:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEIRD SCIENCE
WEIRD SCIENCE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-10-02
FILM
Gary en Wyatt zijn niet meteen de hipste leerlingen op school. Het lukt hen maar niet om in de gratie te vallen van hun medestudenten. Op vrouwelijk gebied mogen ze het zelfs al helemaal vergeten. Gelukkig wordt het gebrek aan looks en sociale vaardigheden ruimschoots gecompenseerd door hun herseninhoud. Als echte computerwizzards gaan ze aan de slag met allerlei apparatuur. Zonder het zelf te beseffen hebben ze een methode ontwikkeld om een vampy vrouw via hun computer tot leven te brengen. Hun creatie sleurt het tweetal mee in allerlei avontuurlijke situaties. Het ziet er naar uit dat het tij aan het keren is inzake hun populariteit op school.

John Hughes is de koning van de jaren tachtig tienerfilms. The Breakfast Club, Sixteen Candles, Ferris Bueller's Day Off en Uncle Buck vatten zowat het beste samen waar deze schijver/regisseur voor staat. Luchtige films met een breed bereik die toch altijd een zedenles proberen te verkondigen, en vooral heel eerlijk zijn bij de uitwerking van de personages. Weird Science is wat dat betreft een buitenbeentje. Ja, we krijgen de luchtige tienerhumor die we van Hughes gewoon zijn, en ja het wordt zelfs af en toe behoorlijk hilarisch. Toch is deze film op zich meer een slapstick vehikel dan een komedie waar nog een lichte vorm van drama in aanwezig is. Deze eighties-variant op Frankenstein is behoorlijk amusant, maar is bij momenten net iets té licht om echt het verschil te maken. Bij een eerste kijkbeurt, in de huidige tijd, zit er nog wel wat materiaal in om je bij te amuseren. Toch zullen het vooral mensen zijn die de prent tijdens hun jeugdjaren hebben gezien die hem in de DVD-collectie willen integreren. Aan een gezonde vorm van nostalgie is helemaal niets verkeerd. Weird Science is voor jaren tachtig-mensen dan zeker ook geen slechte keuze.

BEELD EN GELUID
Deze film is alweer twintig jaartjes oud maar beschikt over een erg goede beeldkwaliteit. De beeldrestauratie is met de nodige zorgvuldigheid gebeurd, ook al is het onvermijdelijk dat er een aantal onvolmaaktheden zoals kleine krasjes en vuiltjes zichtbaar blijven. Ook het originele bioscoopformaat werd gehanteerd. De soundtrack klinkt voldoende dynamisch en beschikt over een goed frequentiebereik. De nadruk ligt op drie voorste kanalen. De surrounds dienen uitsluitend voor een lichte ruimtelijke ondersteuning. Enkel de subwoofer wordt nergens optimaal benut. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor heeft een iets minder goede dynamiek, vandaar dat DTS de voorkeur geniet.

EXTRA'S
Uitsluitend de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Beeld- en geluid zijn mooi verzorgd op deze release. Voor de extra's hoef je het echter niet doen, maar dat geeft ook niet, want deze DVD schaf je enkel aan uit nostalgische verlangens, en die worden ruimschoots ingelost. Zeker een komische aanrader voor mensen die opgegroeid zijn in de jaren tachtig.


cover
Studio: Universal

Regie: John Hughes
Met: Anthony Michael Hall, Kelly LeBrock, Bill Paxton, Robert Downey Jr.

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582065367


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Pools. Kroatisch, Tsjechisch, Hongaars, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij