:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEET THE FOCKERS
MEET THE FOCKERS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-06-15
FILM
De eerste ontmoeting met z’n schoonouders liep voor Greg ‘Galyord’ Focker niet van een leien dakje. De ultra-conservatieve familie uit Meet The Parents, bestaande uit vader (en ex-CIA'er) Jack (DeNiro) en moeder Dina (Danner) maakten het de onfortuinlijke Greg niet makkelijk. Zowat alles wat kon tegengaan, ging ook tegen. Zo onteerde Greg onderandere de as van Jack’s moeder, stichtte hij brand, brak iemands neus, liet de o zo geliefde kat 'Jinx' ontsnappen en werd bovendien verdacht van drugsgebruik. Uiteindelijk kwam de obligatoire happy-end er toch en maakte Focker als toekomstige schoonzoon deel uit van de familie. Tot daar de korte samenvatting van de komedie die het in 2000 onverwacht goed deed aan de boxoffice en waarvan een sequel onvermijdbaar leek.

Deze sequel is nu verkrijgbaar op dvd en gaat onder de 'originele' naam: Meet The Fockers. Met 'The Fockers' verstaan we de ouders van Greg. Er is intussen twee jaar verstreken en de trouwdatum van het gelukkig koppel ligt vast. Geen trouw alvorens de ouders elkaar ontmoet hebben en dus trekken Jack, Dina, Greg en z’n toekomstige vrouw Pam naar Florida om Greg’s ouders te ontmoeten: Bernie en Roz. Er werd blijkbaar op geen ster meer of minder gekeken bij de casting want deze rollen worden vertolkt door niemand minder dan Dustin Hoffman en Barbra Streisand. Uiteraard zijn Greg’s ouders de complete tegenpolen van Jack en Dina. Bernie is een ex-advocaat die met een hippie-levensstijl om 'U' tegen te zeggen en Roz brengt het brood op de plank als sextherapeute voor senioren. Voor je 'Gaylord' kan zeggen heeft Jack opnieuw alle vertrouwen verloren in z'n toekomstige schoonzoon en doet hij al het nodige om het aankomende huwelijk te verhinderen.

Meer van hetzelfde, maar deze keer met een groter budget. Zo kunnen we nog het best deze Meet The Fockers omschrijven. Het grotere budget zal ook nodig geweest zijn aangezien men Dustin Hoffman kon overhalen om hieraan mee te doen. Ook Streisand, die al een tijdje spoorloos was in Hollywood, werd blijkbaar met de nodige dollars uit haar winterslaap gehaald, en wat blijkt: ze kan het nog steeds. In elke scène waarin Babs figureert acteert ze schijnbaar zonder enige moeite de rest van het scherm. Dit is eveneens te danken aan Stiller, die schijnbaar nóg slechter staat te acteren dan in de vorige film, alsook aan het karakter van DeNiro, waarvan deze keer veel minder dreiging uitgaat. Een geluk eigenlijk dat Hoffman en Streisand aanwezig zijn om deze prent de nodige frisheid mee te geven. Het is vooral de clash tussen Hoffman en Deniro, alsook de enorme verscheidenheid in de levensstijl van hun karakters, die de leukste humor oplevert. De meeste grappen werken dan ook maar er zijn er ook verschillende die jammer genoeg tot op het bod uitgemolken worden. Het is eigenlijk de cameo van Owen Wilson op het einde van de film én de bloopers uit het bonusmateriaal waar wij het meest konden om lachen. Fans van het eerste deel, vrees echter niet. Voor jullie is Meet The Fockers een waardige vervolg op z’n origineel.

BEELD EN GELUID
We krijgen Meet The Fockers te zien in een 1.85:1 anamorfisch beeldformaat. Cinematograaf John Schwartzman (die o.a verantwoordelijk was voor de fotografie uit Armageddon) zorgt ervoor dat deze sequel er beter uitziet dan z’n voorganger. Een scherp beeld met veel detail, rijk aan levendige kleuren. Het beeld is vrij van grain (uitzondering hierop zijn de extended scènes) en er is slechts af en toe sprake van een lichte edge-enhancement. We mogen besluiten dat dit een transfer is die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de hedendaagse dvd-liefhebber. Op geluidsvlak valt er weinig speciaals aan te merken. Aangezien dit een komedie is maakt het eigenlijk weinig uit of je de 5.1 aanzet of niet. Enkel de soundtrack, met enkele songs van Randy Newman, kan enige meerwaarde van het beluisteren via een meervoudige digitale output opleveren. Enige vereiste bij dit soort tracks zijn de dialogen. Zolang deze helder en goed verstaanbaar doorkomen, mogen we meer dan tevreden zijn. Aangezien dit het geval is bij Meet The Fockers hoort u ons niet klagen.

EXTRA'S
Regisseur Jay Roach en producent Jon Poll praten zonder problemen het audiocommentaar vol. Alhoewel het vlotjes verloopt is het vrij saai en ontbrak het ons aan knisperige details en krokante anekdotes. Interessanter zijn de bijna halfuur durende extra scènes en bloopers, die even grappig (zoniet grappiger) zijn dan de film zelf. Het is voor ons kijkers een echt privilege om klassebaks zoals DeNiro en Hoffman te bekijken terwijl ze hun tekst verknoeien en te zien hoe ze oprecht plezier beleven aan het maken van deze film. Verder zijn er stukjes aanwezig over Jinx de kat, Deniro's valse 'vaderborsten' en de tweeling die de baby vertolkt. Om af te ronden zijn er nog interviews aanwezig met voornamelijk Stiller en Hoffman alsook een familieportret van de Fockers.

CONCLUSIE
Er werden weinig risico's genomen bij het maken van dit vervolg op Meet The Parents. Daarom ook dat deze Meet The Fockers dicht aanleunt bij het origineel, maar dan wel in een andere setting en aangevuld met enkele grote Hollywoodsterren. Fans van de eerste film gaan dit vervolg zonder meer kunnen appreciëren en mogen gerust tot een blinde aanschaf overgaan. Nieuwkomers kunnen we een huurbeurt en een viewing van het eerste deel aanraden. De technische kwaliteit werd zonder meer verzorgd en er zijn ook verschillende extra’s aanwezig.


cover
Studio: Universal

Regie: Jay Roach
Met: Robert De Niro, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Barbra Streisand, Blythe Danner, Teri Polo

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583021843


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• 4 featurettes
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij