:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR MORSE - DEEL 8
INSPECTOR MORSE - DEEL 8
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-10-05
REEKS
Met Götterdammerung werd de laatste reeks van Inspector Morse afgesloten, maar het publiek kon maar niet genoeg krijgen van de intellectuele gentleman-speurder. De reeks was intussen al aan tal van landen verkocht, en Morse was tot in de Verenigde Staten een huishoudmerk van vertrouwen geworden. Acteur John Thaw wilde feitelijk zijn tijd in andere projecten steken, maar hij zwichtte toch voor de druk; als tussenoplossing zou er elk jaar nog één verfilming worden gemaakt, in tegenstelling tot de latere afleveringen van de zeven reguliere reeksen opnieuw gebaseerd op boeken van bedenker Colin Dexter. In de eerste plaats betekende dat dat het aantal lijken per aflevering weer dramatisch toeneemt, en in de tweede plaats dat er plaats moest worden gemaakt voor nieuwe personages in de reeks. Na Max en Grayling Russell vond Dexter dat het weer tijd werd om een nieuwe vaste pathologe aan te stellen bij de Thames Valley Police, en dat werd dan de lichtjes cynische dr Laura Hobson (Claire Holman), die zoals het de traditie betaamt niet echt op de juiste voet met Morse kennis maakt in The Way Through The Woods. Dexter was echter al wel vastbesloten om de reeks niet tot in het oneindige te rekken, en gedurende de afleveringen krijgt de inspecteur meer en meer last van lichamelijke ouderdomsverschijnselen, vooral van de soort die nogal eens durft opduiken bij jaren van overmatig drankgebruik. Alhoewel, als we de scenaristen mogen geloven, het toch blijkbaar niet waar is dat alcohol hersencellen doet afsterven, want Morse blijft nog steeds de meticuleuze en scherpzinnige speurder die hij de hele reeks lang was. Wat in deze TV-specials echter meer op het voorplan treedt is Morses kwetsbaarheid: niet alleen door voornoemde ziektes, maar ook doordat hij met Adèle Cecil in de afleveringn Death Is Now My Neighbour misschien eindelijk wel zijn soulmate heeft gevonden, en doordat hij in diezelfde aflevering eindelijk zijn voornaam - Endeavour - onthult.

Elke reeks detectives heeft vroeg of laat een buitenbeentje als aflevering; voor Inspector Morse is dit beslist de voorlaatste geweest. The Wench Is Dead is niet zozeer atypisch omdat er feitelijk geen moord in gebeurd - de aflevering gaat meer over Morses fysieke aftakeling, en alle elementen van de zaak zijn al meer dan honderd jaar oud. Het is vooral een buitenbeentje omdat acteur Kevin Whately (Lewis) er na al die jaren trouwe dienst de brui aan had gegeven en nieuwe horizonten wilden opzoeken. Het gras dat altijd groener is aan de andere kant van de wei, weet U wel? Toch is men er in geslaagd om Whately te overtuigen om in de écht laatste aflevering van Inspector Morse, nummer 33, The Remorseful Day, een rentree te maken, wat eigenlijk als orgelpunt voor deze reeks bijna een conditio sine qua non is. Na het overlijden van John Thaw heeft Carlton lang zitten twijfelen of ze geen nieuwe reeks zouden kunnen opstarten met Kevin Whately in de hoofdrol, en ondanks veel over en weer-gediscussieer en mét de zegen van Colin Dexter heeft men nu dan toch uiteindelijk besloten om niet alleen de acteur, maar ook zijn personage weer op te pikken. Op het ogenblik van schrijven zit Inspector Lewis nog in een productiefase, dus we wachten af...

Deze discset bevat vier van de vijf buiten reeks-TV-specials; op de laatste, The Remorseful Day, waarin de inspecteur definitief zijn laatste zaak oplost, helaas gevolgd door het voortijdig overlijden van zowel acteur als zijn personage, is het nog even wachten.

AFLEVERINGEN
1. The Way Through The Woods (aflevering 29)
Regisseur: John Madden
Gastacteurs: Nicholas Le Prevost, Vivienne Ritchie, Malcolm Storry, Christopher Fairbank, Neil Dudgeon, Michelle Fairley

Seriemoordenaar Steven Parnell (Gary Powell) wordt dodelijk gewond bij een vechtpartij tijdens zijn arrestatie. Hij was de voornaamste verdachte in de reeks "Lovers Lane"-moorden op koppeltjes. Al stervende zegt hij tegen zijn biechtvader dat het laatste slachtoffer, Karen Anderson, niet door hem is vermoord. En heeft een stervende man reden om te liegen? Morse vindt het alleszins genoeg om er zijn sabattical, tijdens dewelke hij een doorlichting aan het opstellen is, te onderbreken. Het onderzoek naar Parnell is, of liever gezegd was, in handen van inspecteur Johnson (Malcolm Storry), met wie Morse niet echt vriendschappelijke banden onderhoudt. Johnson heeft Lewis aan het onderzoek toegevoegd, en zit voortdurend op de sergeant in te praten dat Morse zijn carrière in de weg staat. Wanneer George Daley (Christopher Fairbank), de man die de tas van Karen Anderson heeft teruggevonden, wordt neergeschoten, oordeelt hoofdinspecteur Strange dat Morse het onderzoek moet krijgen. Afgaande op een postkaart die tussen de bezittingen van Karen Anderson terug te vinden was, meent Morse dat er een spoor leidt naar Wytham Woods, waar Karen zich regelmatig liet fotograferen voor, euh, "artistieke" redenen in het bijzijn van een paar ouwe geilaards. En die krijgen het danig op hun heupen wanneer Morse in het onderzoek begint te roeren, en nog meer wanneer hij in Wytham Woods graafwerken laat uitvoeren. Eén van de verdachten, James Myron, is bovendien schijnbaar van de aardbol verdwenen.

2. The Daughters Of Cain (aflevering 30)
Regisseur: Herbert Wise
Gastacteurs: Phyllis Logan, Amanda Ryan, Tony Haygarth, Gabrielle Lloyd, Jason Riddington, Bernard Brown

Doctor Felix McClure (Bernard Brown), een zeer actieve fondsenwerver voor het noodlijdende Wolsey College, is neergestoken met een bot mes. Tussen zijn bezittingen zijn er onder meer foto's terug te vinden van een meisje, Kay Brooks (Amanda Ryan), die de stiefdochter blijkt te zijn van een voormalige gangwachter, Ted Brooks (Tony Haygarth), een gepatenteede bullebak. Een paar jaar geleden is er een incident geweest met twee studenten, allebei vriendjes van Kay, waarvan er één volgepompt met drugs uit het raam is gesprongen. Alhoewel het nooit bewezen werd, lijkt het erop dat Ted Brooks zijn royale levensstijl financierde met drughandel, en dat nog steeds doet. Kay Brooks, die zich tegenwoordig Kay Bach laat noemen, werkt intussen in de escorteservice, maar is van plan om daaruit te stappen om met haar vriendje, de steenrijke jockey Ashley Davies (Jason Riddington) te trouwen. Er staat echter nog een rekening open tegen haar stiefvader, die zijn vrouw Brenda (Gabrielle Lloyd) behandelt als een jokari - hoe harder hij slaat, hoe sneller ze terugkomt. Dan verdwijnt uit de collectie van het museum waar Ted werkt net zo'n mes als waarmee McClure is vermoord, en ted zelf verdwijnt. De hoofdverdachten hebben echter allemaal een waterdicht alibi: Kay was bij Morse, en Brenda was samen met een vriendin, de lerares Engels Julia Stevens (Phyllis Logan) met een bus vol joelende tieners op klasuitstap naar Stratford-upon-Avon.

3. Death Is Now My Neighbour (aflevering 31)
Regisseur: Charles Beeson
Gastacteurs: Richard Briers, John Shrapnel, Maggie Steed, Roger Allam, Holley Chant, Mark McGann, Nicola Jeffries

Wanneer Rachel James (Julia Dalkin) 's morgens vroeg in haar huis wordt doodgeschoten, leidt het enige bruikbare spoor naar dr Julian Storrs (John Shrapnel), met wie ze een affaire had., Dr Storrs, die als één van de laatste twee kandidaten is overgebleven om Sir Clixby Bream (Richard Briers) op te volgen als hoofd van Lonsdale College, heeft echter een waterdicht alibi: samen met zijn vrouw Angela (Maggie Steed) waren ze op hotel in Bath. 's Anderendaags rond dezelfde tijd wordt echter de buurman van Rachel James, journalist Geoffrey Owens (Mark McGann) neergeschoten, die over de opvolgingskwestie net een artikel aan het schrijven was. De andere kandidaat, Denis Cornford (Roger Allam), had die morgen nog een interview met Owens. Cornford is als kandidaat gecontesteerd omdat hij tijdens zijn studies in Amerika is getrouwd met één van zijn studentes, de veel jongere Shelly Cornford (Holley Chant). Sir Clixby past zware chantage toe om de verkiezing van zijn opvolger naar zijn hand te zetten. Morse ontmoet in de loop van het onderzoek Adele Cecil (Judy Loe), in wie hij - misschien eindelijk - een intellectuele gelijke heeft gevonden. Ze staat echter ook op de lijst mogelijke verdachten, dus Morse krijgt het moeilijker dan ooit om zijn privéleven en zijn beroep van elkaar gescheiden te houden.

4. The Wench Is Dead (aflevering 32)
Regisseur: Robert Knights
Gastacteurs: Lisa Eichhorn, Matthew Finney

Morse bezoekt een tentoonstelling over rechtspraak in het Victoriaanse tijdperk, waarin de Amerikaanse professor Millicent Van Buren (Lisa Eichhorn) een rechtzaak aanhaalt uit 1860, waarbij twee schippers zijn opgehangen voor de moord op een vrouw. Op de tentoonstelling zakt Morse echter in elkaar, en hij moet in allerijl worden gehospitaliseerd, en hij - vanzelfsprekend - wordt gediagnoseerd als hebbende een doorzopen lever. Hoofdinspecteur Strange ziet hiermee de kans om, twee jaar vòòr zijn feitelijke pensioen, Morse met vervroegd pensioen te sturen, en vraagt zelfs aan Adèle Cecil, sinds vorige aflevering Morses vaste vriendin, om de inspecteur om te praten, maar Morse verzet zich daar met hand en tand tegen. Om te bewijzen dat hij geestelijk nog steeds in orde is, fixeert hij zich op de kanaalmoord op 1860, en ondanks het feit dat de bewijzen al 140 jaar verdwenen zijn, kan hij er zich zodanig in vastbijten dat zelfs zijn collega's en vrienden beginnen te geloven dat er in de zaak van weleer iets niet klopte. Aangezien Lewis uit het beeld verdwenen is, krijgt Morse de hulp van een jonge inspecteur van de nieuwe lichting: Adrian Kershaw (Matthew Finney), die qua intellectualiteit niet voor zijn nieuwe baas moet onderdoen.

BEELD EN GELUID

Na het techische dipje van deel 7 is er op deze vier afleveringen niet al te veel aan te merken. De kleuren zijn iets beter gesatureerd dan bij de vorige delen, wat, gezien het meer recente bronmateriaal, niet echt abnormaal is. Door telkens twee lange afleveringen op één disc te persen is en blijft de compressie altijd wel problematsch, en zorgt sporadisch voor enkele geen wereldschokkende, maar toch overbodige artefacts. Het geluidsbeeld is okee, zonder echt veel ruimtelijkheid te vertonen, maar de muziek klinkt toonzuiver en de dialogen - bij een reeks als Morse pure dictielessen - zijn goed verstaanbaar.

EXTRA'S
Ook op disc 8: geen extra's. We hopen echter met U dat deel 9 tenminste de documentaire "The Last Morse" zal bevatten.

CONCLUSIE
Inspector Morse is nog steeds dé toonaangevende reeks wanneer het op Brits kwaliteitsdrama aankomt. Deze buiten reeks-afleveringen zijn een prachtig stel bisnummertjes voor een prachtige politiereeks.


coverStudio: Universal

Regie: John Madden, Herbert Wise, Charles Beeson, Robert Knights
Met: John Thaw, Kevin Whately, James Grout, Claire Holman, Judy Loe

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995-98

Leeftijd:
6

Speelduur:
406 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582257052


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij