:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEST WING, THE - SEIZOEN 5
WEST WING, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-08-25
SERIE
Na het 4e seizoen besloot bedenken en scenarioschrijver Aaron Sorkin om er de brui aan te geven. Een beslissing die hem niet opgedrongen werd door de studio of waarvoor hij maanden moest onderhandelen om van onder zijn contract te raken. Zijn bijdrage aan de serie werd dus op een vriendschappelijke manier stopgezet. Dat heeft natuurlijk (en gelukkig) als gevolg dat de serie zelf gewoon verdergezet kon worden. Man achter de schermen is nu John 'ER' Wells en dat is duidelijk te merken aan dit 5e seizoen. Wells kiest veelal voor eens iets agressievere, zowel verbaal als visueel, aanpak, de bomaanslag op het einde van het seizoen is daar een goed voorbeeld van. Bovendien vermoeden we dat Sorkin zo naderhand kop noch staart kon krijgen aan alle intriges en plotwendingen die hij door de jaren heen bedacht had voor de serie. Dat alles werd eind seizoen 4 goed opgelost met de ontvoering van Zoey, die de meeste van die oude, onafgewerkte subplots zal oplossen en plaats maken voor nieuwe wendingen.

Of de overgang al dan niet positief is, laten we aan onze lezers over, het is anders maar niet noodzakelijker slechter. Bovendien kan je nog steeds de nodige droge humor terugvinden die we zo gewoon zijn in de serie, we komen ook heel wat meer van de personages te weten. Shutdown is een prachtig voorbeeld van een van de excellente afleveringen in dit seizoen en moet in geen geval onderdoen voor eerdere topafleveringen uit andere seizoenen. Alleen al het toevoegen van "Bingo Bob" aan de Bartlet administratie zorgt voor de nodige hilarische situaties.

Zelf zijn we in ieder geval al niet teleurgesteld in dit 5e seizoen en kijken dan ook uit naar seizoen 6, dat in het UK eind september al op dvd verschijnt, hopelijk volgt er dan snel een Benelux-release.

AFLEVERINGEN
7A WF 83429
De zoektocht naar Zoey wordt voortgezet en president Walken pakt de ontvoerders hard aan op televisie, met als gevolg dat Zoey's leven nog meer in gevaar dreigt te komen. Daarbovenop besluit Danny de affaire rond Qumar en Abdul Shareef te publiceren.

The Dogs of War
Walken geeft het bevel om Qumar te bombarderen en Josh vermoedt dat de republikeinse partij zo probeert om snel een aantal legislatieve agendapunten te forceren. Ondertussen wordt Josh ook opgezadeld met een stagiair en gaat de zoektocht naar een nieuwe vice-president nog steeds voort.

Jefferson Lives
Wanneer Jed inziet dat hij nooit zijn keuze voor de nieuwe vice-president zal kunnen doordrijven, maakt hij een keuze die de staf nogal onenthousiast ontvangt. Josh ergert zich steeds meer en meer aan zijn stagiair.

Han
Leo is ongerust over het mogelijke overlopen van een Noord-Koreaanse pianist, dit zou namelijk de ontwapeningsbesprekingen in gevaar kunnen brengen. Will en Toby worden voor schut gezet wanneer een werkversie van een speech verkeerdelijk wordt doorgestuurd als de eindversie.

Constituency of One
Vice-president Russell vraagt Will om voor hem te komen werken en Amy, ondertussen de stafchef van de First Lady, lobbyed een beetje te veel en haalt zich bijgevolg de woede van Jed op de hals. Compleet onverwachts wisselt een conservatieve demoncraat van partij.

Disaster Relief
C.J. zet Jed op zijn plaats wanneer hij te veel tijd spendeert in een klein dorpje in Oklahoma dat door een tornado getroffen werd. In de tussentijd moet Leo een oorlog zien te voorkomen, een bezoek van de Duitse bondskanselier regelen en een iets te ambitieuze mininster van landsverdediging op de vingers tikken.

Separation of Powers
De gezondheid van rechter Ashland gaat er niet op vooruit en Josh spreekt Joe Quincy, een oude bekende van de rechter, aan om hem te overhalen met pensioen te gaan. Jed weigert toe te geven in de onderhandelingen met de republikeinen omtrent het budget.

Shutdown
Jed's besluit om niet toe te geven in de onderhandelingen leidt er toe dat de federale regering stilgezet wordt. Wanneer de situatie hopeloos lijkt te worden, vraagt president Bartlet de hulp van Josh. Republikein Haffley maakt echter de onvergeeflijke fout de president een aantal minuten te lang te laten wachten, wanneer deze laatste speciaal te voet van het Witte Huis naar The Hill kwam voor een gesprek.

Abu el Banat
De Bartlets proberen samen te genieten van een kerstdiner. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan wanneer Jed moet afrekenen met een gijzeling in Sudan, een zelfmoord in Oregon, zijn schoonzoon die volksvertegenwoordiger wil worden en zijn kleinzoon die gewoon wat tijd wil spenderen met zijn opa.

The Stormy Present
President Bartlet woont samen met ex-president Glenallen en Newman de begrafenis van een voormalig president bij. Josh leidt de onderhalingen tussen een vertegenwoordiger uit North Carolina en Conneticut, die elkaar ervan beschuldigen hun kopie van de Bill of Rights gestolen te hebben.

The Benign Prerogative
Vlak voor de State of the Union speech, ontdekt Toby dat hij eigenlijk vergeten is waar het allemaal om draait. Joey Lucas brengt Josh helemaal van de wijs wanneer ze in het Witte Huis arriveert met een verrassing.

Slow News Day
Toby krijgt de steun van de president om de sociale zekerheid te proberen redden, het enige dat hem daarin tegenhoudt is het feit dat alles moet gebeuren zonder dat de pers het te weten komt.

The Warfare of Genghis Khan
Geheel onverwacht wordt er een nucleaire proef gehouden boven de Indische oceaan, met de nodige paniek als gevolg. Josh verwerpt een voorstel van NASA om een missie naar Mars te organiseren.

An Khe
Wanneer een vliegtuig van de marine neergeschoten wordt boven Noord-Korea, besluit de president de SEALS erop af te sturen om de bemanning te redden. Abby Bartlet besluit om haar carrière als dokter weer op te nemen door als vrijwilliger mee te helpen in een buurtkliniek.

Full Disclosure
Wanneer Hoynes zijn imago weer probeert op te krikken, gaat C.J. om persoonlijke redenen tot de aanval over. De burgemeester van D.C. probeert de president te overhalen om een beperkt subsidieprogramma van de republikeinen te steunen. Compleet onverwacht vindt hij in Charlie een bondgenoot.

Eppur Si Muove
Wanneer een conservatieve republikein Ellie's onderzoek wil gebruiken om Jed in het nauw te drijven, ontdekt Toby dat het lek dichter bij huis zit dan ze wel dachten. In het het Amerikaanse hooggerechtshof komt geheel onverwacht een plaats vrij.

The Supremes
Jed en zijn staf peilen potentiële kandidaten voor het hooggerechtshof. Toby en Andy ruzieën over haar besluit om deel te nemen aan een congressionele reis naar het Midden Oosten.

Access
Een filmploeg volgt C.J. door het Witte Huis op een nogal hectische dag.

Talking Points
Josh is stomverbaasd wanneer hij ontdekt dat een recent handelsverdrag 17.000 banen zal creeren in India, maar wel voor een hoop extra werklozen zal zorgen in eigen land. Jed vraagt admiraal Fitzwallace, die ondertussen met pensioen was, om de congressionele delegatie te vergezellen naar het Midden Oosten.

No Exit
Wanneer een sensor in het Witte Huis een mogelijk virus ontdekt, wordt het hele gebouw afgesloten.

Gaza
Donna, Fitzwallace en Andy zijn het slachtoffer van een bomaanslag in Israël. Wanneer blijkt dat Fitzwallace en 2 congresleden er het leven bij lieten, laat President Bartlet zijn militaire staf als reactie een aantal mogelijke vergeldingsacties bedenken.

Memorial Day
Jed overweegt de verschillende opties die hij heeft als reactie op de bomaanslag. Josh moet onverwacht een diplomatieke rol aannemen, wanneer hij door de Palestijnen benaderd wordt om de situatie zonder verder bloedvergieten op te lossen.

BEELD EN GELUID
In navolging van Seizoen 4, heeft ook Seizoen 5 een anamorfe transfer gekregen. Deze oogt weerom een beetje soft, maar dat helpt als het ware bij het creeren van de sfeer. Enige vorm van artefacting en beschadigingen is compleet afwezig. Als we dan toch al willen muggenziften, dan moeten we opmerken dat er hier en daar wat grain durft opduiken, echter nooit in die mate dat het echt storend wordt. Verder worden kleuren heel natuurgetrouw weergegeven en is het schaduwdetail goed tot erg goed. Het zwartniveau daarentegen durft al eens variëren in enkele van de donkerdere scenes. Geen transfer waarmee je het kunnrn van je home cinema gaat demonstreren, maar zeker ook niet slecht. Volledig in lijn met voorgaande seizoenen dus.

De Dolby Digital 2.0 track hoeft eigenlijk al geen introductie meer te krijgen. Zoals we dat gewend zijn, gaat het om een kraakheldere track die, waar nodig en mogelijk, gebruik maakt van het surroundkanaal. Dialogen zijn steeds erg goed te verstaan en dat is voor ee serie als The West Wing natuurlijk een groot pluspunt.

EXTRA’S
Misschien zijn we wel naïef, maar we hadden toch gehoopt dat er een paar extra's terug te vinden zouden zijn op deze set. IJdele hoop blijkbaar, want we krijgen weerom niks te zien en dat kunnen we enkel uitermate spijtig vinden.

CONCLUSIE
Met seizoen 5 gaat de serie overduidelijk een nieuwe richting uit, of die richting beter of slechter is dient ieder voor zich uit te maken. Na een iets trager seizoen 4, weet de serie wel weer hetzelfde tempo terug te vinden van de eerste paar seizoenen. Beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde en extra's zijn (zoals gewoonlijk) weer afwezig. Indien u dus veel waarde hecht aan special features, raden we u aan even geduld uit te oefenen en op de regio 1 versie te wachten.


cover
Studio: Warner

Regie: Alex Graves, Christopher Misiano, Laura Innes, Lesli Linka Glatter, Julie Hébert, Bill D'Elia, Llewellyn Wells, Jessica Yu, Richard Schiff
Met: Martin Sheen, Joshua Malina, Allison Janney, Richard Schiff, John Spencer en Bradley Whitford

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931695237


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Fins, Zweeds, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij