:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOODFELLAS
GOODFELLAS
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-06-05
FILM
What am I? A schmuck on wheels?

Goodfellas is het levensverhaal over de half Ierse Henry Hill (Ray Liotta) die onder de hoede van oude rot Jimmy Conway (Robert De Niro) en volbloed psychopaat Tommy DeVito (Joe Pesci) gestaag van loopjongen tot topgangster opklimt in de wereld van de 'goodfellas'. Voor Henry gaat hiermee niet minder dan een droom in vervulling: van kindsbeen af wilde hij gangster worden...

Wat is nu uiteindelijk de beste film van regisseur Martin Scorcese? Voorwaar geen makkelijke vraag gezien het imposante oeuvre dat Marty sinds begin jaren zeventig bij elkaar heeft gefilmd. Voor de enen is het Taxi Driver of Raging Bull, voor anderen is het Mean Streets of deze Goodfellas. Ondergetekende zou na rijp beraad wellicht zelf kiezen voor laatstgenoemde. Niet alleen werden wij uitermate gecharmeerd door de uitmuntende casting en dito acteerprestaties, fantastische dialogen en de bij momenten vernuftige mis en scène, maar ook door het scenario dat gebaseerd is op de bestseller Wiseguy van Nicolas Pileggi, waarin het levensverhaal van gangster Henry Hill uit de doeken wordt gedaan. Om verwarring te vermijden met de gelijknamige tv-serie (met in de hoofdrol Ken Wahl en Kevin Spacey als übergangster Mel Profitt) werd besloten om voor de film de naam Goodfellas te gebruiken.

Goodfellas heeft (samen met Pulp Fiction en True Romance) één van de sterkste casts van de jaren 90, met acteerprestaties om vingers en duim af te likken: Robert De Niro, Ray Liotta (met de beste vertolking uit zijn carrière), Joe Pesci, Paul Sorvino... allemaal acteren ze op heel hoog niveau. Ook is het leuk om 2 leden uit de cast van de fantastische maffia-tv-serie The Sopranos aan het werk te zien in Goodfellas: Lorraine Bracco (psychiater Jennifer Melfi) schittert hier als echtgenote Karen Hill terwijl Michael Imperioli (Christopher Moltisanti) een (kleine) rol heeft als Spider. Acteur Joe Pesci verzilverde met zijn vertolking van Tommy DeVito (beste mannelijke bijrol) de enige van de 6 Oscar-nominaties voor Goodfellas in 1991. Behalve de ijzersterke cast zijn er nog wel een aantal andere parallellen te trekken tussen Goodfellas en True Romance/Pulp Fiction: de "memorable quotes". Een beetje filmfan kan al snel een aantal dialogen uit deze drie films uit het hoofd debiteren. Wie herinnert zich niet deze fantastische scène uit Goodfellas die door Joe Pesci zelf werd geschreven:

How am I funny, like a clown? What is so funny about me? What the FUCK is so funny about me? Tell me. Tell me what's funny. Henry Hill: Get the fuck outta here, Tommy.
Tommy DeVito: Ha ha. I almost had you.


of deze reeds klassieke dialoog:

Spider: Why don't you go fuck yourself, Tommy?
Jimmy Conway: WHOA. I don't believe what I'm hearing. Check out the BALLS on this kid. Hey Spider, this is for you.
Jimmy Conway: That's the way. You don't take no shit from nobody.


Wie Goodfellas nog nooit zag, krijgt met deze puike dvd-release een schitterende kans om dit tekort ongedaan te maken.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze special edition is merkbaar beter (schaduwniveau, contrast, anamorfisch) dan bij de eerste release (een flipper trouwens). Op wat filmgrain na kunnen we niet veel aanmerken op deze transfer die er zeker toe bijdraagt om in de sfeer van film te geraken. De Dolby Digital 5.1-track lijkt ons dezelfde als op de vorige release. Dit is echter helemaal geen probleem aangezien de vorige track ons al wist te bekoren.

EXTRA'S
Disc 1:
Op de eerste dvd vinden we 2 overtuigende audiocommentaartracks terug:
Audiocommentaar cast & crew: Naast regisseur Scorcese, producers Irwin Winkle en Barbara Defina krijgen we ondermeer ook acteurs Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco en Paul Sorvino te horen. De commentaren zijn niet samen opgenomen, doch op verschillende tijdstippen om ze daarna op de film te monteren.
Audiocommentaar cop & crook: Gangster Henry Hill (op wiens leven het boek Wiseguy en de film Goodfellas zijn gebaseerd) en ex-FBI-agent Edward McDonald (hier zowat in de rol van interviewer) voorzien Goodfellas van deskundig commentaar op deze tweede track.

Disc 2:
Getting Made (29.37 min): making of die de verschillende stappen bij het maken van Goodfellas belicht.
The Workaday Gangster (7.58 min)
Made Men – The Goodfellas legacy (13.33 min)
Paper is cheaper than film (4.28 min)
Theatrical trailer

CONCLUSIE
Goodfellas is een film die in geen enkele dvd-collectie mag ontbreken. Ook wie de eerste dvd-release van Goodfellas al heeft, kunnen we deze special edition ten zeerste aanraden.

Thirty-two hundred dollars he gave me. Thirty-two hundred dollars for a lifetime. It wasn't even enough to pay for the coffin.


cover
Studio: Warner

Regie: Martin Scorsese
Met: Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Ray Liotta, Frank Vincent

Film:
9,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931191227


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 2 Audiocommentaartracks
• Trailers
• Making of-documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij