:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROW, THE - WICKED PRAYER
CROW, THE - WICKED PRAYER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-12
FILM
Een bende totaal geschifte satanisten terroriseren een klein stadje, gelegen ergens in het zuiden van Amerika. Jimmy Cuervo (Edward Furlong) is recentelijk vrijgekomen uit de gevangenis en wilt stilaan zijn leven terug opnemen met zijn grote liefde Lily (Emmanuelle Chriqui). Maar dan wordt het totaal verliefde koppeltje gruwelijk vermoord als onderdeel van een satanisch ritueel om Luc Crash (David Boreanaz), de leider van de bende, te laten veranderen in de Antichrist (ja de film ziet het groot!). Luc is daarna van plan, om samen met zijn vriendin Lola Byrne (Tara Reid) en de rest van de bende, de aarde om te vormen tot een echte hel. Maar dan keert Jimmy Cuervo terug als The Crow, de ultieme wraakengel, en hij is vastbesloten om al zijn fouten uit het verleden recht te zetten en Lily te wreken…

Toen de nu ondertussen bijna legendarische geworden The Crow wereldwijd 94 miljoen $ binnenhaalde, wilden de producenten zo snel als menselijk mogelijk een sequel klaar hebben. Maar door de tragische dood van Brandon Lee op de set van de eerste film hadden ze wel een probleempje waar ze niet zo snel overheen geraakte. En ze konden arme Brandon nu toch niet digitaal in de sequel plakken? Als een gek begon men te zoeken naar een vervanger, die als het kon ook nog wat op Brandon Lee mocht gelijken! Deze dacht men gevonden te hebben in de Europese acteur Vincent Perez, bekend van onder andere Queen Of The Damned en Fanfan La Tulipe. Maar The Crow: City Of Angels bleek een scheet in een fles, mede door de ongeïnspireerde vertolking van Perez. De film werd neergesabeld door de critici en bracht wereldwijd amper 26 miljoen $ in het laatje, wat hoe dan ook een tegenvallend recette was!

Maar door het lage budget van 13 miljoen $ bleek The Crow: City Of Angels toch nog een winstgevende affaire, zodat de wielen al snel terug begonnen te draaien voor een derde deel. En om de fans warm te houden werd er een tv-serie geproduceerd, getiteld The Crow: Stairway To Heaven, met niemand minder dan fanfavoriet Mark Dacascos (Kickboxer V, Brotherhood Of The Wolf). De serie, welke een direct vervolg is op de film met Brandon Lee, kreeg positieve recensies en scoorde vrij goed bij de kijkers. Zodoende begon men dan ook met de pre-productie voor seizoen 2, maar door de overname van Polygram door gigant Universal werden alle plannen van het tafel geveegd. Ondanks al de moeite van uitvoerend producent Bryce Zabel, en zijn plannen voor een eventuele TV-sequel, werd de serie - tot groot ongenoegen van de fans - voorgoed afgevoerd. In 2000 was er dan The Crow: Salvation, met in de hoofdrollen Kirsten Dunst (Spider-Man, Wimbledon) en Eric Mabius (Cruel Intentions, Resident Evil). Ondanks het feit dat deze tweede sequel de meest ambitieuze productie uit de franchise was (budget van 25 miljoen $), kreeg de film een zéér beperkte bioscooprelease in Amerika en kende de film buiten het internationale festivalcircuit zijn première meestal op video of dvd.

Toch werd The Crow: Salvation door de fans goed ontvangen, zodat we nu ondertussen aanbeland zijn aan The Crow: Wicked Prayer. Deze vierde (Dimension kennende zal het niet de laatste zijn!) film uit de reeks heeft opnieuw grote namen op de affiche, maar tot daar het goede nieuws! Want het blijkt dat iedereen net een slechte dag heeft of iets dergelijks! David "Angel" Boreanaz en Hollywood-bimbo Tara Reid zijn werkelijk verschrikkelijk! Vooral David Boreanaz bewijst wat voor een non-talent hij eigenlijk is en dat hij maar het charisma heeft van een beschimmelde snottebel! Ook Dennis Hopper zet één van de meest hallucinante vertolkingen uit zijn carrière neer en zangeres Macy Gray lijkt te denken dat ze in een drugsroes is terechtgekomen! De enige die de meubelen wat weet te redden is Edward Furlong, het talentvolle joch uit Terminator 2 en American History X. Hij doet goed zijn best, maar is als Crow niet altijd even geloofwaardig. Bovendien voelt de film, ondanks het feit dat de vaste producenten van de reeks bij deze prent betrokken waren, vanaf de eerste 10 minuten al aan als een echte direct-to-video productie. Dit wilt zeggen: cheesy dialogen, cliché personages, platte actiescènes en een beperkte aandoende productie (sets, kostuums). En dan zwijgen we nog van het tegelijk simpele als bizarre plot, dat totaal niet werkt en eigenlijk op niks slaagt! De recensies op het internet zijn het er bijna allemaal roerend over eens dat het dieptepunt bereikt is in The Crow-franchise met deze The Crow: Wicked Prayer.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld is haarscherp, met een goed diepte en detail. De kleuren zijn mooi, helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print is erg proper en is zo goed als volledig gevrijwaard van vuiltjes en beschadigingen. Er is wel soms wat filmgrain aanwezig, maar we hebben geen dramatische digitale compressiefouten kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt levendig en ruimtelijk, met goed verstaanbare en mooi uit de centerspeaker komende dialogen. De muziek komt goed tot zijn recht en de subwoofer zorgt voor de nodige punch. Oneffenheden in het geluid hebben we niet tegengekomen.

EXTRA'S
De Amerikaanse versie is volgepropt met extra’s, maar wij moeten het triestig genoeg stellen met was promotietrailers voor Infernal Affairs, Kaena: The Prophecy en Oldboy.

CONCLUSIE
De zwakste schakel in de populaire The Crow-franchise, met in de hoofdrol Edward Furlong. De technische kwaliteiten van het schijfje zijn in orde, maar extra features zijn totaal afwezig. Uitsluitend voor de hardcore fans van het personages, voor al de rest hoogstens een huurtip!


cover
Studio: A-Film

Regie: Lance Mungia
Met: Edward Furlong, David Boreanaz, Tara Reid, Dennis Hopper, Danny Trejo, Macy Gray, Marcus Chong, Emmanuelle Chriqui

Film:
4/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8176777052259


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij