:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALTONS, THE - SEIZOEN 1
WALTONS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-07-12
SERIE
In een periode van sociale onrust en economische problemen omwille van de oorlog in Vietnam, is het geen wonder dat de grote televisiehit een familiegeoriënteerde – lees melige - reeks was. The Waltons speelde zich af tijdens de grote depressie en probeerde armoede als een inspiratiebron te tonen in plaats van enkel en alleen depressie. Je krijgt een blik op het leven van het gezin van John en Olivia, hun zeven kinderen en natuurlijk ook oma en opa als voorbeeld van alles wat goed is. Hoewel deze reeks destijds razend populair was – ze zou het immers 9 seizoenen volhouden – komt de inhoud nu enorm gedateerd over. De verhalen houden nog redelijk stand, maar de meligheid druipt er vanaf. Dat maakt het voor de moderne kijker moeilijk om zich in te leven, tenzij je natuurlijk beroep kunt doen op enige nostalgie. De afleveringen staan verspreid over 5 disks, waarvan de eerste 3 in dvd-18 formaat, disk 4 in dvd-14 formaat en disk 5 in dvd-5 formaat. Een dvd-18 is dubbelzijdig met aan elke zijde 2 lagen en het opmerkelijke dvd-14 formaat is ook dubbelzijdig, maar één van beide zijden bevat slechts 1 laag. Het is een beetje een vreemde, maar plaatsbesparende aanpak van Warner. Men bezondigt zich wel zwaar aan onvolledigheid, want de pilootaflevering The Homecoming: A Christmas Story valt nergens te bespeuren.

AFLEVERINGEN
1. The Foundling
Een meisje wordt te vondeling gelegd bij het huis van de Waltons en in al hun goedheid besluiten ze zich over het kind te ontfermen. Wanneer ze met haar naar de dokter gaan, komen ze erachter dat het meisje doof is. Dat brengt John Boy ertoe om haar gebarentaal te leren, die wat later van pas zal komen als de jongste van het gezin per ongeluk opgesloten raakt in een spookachtig huis.

2. The Carnival
Walton's Mountain krijgt bezoek van een stel kermisartiesten. Hun baas gaat ervandoor met het geld en zo raakt een viertal artiesten gestrand bij de Waltons. Als dank voor de goede zorgen belonen ze het gezin met een privé-voorstelling.

3. The Calf
Chance, de familiekoe, bevalt van een gezond kalfje, maar John Boy vindt dat ze het moeten verkopen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Om het kalf dat lot te besparen, besluiten Elizabeth en Jim Bob het te verstoppen. John geeft uiteindelijk toe zodat het beest mag blijven.

4. The Hunt
John Boy maakt zich op voor zijn eerste jachtpartij, maar de gedachte om een dier van het leven te beroven doet hem huiveren. Tijdens de jacht redt hij John’s leven, wanneer die aangevallen wordt door een beer. Ondertussen staat Mary Ellen voor de keuze om een nieuwe jurk of een nieuwe baseballhandschoen te kopen.

5. The Typewriter
John Boy leent een antieke schrijfmachine van de zusjes Baldwin zodat hij een verhaal kan schrijven voor een magazine. Mary Ellen verkoopt het per abuis, maar slaagt erin om het kostbare stuk terug te veroveren.

6. The Star
Wanneer een meteoriet inslaat op het huis van de Baldwins, denkt Zeb dat zijn tijd gekomen is. De Baldwin zusjes worden voor de gek gehouden door hun neefje tot Zeb en John ter hulp schieten.

7. The Sinner
Priester Matthew Fordwick komt naar Walton’s Mountain en zet het huis in rep en roer met zijn strenge preek. John probeert ervoor te zorgen dat de man geaccepteerd wordt in de gemeenschap.

8. The Boy From The C.C.C.
Gino, een jongen uit de sloppenwijken van New York, vlucht weg uit een CCC kamp en leert dankzij de Waltons belangrijke lessen over liefde en vertrouwen.

9. The Ceremony
Een Joodse familie, ontkomen aan de klauwen van de Nazi’s, zoekt haar toevlucht in Walton’s Mountain. De 16-jarige zoon van het gezin verliest het geloof in zijn vader, maar de Walton zonen doen er alles aan om dat terug te brengen.

10. The Legend
Een oude legermakker van John, Tip Harrison, probeert zijn gebrek aan succes te verdoezelen met kinderachtig gedrag en zinloze commentaren die uitmonden in een brandje en de dood van de roekeloze hond van de familie

11. The Literary Man
Wanneer de truck van John Boy het laat afweten, ontmoet hij de auteur A.J. Covington. Daarbij brengt hij een houtcontract waar de familie sterk van afhankelijk is, in gevaar.

12. The Dust Bowl Cousins
Een paar verre neven van de Waltons arriveren en slagen er in de kortste keren in om iedereens leven op stelten te zetten met hun oneerlijkheid.

13. The Reunion
De Baldwin zusjes en “Het Recept” spelen een sleutelrol in deze aflevering samen met de bedriegelijke Homer Lee Baldwin.

14. The Minstrel
Mary Ellen ontmoet een rondtrekkende troubadour, Jamie, en legt de verantwoordelijkheid om mee fruit te helpen plukken naast zich neer.

15. The Actress
De extravagante actrice Alvira Drummond raakt gestrand in Waltons Mountain wanneer haar auto het laat afweten. De kinderen, en vooral Mary Ellen, zijn gefascineerd door haar Hollywood maniertjes.

16. The Fire
De vader van een jong meisje heeft het er moeilijk mee dat juffrouw Hunter de kinderen over de evolutieleer vertelt. In een dronken bui zet hij de school in lichterlaaie en komt daarbij zelf om het leven.

17. The Love Story
John Boy raakt verliefd op Jenny Pendleton bij haar terugkeer naar Walton’s Mountain. Ze wordt op de voet gevolg door haar vader en haar stiefmoeder. Wanneer de vader om het leven komt bij een auto-ongeval, keert ze terug naar huis met de stiefmoeder en zo leert John-Boy de betekenis van liefdesverdriet.

18. The Courtship
Olivia’s oom Cody Nelson komt op bezoek bij de Waltons en raakt verliefd op een vrouw die maar liefst 4 scheidingen achter de rug heeft.

19. The Gypsies
Een zigeunergroep zit vast, maar hun leider weigert alle hulp van de Waltons. Zijn trots kost hem bijna het leven van zijn zoontje.

20. The Deed
Het blijkt dat de Waltons nooit een officiële akte geregistreerd hebben voor hun eigendom. Om te helpen bij de betaling van de kosten, gaat John Boy op zoek naar een job in de stad. Hij ontmoet nieuwe vrienden, wordt overvallen en krijgt uiteindelijk een beloning die van pas komt om de schulden te betalen.

21. The Scholar
Buurvrouw Verdie Grant vraagt John Boy om haar te leren lezen en schrijven. Hij gaat akkoord, maar het loopt verkeerd.

22. The Bicycle
De lokale smid, Curtis Norton, laat John Boy brieven schrijven aan zijn toekomstige bruid. Wanneer ze arriveert in Waltons Mountain, blijken haar verwachtingen niet ingelost te worden. Ondertussen voelt Olivia een drang naar vrijheid en naar iets nieuws in haar leven.

23. The Townie
Een vriendin van John Boy, Sarah, ziet hem als een manier om aan haar veeleisende moeder te ontsnappen. Wanneer John Boy niet ingaat op haar avances, besluit ze ervandoor te gaan met een stadsjongen.

24. An Easter Story (Deel 1 en 2)
Er heerst een crisis bij de familie wanneer Olivia getroffen wordt door polio. Dokter Vance schrijft een behandeling voor, maar Olivia lijkt niet te genezen. John-Boy krijgt weet van een nieuwe behandeling en die blijkt wel succesvol, net op tijd voor de paasdienst.

BEELD EN GELUID
De serie wordt gepresenteerd in het originele 1.33:1 formaat met een transfer van aanvaardbare kwaliteit voor een reeks zo oud als deze. De begingeneriek is van abominabele kwaliteit, maar gelukkig verbetert dat wanneer de afleveringen van start gaan. Kleuren zien er redelijk uit, net als het contrast. Wel zit er doorheen de hele reeks een lichte bruine tint over het beeld. Ook op vlak van geluid hoef je geen wonderen te verwachten van het mono-geluidsspoor. Dialogen zijn prima verstaanbaar en de muziek is vrij goed gebalanceerd.

EXTRA’S
Deze uitgave bevat geen extra’s.

CONCLUSIE
Een serie als The Waltons is niet voor iedereen weggelegd en kunnen we eigenlijk enkel aanraden voor de echte fans of mensen die benieuwd zijn naar oude, bekende reeksen. De hoge meligheidfactor komt immers behoorlijk gedateerd over. Liefhebbers kunnen best tevreden zijn met de beeld- en geluidskwaliteit van deze uitgave, maar blijven op hun honger zitten door het totale gebrek aan bonusmateriaal.coverStudio: Warner

Regie: Vincent Sherman, Alf Kjellin, Harry Harris, Robert Butler, Philip Leacock, Lee Philips, Jack Shea
Met: Richard Thomas, Ralph Waite, Michael Learned, Ellen Corby, Will Geer

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
6

Speelduur:
1200 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321932388893


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij