (goede) niveau. Spijtig genoeg zijn extra's nog steeds onbestaande, indien dat dus belangrijk geacht wordt kan er beter gespaard worden voor de Regio 1 release.


cover
Studio: Warner

Regie: Paris Barclay, John David Coles, Bill D'Elia, Lesli Linka Glatter, Alex Graves, Christopher Misiano, Vincent Misiano, Thomas Schlamme, Jessica Yu
Met: Martin Sheen, Rob Lowe, Joshua Malina, Allison Janney, Richard Schiff, John Spencer en Bradley Whitford

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
940 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931043885


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Noors, Zweeds, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij