:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROSETTA
ROSETTA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-04
FILM
Rosetta maakte in 1999 ophef door aan de haal te gaan met de Gouden Palm in Cannes. Geen enkele Belgische film viel deze hoogste eer ooit te beurt. Of het verdiend is, weten we niet, we moeten jullie het antwoord schuldig blijven vermits we de andere films die in de running waren voor deze prijs niet gezien hebben.

Rosetta is een sociaal-geëngageerd drama dat het verhaal vertelt van een jong meisje dat leeft aan de rand van de maatschappij, en heel moeilijk de eindjes aan elkaar weet te knopen. Ze woont samen met haar aan de drank verslaafde moeder in een armtierige caravan. Rosetta strijdt constant voor werk en een beter bestaan. Dat is ook nodig want regelmatig wordt ze aan de deur gezet. De film opent met een achtervolging in een fabriek, waarbij haar baas en twee politiemannen Rosetta op de hielen zitten. Ze werd alweer aan de deur gezet en slaat op de vlucht zich afvragend waarom ze ontslagen werd. Uiteindelijk slagen de mannen erin haar te overmeesteren en voor Rosetta zit er niets anders op dan opnieuw op zoek te gaan naar werk. En daar heeft ze alles voor over: van zware meelzakken sleuren in een bakkerij tot wafels bakken in een kraampje. In haar zoektocht naar werk verliest ze haar naasten uit het oog, ze heeft blijkbaar van niemand hulp nodig, want vastberaden blijft ze vechten én hopen op een beter en menswaardiger bestaan.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit heeft ons eerlijk gezegd aangenaam verrast, alleszins voor een dergelijke low-budget productie. Rosetta werd opgenomen op 16mm en heeft een beeldformaat van 1.66:1. De kwaliteit ziet er behoorlijk goed uit, en is een beetje typerend voor 16mm, af en toe wat ruis maar nooit storend. Hierbij blijven de kleuren mooi, en heeft het beeld veel detail. Het contrastniveau is eveneens mooi uitgebalanceerd. Dergelijk beeld past perfect bij dit type film. Het geluid staat op het doosje foutief vermeld als zijnde Dolby Digital 5.1 maar in feite krijg je een eenvoudige stereotrack met een bitrate van 192 kbps. Verwacht geen grootse geluidseffecten en diens meer, de film is 100% dialooggedreven en van surroundeffecten is geen sprake.

EXTRA'S
Niet enkel krijg je de film Rosetta bij de aankoop, je vindt tevens een tweede schijf terug met de film La Promesse, de vorige prent van de broers Dardenne.

Verder vinden we op de eerste schijf enkele extra's terug, die eerlijk gezegd een beetje tegenvallen:

Interview (10 min.) met de regisseurs, opgenomen op een terrasje ergens in Parijs. Beiden hebben wel wat te vertellen maar het is allemaal zo kort. Bijkomende interviews met de cast hadden zeker geen kwaad gekund. Het interview wordt Nederlands ondertiteld.

We krijgen eveneens beelden (2 min.) te zien van de prijsuitreiking in Cannes waar Emilie Dequenne won in de categorie beste actrice, en de film zelf aan de haal ging met de Gouden Palm. De speeches worden eveneens Nederlands ondertiteld.

Een fotogalerij met enkele momentopnames voor en achter de camera.

Film-en biografieën (in het Nederlands) van de regisseurs en acteurs.

De bioscooptrailer.


cover
Studio: A-Film

Regie: Luc en Jean-Pierre Dardenne
Met: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Anne Yernaux

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777000526


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Film- en biografieën
• Interview met regisseurs
• Fotogalerij
• Prijsuitreiking Cannes

Andere recente releases van deze maatschappij