:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - CRUSADE
BABYLON 5 - CRUSADE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-07-27
SERIE
Zoals al in onze besprekingen van Babylon 5 naar boven kwam, was het voor de producers niet makkelijk om de serie van de ondergang te behoeden. Ieder seizoenseinde kon het definitieve einde van de serie geweest zijn. Gelukkig wist bedenker J. Michael Straczynski de serie in leven te houden tot de 5 seizoenen geproduceerd waren.

De fans wisten dat uitermate te appreciëren en bijgevolg werd Babylon 5 een regelrecht succes. Al snel rezen er plannen voor een spin-off, eentje die reeds ingeleid was door de tv-film A Call To Arms. De serie zou Crusade gaan heten, uiterst toepasselijk aangezien de bemanning van het schip Excalibur op zoek gaat naar een geneesmiddel voor de plaag die de Drakh op aarde loslieten. Indien de bemanning, in het bijzonder Capt. Gideon, niet in haar opdracht slaagt zal binnen de 5 jaar elk levend wezen op aarde sterven en met de planeet het merendeel van het menselijke ras.

Spijtig genoeg leek de serie hetzelfde lot te moeten ondergaan als de aarde in de serie, al duurde het geen 5 jaar. Na slechts 12 afleveringen werd de serie reeds geannuleerd, bij de 13e aflevering wou JMS zelfs niet meer betrokken worden, TNT (de zender die Babylon 5 en Crusade verdeelde) had het script en de opzet zo verdraaid dat de man er zelf niks meer mee te maken wou hebben.

We kunnen dat enkel uitermate spijtig vinden, want de serie had een uiterst leuke opzet en had zich hoogstwaarschijnlijk tot een degelijke sciencefiction serie kunnen ontwikkelen. Spijtig genoeg hebbe de besparingen van TNT daar een stokje voor gestoken en een erg bittere smaak nagelaten in de mond van JMS.

AFLEVERINGEN
1. War Zone
Kapitein Matthew Gideon is de nieuwe gezagvoerder van het ruimteschip Excalibur, het laatste nieuwe schip in de vloot van Earth Force en tevens een prototype. Het is aan Gideon en zijn bemanning om een vaccin of oplossing voor de Drakh-plaag te zoeken. Hun eerste missie bestaat erin een neergestort Drakh-schip te onderzoeken.

2. The Long Road
De Excalibur reageert op een hulpoproep van een Earth Force cruiser in een baan om Regula 4. Ze hebben op de planeet een stof ontdekt die de plaag kan vertragen, maar worden tegengewerkt door onverklaarbare ongevallen, grappen en draken !

3. The Well Of Forever
Galen suggereert dat het team in de hypperruimte op zoek gaat naar eventuele aanwijzingen in hun zoektocht. Wat Gideon en zijn bemanning echter niet weten, is dat Galen op zoek is naar de legandarische "Well of Forever" en die heeft erg weinig te maken met de plaag of een mogelijk vaccin.

4. The Path Of Sorrows
Op een lang vergeten wereld, ontdekt de Excalibur een buitenaards wezen dat vast zit in een of andere soort verzegelde kamer in de vorm van een bol. Tijdens het onderzoek blijkt echter dat het wezen zich erg goed bewust is van wat er om zich afspeelt. Op zijn eigen manier probeert het zelfs te helpen.

5. Patterns Of The Soul
De Excalibur krijgt de opdracht een groep kolonisten op te zoeken die de aarde verlieten op het moment dat de Drakh hun plag loslieten. Indien ze wel degelijk besmet werden kan er niet toegestaan worden dat ze de plaag verder verspreiden.

6. Ruling From The Tomb
Earth Alliance houdt een conferentie op Mars om de al dan niet geboekte vooruitgang in het Drakh-dilemma te bespreken. Dr. Chambers, hoofddokter van de Excalibur, is de eregast. Alles dreigt echter in het honderd te lopen voor Kapitein Lochley, die verantwoordelijk is voor de veiligheid tijdens de conferentie, wanneer een sekte er van overtuigd raakt dat de plaag een starf van God is.

7. The Rules Of The Game
De Excalibur maakt een tussenstop op Babylon 5 om er te onderhandelen met een ras dat ooit misschien dezelfde plaag onderging als de aarde nu, al was het wel voordat ze zelf de planeet bewoonden. In de tussentijd moet Max zijn ex-vrouw uit de klauwen van een gewetenloze afperser weten te houden.

8. Appearances And Other Deceits
Twee PR-consultants van Earth Alliance worden er op uitgestuurd om het imago van de Excalibur te verbeteren. Ze komen echter midden in een crisis terecht, want een buitenaardse levensvorm probeert wanhopig de controle over het schip in handen te krijgen.

9. Racing The Night
Wanneer Gideon en zijn bemanning de ruines van een hoogstaande beschaving aan het onderzoeken zijn, blijken er plots bemanningsleden te verdwijnen. Op de een of andere manier ontbreekt elk spoor van de daders.

10. The Memory Of War
Ondanks waarschuwingen van Galen, gaat Gideon toch door met het onderzoek van een planeet waarvan de bevolking compleet werd uitgeroeid tijdens een oorlog een goeie 100 jaar geleden. Alles lijkt goed te gaan tot er op een bepaalde nacht mensen beginnen te sterven.

11. The Needs Of Earth
Een Ranger weet Gideon te vertellen dat hij de locatie van een voortvluchtige kent die verondersteld is alle kennis van zijn ras bij zich te dragen. Tegen beter weten in, en met risico voor eigen leven gaat Gideon toch op zoek naar de man, in de hoop dat er misschien informatie tussenzit die de Drakh-plaag een halt kan toeroepen.

12. Visitors From Down The Street
De Excalibur onderschept een module met daarin twee paranoide aliens die bovendien vloeiend Engels lijken te spreken. De twee beweren dat de mensen van aarde al geruime tijd niets anders doen da zich bemoeien met de ontwikkeling van hun planeet.

13. Each Night I Dream Of Home
Een geheimzinnige senator komt aan boord van de Excalibur en beveelt haar bemanning om terug te keren naar de aarde om daar een geheimzinnig pakje op te halen. Een pakje dat de planeet normaal gezien onder geen enkele voorwaarde zou mogen verlaten vanwege de quarantaine.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van deze dvd's geeft nog maar eens weer hoe onbelangrijk de serie geacht wordt. Hierbij moeten we wel vermelden dat de fout hiervan NIET bij Warner Bros. ligt maar wel weer bij TNT. TNT beschikt namelijk over de originele filmelementen (of video in dit geval) en stelt die slechts ter beschikking van Warner voor de DVD releases. Wat is er nu precies mis met deze release ?

De fans onder ons zullen wel al weten dat Babylon 5 oorspronkelijk in widescreen gefilmd werd en nadien in full screen uitgezonden werd. Speciaal voor de dvd-releases werd er een widescreen-transfer gemaakt die nog nooit eerder vertoond was. Dat werd uiteraard erg goed onthaald door fans, want het gaf de serie net dat ietsjes extra. Crusade werd ook in widescreen gefilmd en nadien in full screen uitgezonden. Echter, deze keer achtte TNT het niet de moeite om een widescreen transfer te voorzien. Bijgevolg moeten we het gewoon stellen met de televisietransfers uit 1999.

Gevolg daarvan is dat de kwaliteit ook wat laat afweten, het geheel oogt namelijk vrij soft. Het is overduidelijk dat er op alle vlakken bespaard werd, want grain is bijna constant aanwezig. Kleuren en zwartniveaus zijn wel goed.

Aangename verrassing was dan weer de Dolby Digital 5.1 geluidstrack, blijkt dat de serie origineel ook opgenomen werd in 5.1 en dat krijgen we bijgevolg gepresenteerd. De track breekt zeker geen records wat betreft ruimtelijke spreiding of dynamiek, maar maakt toch gebruik van de extra mogelijkheden die het formaat biedt ten opzichte van de normale Dolby Surround track. Een track die ruim voldoende is voor de gemiddelde tv-serie en zeker niet zal teleurstellen, al is een vergelijking met bv. Star Wars of Lord of the Rings natuurlijk niet op zijn plaats.

EXTRA'S
Audiocommentaar
Bij 2 afleveringen krijgen we een audiocommentaar gepresenteerd. Bij Well Of Forever door leden van de cast & crew en bij Racing The Night door JMS zelf. Het zijn 2 vrij interessante commentaren die toch heel wat dingen aan het licht brengen over de serie. Spijtig genoeg ontbreekt er 1 ding: de hele uitleg over de ondergang van Crusade. Bedenker JMS bevestigde dat hij tijdens de opnamesessie voor de commentaren hierop uitvoerig was ingegaan en dat er hem werd verzekerd dat dit in de commentaar aanwezig zou zijn. Uiteindelijk blijkt dat niet zo te zijn en dat kunnen we enkel spijtig vinden.

Spijtig genoeg eindigt het slechte nieuws daar nog niet. Normaal gezien moest de 5e schijf ook een 2e kant bevatten met daarop de 2 featurettes die in regio 1 terug te vinden zijn nl. Making of Crusade en Forging Excalibur. Het valt uitermate te betreuren dat deze gewoon weggelaten werden, want hierdoor wordt deze set op het gebied van extra's wel erg povertjes: 1 volwaardige commentaar en 1 gecensureerde commentaar.

CONCLUSIE
Babylon 5: Crusade is een serie die veel te vroeg geannuleerd werd, zeker wanneer we weten wat voor topserie Babylon 5 zelf is. Beeldkwaliteit is teleurstellend, maar de geluidskwaliteit was wel een aangename verrassing. Extra's zijn spijtig genoeg wel ondermaats op deze Benelux uitgave. Niettemin is Crusade toch een aanrader voor de fans.


coverStudio: Warner

Regie: Janet Greek, Mike Vejar, Tony Dow, John Copeland, Jesus Trevino, Stephen Furst, Jerry Apoian
Met: Gary Cole, Tracy Scoggins, Daniel Dae Kim, David Allen Brooks, Peter Woodward, Marjean Holden, Carrie Dobro, Alex Mendoza

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
6

Speelduur:
min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931683890


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 2 Audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij