:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN ON THE MOON
MAN ON THE MOON
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2001-07-16
FILM
Bij het horen van een naam als Jim Carrey denk je misschien meteen aan films zoals The Mask en Ace Ventura waarin Carrey de ene gekke bek na de andere trekt. Met 'Man on the Moon' bewijst Carrey dat hij ook serieuze rollen met glans kan vertolken. De film vertelt het levensverhaal van Andy Kaufman (een ijzersterke Carrey). Denk maar terug aan de tv-reeks Taxi. Kaufman speelde daar de rol van Latka. Hij wordt beschouwd als de eerste performance-artiest van zijn tijd. Kaufman had er een duivels genoegen in om mensen op het verkeerde been te zetten. Hij deinsde er daarbij niet voor terug om tot het uiterste te gaan en soms zelfs té ver. Ondanks zijn aparte gevoel voor humor wordt hij opgemerkt door de welbekende impressario George Shapiro (Danny DeVito). Andy wil de absolute top bereiken en Shapiro moet hem daarbij helpen. Het loopt echter niet van een leien dakje. Andy werkt voortdurend tegen en Shapiro moet maar met zijn kronkels zien om te gaan. Uiteindelijk versiert hij voor Andy een rol in de komische tv-reeks Taxi. Andy vindt dat eigenlijk maar niks, maar stemt dan toch toe onder welbepaalde voorwaarden. Zo eist hij dat hij zijn eigen show krijgt met enkele gastoptredens van ene Tony Clifton. Niemand had ooit van Tony Clifton gehoord en daarom besluit Shapiro om naar een van zijn optredens te gaan kijken. Wat hij daar te zien krijgt is niet te geloven. Clifton is enorm onbeleefd tegen zijn publiek, zelfs ronduit vulgair. Als Shapiro met hem praat na de show, blijkt het Andy te zijn die zich vermomd heeft. Andys beste vriend Bod Zduma (Paul Giamatti) zit mee in het complot. Hij zat in het publiek om zich belachelijk te laten maken. Zo zie je hoe ver Andy durft te gaan om mensen te choqueren. Hij haalt nog meer van zulke streken uit en op een bepaald moment wil hij worstelen tegen vrouwen. Om de dames uit hun tent te lokken begint hij ze te beledigen dat het niet meer mooi is. Die worstelescapades leveren hem wel een vriendin op, nl. Lynne Margulies (Courtney Love). Het verhaal kabbelt voort en op een keer vertelt Andy zijn vrienden dat hij longkanker heeft. Ze denken natuurlijk meteen aan een grap, maar het is wel degelijk de waarheid. Zijn laatste wens is een grote show in Carnegie Hall. Andy geeft de garantie dat Tony Clifton zal instaan voor de kosten. De wens gaat in vervulling zodat Andy in vrede kan sterven...of toch niet? Het einde laat je in ieder geval met enkele vragen zitten.

BEELD EN GELUID
Voor de dvd is het originele 2.35:1-bioscoopformaat gebruikt en de kwaliteit is zonder meer goed. Er worden enkel technieken toegepast om een beetje de look and feel van de jaren 70 op te roepen. Sommige kleuren worden geaccentueerd of het beeld wordt minder scherp weergegeven. De geluidstrack is een heel ander verhaal en stelt enigszins teleur. De nadruk ligt op de dialogen en dat is ook logisch voor een film als 'Man on the Moon'. Soms heb je toch de indruk dat men meer had kunnen doen met de geluidstrack. Zo kon men bijv. tijdens optredens in de film meer het gevoel geven dat je er echt bij bent.

EXTRA'S
De extra's bestaan uit de gebruikelijke dingen. Om te beginnen is er de bioscooptrailer. Er is een documentaire met beelden van de opnames en interviews met de cast en de regisseur (19 min.). De documentaire is helaas niet Nederlands ondertiteld. Je kan ook een vijftal verwijderde scènes bekijken. Het minpunt daaraan is dat ze gewoon achter elkaar getoond worden zonder enige uitleg. Tot slot wordt de soundtrack gepresenteerd met een reclamespotje voor de cd en 2 muziekclips van R.E.M.

CONCLUSIE
'Man on the Moon' is een wat aparte film en dat is grotendeels te danken aan de persoon van Andy Kaufman. Niettemin is het een aanrader en worden er enkele mooie acteerprestaties neergezet.


cover
Studio: Warner

Regie: Milos Forman
Met: Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Peter Bonerz, Jerry Lawler

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931186414


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Spotlight On Location
• Verwijderde scènes
• Muziek trailer
• Muziekvideo R.E.M. "Man on the Moon"
• Muziekvideo R.E.M. "The Great Beyond"

Andere recente releases van deze maatschappij