:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHT OF THE FOX
NIGHT OF THE FOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-05-27
SERIE
Night Of The Fox is een film naar het boek van Jack Higgins, een succesvol Brits thriller- en oorlogsromanauteur. Het verhaal van deze mini-serie is niet autobiografisch, maar doet de historische werkelijkheid ook geen geweld aan omdat het netjes tussen de ware gebeurtenissen is gevlochten zoals een rood lintje door de vlecht van een jong meisje. In het voorjaar van 1944 houden de Amerikanen landingsmaneuvers aan de Engelse Oostkust ter hoogte van Dorset. Het doel is de komende landing in Normandië voor te bereiden op een terrein dat vergelijkbaar is met dat van de Franse kust. De oefening wordt evenwel gestoord door Duitse U-boten. Twee schepen zinken, een paar honderd matrozen komen om en meer dan 600 soldaten. De lijken drijven richting Jersey, bezittingen van de Engelse kroon maar sinds 1940 door de Nazi's bezet. Drie van de vermiste officieren zijn op de hoogte van de D-Day-plannen en de Britse SOE (Speciale Operaties) is bang dat de Duitsers uitgerekend dié manschappen zullen in handen krijgen waardoor het hele fijn uitgewerkte aanvalsplan in het water dreigt te vallen. De dag nadien verneemt het hoofdcommando in Londen dat 2 officieren verdronken zijn en dat de derde aangespoeld is op Jersey en bij een Britsgezinde Ier en zijn vriendin is ondergedoken.

Kolonel Harry Martineau (George Peppard), een Amerikaan die al eerder vuile werkjes voor de Britten heeft opgeknapt, krijgt de opdracht om de vermiste officier, Hugh Kelso (David Birney), op te sporen en naar Engeland te brengen of te vermoorden zodat hij D-Day niet in gevaar brengt. Sara Drayton (Deborah Raffin), een verpleegster, krijgt een mini-opleiding overleven in oorlogsgebied en wordt meegestuurd als zijn maîtresse. Zij is geboren op Jersey, spreekt vloeiend Frans en kent het eiland op haar duimpje. Op hetzelfde moment is in Berlijn een mislukte aanslag gepleegd op het leven van Hitler door een aantal hoge officieren. Eén van hen, Veldmaarschalk Eric Rommel (Michael York), oudgediende en held van de oorlog in Noord-Afrika, is nu commandant in het Franse kustgebied waar hij de geallieerde aanval moet zien af te slaan. Hij begrijpt dat snel een nieuwe aanslag voorbereiden en uitvoeren van essentieel belang is, want de SS kan hem elk moment arresteren wegens betrokkenheid en hoogverraad tegen de Führer. Om de SS te misleiden bedenkt Rommel een plan: hij stuurt zijn dubbelganger korporaal Berger (Michael York) op inspectiemissie naar Jersey en ontmoet ondertussen de andere samenzweerders op een geheime plaats om een nieuwe aanslag te beramen.

Standartenführer Max Vogel zoals Harry Martineau op zijn valse papieren heet, bereikt met Sara ondertussen Jersey via een omweg langs het Franse Granville voor een zgn. geheime opdracht in opdracht van Himmler, baas van de SD en enige persoon aan wie hij verslag mag uitbrengen. Hij begint meteen een ontsnappingsplan voor de Amerikaanse officier uit te werken. De plaatselijke afdeling van de Duitse geheime dienst vertrouwt de zaak evenwel niet en informeert in Berlijn naar zijn identiteit. Wanneer Martineau/Vogel verneemt dat Rommel elk moment op Jersey kan landen, ziet hij de toekomst zwart in en besluit om de machtige Duitse bevelhebber te vermoorden. Maar in het hoofdkwartier van Rommel wacht hem een verrassing en een nieuwe uitdaging. Sara heeft inmiddels kennis gemaakt met een Italiaanse graaf die voor de Duitse marine werkt en verliefd op haar wordt. Hij lijkt geneigd om Sara en haar vrienden te willen helpen bij hun ontsnapping met een Duitse boot. Maar Sara wordt verliefd op Martineau, de vrijbuiter, de huurling, en dat zorgt voor spanningen en amoureuze perikelen.

Night Of The Fox is een vierdelige televisie-serie, gemaakt door het Britse Carlton TV voor Channel 4, in samenwerking met o.a. TF1 en Canal Plus. Het verhaal van de reddingsoperatie duurt 4 keer 50 minuten en het moet gezegd: de spanning zit er vanaf het eerste moment in. Er is de mysterieuze en eigenzinnige Harry Martineau, moeilijk in de omgang, gesloten, overtuigd van zijn gelijk, met een minachting voor amateurs zoals Sara, koel en afstandelijk, pretentieus en bereid om tot het uiterste te gaan. George Peppard (The A-Team, Matlock) zien we hier in één van zijn betere prestaties. Hij is de imposante Duitse officier die zich met bluf en intelligentie een weg baant tussen de Nazi-gezagsdragers en als een 007 avant-la-lettre recht op zijn doel afgaat. Sara leren we kennen als de vrouw die via flashbacks haar wedervaren met Martineau op Jersey aan een biograaf vertelt. Haar ware rol in de plot van Night Of The Fox is voor de rest niet echt duidelijk. Zij is niet veel meer dan Martineau's antagonist, toont ons zijn gevoelige kant, zijn eeuwige twijfel en nervositeit. Zij brengt hem ertoe te praten over het verleden, over het leed dat hij in de Eerste en in het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en ondergaan. Maar zij heeft nauwelijks vat op de gebeurtenissen en slaagt er niet in hem menselijk gedrag bij te brengen. Daarvoor is deze sluwe vos te oud, te veel bezig met zijn opdracht, te zeer gebiologeerd door het machtsspelletje waar hij bij betrokken is. Of zoals hijzelf aangeeft: als Vogel verschijnt is Martineau weg, dan gaat hij helemaal op in zijn nieuwe rol, zelfs tot het punt dat hij niet alleen de vijand, maar misschien ook z’n medestanders ombrengt om het doel veilig te stellen.

Michael York (Romeo & Juliet, Cabaret) is een aanvaardbare Rommel en als Berger roept hij onmiskenbaar vergelijkingen op met wat Charles Chaplin eind jaren '30 deed als dubbelganger van Hitler in The Great Dictator, met dit verschil dat de persoonsverwisseling hier gewild is, terwijl Chaplin bij vergissing in zijn nieuwe rol terecht kwam. Maar beide figuurtjes slagen er uiteindelijk in het machtige Duitse legerapparaat op dezelfde manier te kakken te zetten als metafoor voor de uiteindelijke totale ondergang van hun systeem. Het grappige ligt in beide films op een totaal ander terrein, maar in beide producties is de achterliggende idee dezelfde: elk efficiënt en perfect gedisciplineerd systeem, gebaseerd op puur hiërarchische en technische structuren, is in tegenspraak met de menselijke natuur die snakt naar creativiteit en zelfontplooiing.

BEELD EN GELUID
Night of the Fox heeft de mooie tinten van de Kanaaleilanden meegekregen, een uitbundige en kleurrijke omgeving met alle soorten groen, tinten van blauw, geel en rood in het haar en de kleren van Sara en daartussen het donker palet van militaire voertuigen en het grauw van uniformen. De pellicule is helemaal schoongemaakt en de transfer naar dvd is perfect. Het geluid in stereo surround plaatst de kijker midden in het verhaal en home cinema-bezitters maken de dramatische en spannende ontwikkelingen in het verhaal van op de eerste rij mee.

EXTRA'S
Deze dubbele dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Night of the Fox is een spannende mini-serie rond een fictief gegeven, een verhaal over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa dat werkelijkheid had kunnen zijn, een thriller die tot de laatste moment boeit, een meeslepend liefdesverhaal dat ook vrouwelijke kijkers aan het scherm zal kluisteren. Maar het is geen oorlogsfilm met bombardementen en luchtgevechten zoals The Longest Day of A Bridge too Far. Het gaat om een reddingsoperatie, het lot van mensen in vijandelijk gebied, de spanning tussen list, bedrog,verraad en trouw aan een principe.


cover
Studio: House Of Knowledge

Regie: Charles Jarrott
Met: George Peppard, Michael York, John Mills, Deborah Raffin, David Birney, Andréa Ferréol, Niall O'Brien, George Mikell, Vincent Grass, Gottfried John

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
199 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664023464


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
'• geen

Andere recente releases van deze maatschappij