:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS - EWOK ADVENTURES
STAR WARS - EWOK ADVENTURES
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-10-09
FILM
In Caravan Of Courage komt het ruimteschip van de familie Towani terecht op de planeet Endor. De kinderen van het gezin, Mace (Erik Walker) en de kleine Cindel (Aubree Miller), moeten het vertrouwen zien te winnen van de Ewoks om hun ouders uit de klauwen van het gevaarlijke monster Gorax te redden…

In The Battle For Endor lopen Jeremitt (Paul Gleason), Mace (Erik Walker), Cindel (Aubree Miller) en een resem Ewoks in een hinderlaag van de verschrikkelijke Terak (Carel Struyken) en zijn leger booswichten. Cindel kan met de hulp van de dappere Ewok Wicket ontsnappen. Samen met de norse Noa (Wilford Brimley) proberen ze de andere Ewoks uit de handen van Terak te bevrijden…

Begin jaren '80 kwam George Luca$ op het idee om de Ewoks, de voor de kleintjes de schattige knuffelbeertjes uit Return Of The Jedi ('83) en voor zo’n beetje de rest de samen met schreeuwlelijk Jar Jar Binks de meest hatelijke creaturen uit het Star Wars-universum, te laten opdraven in hun eigen speelfilms. In 1984 had je Caravan Of Courage: An Ewok Adventure en een jaartje later was het de beurt aan de succesvolle scenarioschrijvers Jim en Ken Wheat (The Fly II, Pitch Black) om zich te bewijzen als regisseurs met Ewoks: The Battle For Endor. Ondergetekende heeft de televisiefilms als kleine pagadder leren kennen, dus ik was behoorlijk nieuwsgierig hoe goed de Ewoks overeind zouden blijven zoveel jaren later. Het werd bijna direct duidelijk dat de tijd niet zacht is geweest voor Caravan Of Courage, die nu overkwam als een behoorlijk saaie en naïeve familie- annex sciencefictionfilm, met pijnlijk gedateerde speciale effecten. Dan nog te bedenken dat de film destijds een Emmy Award won voor de effecten! De opvolger daarentegen - hoewel ook behoorlijk naïef - blijkt nog steeds een erg plezant filmpje te zijn. Het scenario bevat meer spanning en werd gekruid met welgekomen invloeden uit het populaire fantasygenre. Het acteerwerk en de speciale effecten zijn bovendien stukken beter. Dus ondanks hun gehate reputatie, riepen de Ewoks nog steeds het fijne, warme gevoel van weleer op. Ondanks het middelmatige eerste deel, een fijn stukje nostalgie.

BEELD EN GELUID
De Ewok-films werden gemaakt voor televisie dus 1.33:1 is het originele beeldformaat en zo staat het ook op deze dvd. Het beeld is bij momenten behoorlijk soft, met een wisselend schaduwdetail. De kleuren ogen op hun beurt helder, maar niet altijd even natuurlijk. Het beeld bevat bovendien redelijk wat grain en vuiltjes. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt plat en gedateerd, met dialogen die niet altijd even goed te verstaan zijn.

EXTRA'S
Extra’s? Wat is dat?

CONCLUSIE
Twee sciencefiction/fantasiefilms voor het hele gezin, voor de prijs van één! Toch spijtig dat er geen extra features aanwezig zijn en dat het beeld en geluid geen oppoetsbeurt kregen.


coverStudio: Fox

Regie: John Korty, Jim en Ken Wheat
Met: Aubree Miller, Eric Walker, Warwick Davis, Wilford Brimley, Paul Gleason, Carel Struyken

Film:
5 - 7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1984 - 1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
186 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626018346


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij