:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTICE LEAGUE - BRAVE AND THE BOLD, THE
JUSTICE LEAGUE - BRAVE AND THE BOLD, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-06-12
SERIE
De afgelopen eeuw is er planeet er niet bepaald een veiligere plaats op geworden. Gelukkig doken er hier en daar helden op die alles in het werk stelden om de mensheid te behoeden van het kwaad, of van elkaar. Onder die helden zitten onder meer de uiterst bekende Superman en Batman. Deze beide helden hadden in het verleden trouwens ook elk hun eigen geanimeerde serie. Batman: The Animated Series was zelfs een enorm succes, logisch gevolg was dus Superman: The Animated Series. Onlangs bracht Warner in regio 1 zelfs het laaste volume van Batman TAS uit op DVD.

Maar natuurlijk zijn er ook nog andere superhelden beschikbaar, samen met Superman en Batman vormen zij de Justice League: een groep superhelden die de aarde beschermt tegen topgangsters, maffiabazen en eventuele buitenaardse bedreigingen. Superman en Batman worden daarin gesteund door Hawkgirl, Wonder Woman, Green Lantern, the Flash en het laatste echte marsmannetje: J'onn J'onzz, bijgenaamd The Martian Manhunter. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere gave die wal iets toevoegt aan de Justice League.Het bundelen van enkele superhelden is trouwens lang geen nieuw concept. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan The Avengers, al was het wel de eerste keer dat we deze selectie van superhelden samen aan het werk zagen. In ieder geval is er geen gebrek aan "supers", daar heeft de Amerikaanse comicsindustrie wel voor gezorgd. Nog ongeloofelijker is het feit dat ze allemaal wel op één of andere manier aansloegen, de ene natuurlijk al wat meer dan de andere. De populariteit van deze personages mag al blijken uit het feit dat er van sommigen onder hen al 40 jaar of 60 jaar comics verschijnen. In die tijd zijn de personages natuurlijk meegevolueerd met hun tijd en hun publie en zijn ze talloze malen geherinterpreteerd door tal van auteurs en scenaristen. De laatste paar jaren werden daarin verfilmingen op het witte doek toegevoegd. Ook op televisie zat men niet stil en Justice League is daar één van de resultaten van. Vooral op het gebied van animatie leek men in de jaren '90 de superhelden te (her) ontdekken. De ene na de andere serie werd op de buis gegooid: Spiderman, X-Men, The Fantastic Four, Batman, Superman, etc. Stuk voor stuk waren het knappe staaltjes animatie (dit in tegenstelling tot de eerdere pogingen uit de jaren 60, 70 en 80), ze waren ontwikkeld in samenwerking met de originele auteurs (dan toch in het geval van de Marvel series), beschikten over erg boeiende verhaallijnen (al dan niet gebaseerd op de comics) en waren bovendien nog eens vrij goedkoop om te produceren ook.

Justice League is min of meer een voortzetting van de super-animatieseries zoals Batman en Superman, qua stijl van animatie ziet het er dus min of meer hetzelfde uit. Voor de vergelijking met Superman is erg makkelijk te maken: veel kleur en veel actie. Het eindproduct is op zijn minst geslaagd te noemen. Weliswaar was wat meer diepgang en detail mooi geweest, maar het steekt in ieder geval al met kop en nek uit boven al die andere goedkope animatie die we vandaag de kop naar ons hoofd gekatapulteerd krijgen, dan denken we bv. aan dingen als Samurai Jack (we verwachten ons al aan de nodige verwijten omwille van dit statement), Powerpuff Girls en al die andere prut die je 90% van de tijd te zien krijgt op Cartoon Network. Gelukkig is men bij Warner toch nog niet volledig vergeten dat er ook animatieseries mogen zijn met iets meer inhoud, er zijn tenslotte ook wel degelijk volwassenen die van animatie houden.AFLEVERINGEN
The Brave and the Bold
The Flash zit 2 dieven achterna die aan de haal zijn met een aantal radioactieve isotopen, wanneer hij ze vat, beweren de dieven echter dat ze zich niks meer herinneren van het hele voorval. Tijdens de achtervolging ging het er echter nogal hardhandig aan toe en bijgevolg kwam Green Lantern een handje helpen (lees : een oogje in het zeil houden). Wanneer ze echter net aan hun middagmaal willen beginnen wordt er melding gemaakt van een ontsnapte Gorilla, de 2 helden zetten de achtervolging in. Het blijkt echter geen gorilla te zijn zoals alle anderen, want deze gorilla springt in een auto en scheurt er vandoor. The Flash zet de achtervolging in maar wordt neergeschoten. Wanneer hij weer bijkomt, wordt hij er van beschuldigd de radioactieve isotopen gestolen te hebben...

Injustice for All
Superman rekent eindelijk af met Lex Luthor, spijtig genoeg blijkt deze laatste dodelijk ziek te zijn: een gevolg van het kryptoniet dat hij al jaren bij zich draagt. Eenmaal in de gevangenis, zint Luthor echter op wraak, samen met enkele andere criminelen met superkrachten, zweert hij de ondergang van de Justice League. Dat blijkt echter al snel makkelijker gezegd dan gedaan... vooral wanneer zijn gezondheid hem danig parten begint te spelen...

BEELD EN GELUID
Justice League werd tijdens het eerste seizoen geanimeerd in het 1.33:1 formaat, men hield echter wel widescreen in gedachten, op sommige zenders in de USA werd de serie dus wel in widescreen uitgezonden, op andere dan weer niet. De widescreen transfer werd dan ook verkregen door de boven en onderzijde van het beeld te matten. Uit de openingsanimatie kunnen we echter opmaken dat widescreen de voorkeur van de makers wegdroeg, aangezien deze CGI animatie enkel in widescreen gegenereert werd. Op deze DVD vinden we een open-matte transfer terug, in tegenstelling tot sommige films heeft dat niet als resultaat dat er ongewenste dingen in beeld komen. Het zou te gek zijn dat men bij animatie dingen gaat animeren die je nadien toch nooit te zien zal krijgen. Datgene wat zich hier voordoet is dus min of meer te vergelijken met de Disney film The Sword In The Stone waarbij we op de DVD ook een open-matte transfer te zien kregen. Over het beeldformaat zal je ons dus niet horen klagen, tenslotte verliezen we niks.Kwalitatief gezien is de transfer compleet in lijn met de vorige schijven die in deze reeks gereleased werden. Dat wil zeggen dat er nog steeds edge enhancement aanwezig is, evenals een beetje aliasing. Vooral het edge enhancement is erg spijtig aangezien daar compleet geen reden toe is bij een animatieserie waarin alle lijntjes al mooi gedefinieerd zijn. (Hiermee willen we nu natuurlijk niet zeggen dat er eigenlijk ooit een reden is om edge enhancement toe te passen, enkel dat het in het ene geval nog zinlozer is dan in het andere) Kleuren zijn erg helder en zwartniveaus optimaal, we hadden ook niet anders verwacht van een dergelijke recente productie.

De Dolby Digital 2.0 geluidstrack stelt niet teleur, maar verbaast ook nergens. Gewoon een degelijke track waarin geen ruis of foutjes aanwezig zijn. Ook dit is natuurlijk niet verbazingwekkend wanneer we weten dat deze afleveringen nog "maar" een goede 4 jaar oud zijn.

EXTRA'S
Net als bij vorige volumes is ook de selectie extra's op deze schijf op zijn minst karig te noemen. We moeten het stellen met een een 7 minuten durende featurette Behind the Scenes of the Brave and the Bold waarin de 4 afleveringen (= 2 verhalen) op deze schijf kort besproken worden. Uiterst interessant, maar veel te kort! Tot slot is er nog een 2e featurette Storyboard for Justice van vergelijkbare lengte die dieper ingaat op de storyboards en ook de vergelijking maakt tussen de storyboards en het uiteindelijke product. Ook hierbij maken we dezelfde opmerking als de eerste featurette: erg leuk, maar te kort!Ironisch genoeg staan er ook nog 2 cross-promotionele trailers op de schijf voor Batman TAS: Volume 2 en Superman TAS: Volume 1. Ironisch omdat de kans klein is dat die hier ooit het daglicht zullen zien, laat staan in dezelfde vorm. Dit had men dus beter kunnen weglaten, want het zou veel mensen op het verkeerde been kunnen zetten.

CONCLUSIE
Justice League is een uiterst leuke animatieserie met in de hoofdrollen enkele van de bekendste superhelden die er ooit zijn uitgevonden. Beeld en geluidskwaliteit zijn meer dan voldoende, net als bij de andere volumes het geval was, extra's hinken ook nu weer achterop. Zeker niet laten liggen wanneer je deze voor een spotprijsje zou kunnen bemachtigen!


coverStudio: Warner

Regie: Butch Lukic, Dan Ruba
Met: Kevin Conroy, Maria Canals, Susan Eisenberg, Phil LaMarr, Carl Lumbly, George Newbern, Michael Rosenbaum, Powers Boothe, Virigina Madsen, David Ogden Stiers, Clancy Brown, Mark Hamill

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931287098


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Behind the Scenes
• Storyboards
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij