:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZATOICHI
ZATOICHI
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-06-22
FILM
Japan tijdens de 19de eeuw. De stekeblinde Zatoichi (Takeshi Kitano) verdient zijn brood als masseur en heeft een zwak voor gokken. Maar achter zijn licht komische façade gaat een meester in het zwaardvechten schuil. Wanneer Zatoichi in een klein bergdorpje arriveert, merkt hij al snel op dat de hele gemeenschap geterroriseerd wordt door de bende van Ginzo. Door enkele interessante ontmoetingen met kleurrijke mensen besluit Zatoichi even in het dorpje te blijven. Het duurt niet lang voordat de blinde masseur zelf in aanvaring komt met de meedogenloze bende en dan blijkt een bloedbad onvermijdelijk…

Het personage van de blinde masseur Zatoichi is net als Godzilla een stukje Japanse cultuur dat zich leende tot een hele resem speelfilms. We hebben dan ook ongeduldig uitgekeken naar de nieuwe versie van de excentrieke Takeshi Kitano, die zich voordien vooral bewezen had in gewelddadige Japanse gangsterfilms zoals onder meer Boiling Point en Hana-bi. Maar het moet gezegd dat het resultaat een schot in de roos is! Als vanouds is Kitano’s regie feilloos en levert hij als geen ander een knappe mix van de ruim aanwezige gewelduitbarstingen en de bijwijlen bizarre, doch hilarische komische sequenties. Komt daarbij dat de lekker ritmische soundtrack - een mix van traditionele en moderne muziekstijlen - een perfect geheel vormt met de beelden en dit geeft de film een extra dynamiek mee. Het acteerwerk is eveneens erg goed, met als uitschieters Kitano himself als het populaire titelpersonage, maar ook coming man Tadanobu Asano (Ichi The Killer, Survive Style 5+) is uitstekend in zijn rol. Als we dan toch een puntje van kritiek moeten bovenhalen dan is het wel om de doorzichtige CGI-effecten die gebruikt zijn om het bloed op het scherm te toveren. Een absolute aanrader! En dan bedoelen we niet alleen voor de doorgewinterde cinefiel of liefhebber van de Aziatische cinema, want deze Zatoichi is Takeshi Kitano’s meest toegankelijke prent tot nu toe geworden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.78:1 beeld oogt scherp, met heldere kleuren en een goed zwartniveau. De gebruikte filmprint is proper en buiten het constant aanwezig zijn van wat filmgrain is er weinig tot niets op het beeld aan te merken. Het geluid is aanwezig in maar liefst drie smaken: Japans Dolby Surround 2.0, Japans Dolby Digital 5.1 en Japans DTS 5.1. We focussen ons hier vooral op de twee laatste geluidssporen. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een goede spreiding van de geluidseffecten en heldere, steeds verstaanbare dialogen. De Japanse DTS-track heeft op zijn beurt nog een betere spreiding en draagt dan ook onze goedkeuring weg. Een goede beeld- en geluidskwaliteit!

EXTRA’S
Hoewel het op het eerste zicht lijkt dat deze Special Edition maar weinig extra’s bevat, is het hier een geval van kwaliteit boven kwantiteit. We zetten het bonusmateriaal even op een rij:

DISC 1:
- De originele bioscooptrailer,
- Promotionele trailers van de andere Kitano-films Dolls en Brother

DISC 2:
- Making Of (40 min.): met onder meer ‘behind the scenes’-beelden van op de set,
- Interviews met de belangrijkste crewleden (47 min.), alsook een informatief interview met regisseur Kitano (16 min.),
- Masterclass With Takeshi Kitano (33 min.): beelden van tijdens een persconferentie.

CONCLUSIE
Takeshi Kitano’s Zatoichi (2003) is een erg amusante samuraiprent geworden en is een must voor de liefhebbers van Aziatische cinema en de fans van Kitano. Maatschappij A-Film brengt de film uit in een fraaie 2 disc uitgave, met goede beeld- en geluidskwaliteit. Daarbovenop bevat de release enkele ruime extra’s. Ook nog dit: de film is recent ook uitgebracht als voordelige single disc uitgave onder A-Film’s "Quality Film Collection".


cover
Studio: A-Film

Regie: Takeshi Kitano
Met: Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, Michiyo Ookusu, Aburo Ishukura,
Gadarukanaru Taka, Yuuko Daike

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777046937


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans DTS 5.1
Japans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
DISC 1:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

DISC 2:
• Making of,
• Diverse interviews,
• Masterclass With Takeshi Kitano

Andere recente releases van deze maatschappij