:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PHONE
PHONE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-07-26
FILM
Journaliste Ji-won (Ji-won Ha) ziet zich verplicht om onder te duiken na enkele serieuze dreigementen naar aanleiding van een controversieel artikel. Ze mag van een bevriend koppel onderduiken in hun ongebruikt huis. Aanvankelijk denkt Ji-won dat de dreigementen door haar verhuizen snel over zullen zijn, maar dan begint ze plots meer en meer vreemde oproepen te krijgen. Ten einde raad neemt Ji-won een ander GSM nummer aan, maar ook daarop blijft ze lastig gevallen worden. Wanneer Yeong-ju (Seo-woo Eun), de dochter van de vrienden van Ji-won, op een dag haar GSM opneemt schreeuwt het kleine meisje het uit in pure doodsangst! Wanneer Ji-won de vorige eigenaars van haar GSM nummer traceert, ontdekt ze dat alle gebruikers ervan verschrikkelijk aan hun eind zijn gekomen! Vanaf dan beseft ze dat ook haar laatste uren geslagen zijn…

Phone van Byeong-ki Ahn (Gawi, Bunshinsaba) lijkt op het eerste zicht op de zoveelste rip-off van Hideo Nakata’s ongeëvenaarde Ringu, maar blijkt in realiteit veel meer lagen te hebben dan zijn tegenhangers! Regisseur Byeong-ki Ahn doet zijn uiterste best om met diverse thriller subplots, onverwachte wendingen en door érg karig om te springen met de ondertussen totaal cliché geworden "meisjes met zwarte haren"-horror, een geheel eigen horrorfilm af te leveren. Tegen het einde verliest de man echter de pedalen qua afhandeling van het verhaal, wat het er voor de kijker niet makkelijker op maakt en waardoor er spijtig genoeg een deel van de spanning verloren gaat. De cast levert erg degelijk acteerwerk af, vooral de twee leading ladies zijn uitstekend. Zelfs de kleine Seo-woo Eun wist ons te verassen! Phone is een prima Koreaanse horrorprent geworden, met enkele lekker beklemmende sequenties in.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld is over het algemeen bevredigend scherp, met een goed contrast en een degelijk zwartniveau. Het schaduwdetail laat echter bij momenten wat te wensen over. De kleuren ogen op hun beurt helder en natuurlijk. Hoewel de gebruikte print als proper te omschrijven is, zal de oplettende kijker af en toe wel eens een klein vuiltje of haartje zien voorbijkomen. Beeldruis is afwezig, maar gedurende de hele film is er wat minieme filmgrain aanwezig. Ook hebben we occasioneel een klein compressiefoutje zien opduiken. De Koreaanse Dolby Digitale 5.1-track klinkt warm, met heldere en steeds verstaanbare dialogen. De muziek en aanwezige geluidseffecten zorgen voor de nodige ruimtelijkheid. De subwoofer gaat voldoende door in het laag. We hebben geen dramatische geluidsbeschadigingen waargenomen. Er is ook nog een Koreaanse Dolby Surround 2.0-spoor aanwezig.

EXTRA'S
Terwijl The Eye 2 nog een interessante Making Of meekreeg, moeten de fans van Phone het doen met de bioscooptrailer en drie promotrailers die we al duizend keer gezien hebben.

CONCLUSIE
Met de stortvloed van Aziatische Ringu-klonen zou je haast het bos tussen de bomen niet meer zien, maar dankzij pogingen van regisseur Byeong-ki Ahn om toch iets anders met een bijna volledig leeg gebruikt gegeven te doen is Phone toch een prima Zuid-Koreaanse horrorprent geworden! Deze door A-Film onder de Asiamania-vlag verdeelde titel bevat een bevredigende beeldkwaliteit en een degelijke geluidskwaliteit. Spijtig genoeg is er geen noemenswaardig bonusmateriaal aanwezig. Voor een zacht prijsje toch een leuke aanwinst voor de liefhebbers!


cover
Studio: A-Film

Regie: Byeong-ki Ahn
Met: Ji-won Ha, Yu-mi Kim, Woo-jae Choi, Ji-yeon Choi, Seo-woo Eun

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777049846


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij